45-ият Панаир на книгата и 5-ият Софийски международен литературен фестивал

...
45-ият Панаир на книгата и 5-ият Софийски международен литературен фестивал
Коментари Харесай

Световни писатели се събират на Панаира на книгата в НДК

45-ият Панаир на книгата и 5-ият Софийски интернационален книжовен фестивал стартират от през днешния ден на шест етажа в НДК и ще продължат до 17 декември. Откриването е в 11 часа с присъединяване на Софийския духов оркестър с диригент Юли Дамянов. 200 издателства от страната и чужбина показват премиерни и хитови заглавия на форума, стартирал през 1967-а, когато София става петият град в Европа, хазаин на събитие от сходен мащаб. Изключително наситена е съпътстващата стратегия, десетки са представянията на нови заглавия, не по-малко са срещите с български и европейски създатели.

Софийският интернационален книжовен фестивал още веднъж има своя фокус - произведения на страните от Вишеградската четворка. От Полша идват Кая Малановска, Кшищов Варга, Еугениуш Ткачишин-Дицки, от Словакия - Михал Хворецки, Яна Беньова, Петер Били, от Унгария - Виктор Хорват, Ласло Мартон, Дьорд Драгоман, от Чехия - Михал Айваз, Ива Прохазкова, Милош Урбан. Над 60 писатели от България домакинстват диалозите, отдадени на значими публични тематики. Сред участниците от страната ни са Ани Илков, Владимир Зарев, Владимир Левчев, Ангел Игов, Захари Карабашлиев, Момчил Николов, Милен Русков, Владимир Полеганов, Елица Георгиева, Петър Крумов, Иван Димитров, Кристин Димитрова, Оля Стоянова. Днес от 18 часа на сцената на Фестивала на Мраморно предверие (етаж 2) ще се организира формалното разкриване със „ Среща на поколенията ", в която Ани Илков, Владимир Зарев и Владимир Левчев показват част от дебютантите на 2017-а: Антон Стайков, Боян Крачолов, Десислава Николова, Марианна Георгиева. Модератор е Тодора Радева.

Премиерите през днешния ден стартират със „ София или Началото на всички истории " от Рафик Шами, именуван „ най-успешният сирийски създател в света ". Той живее в Германия, написа на немски и е преведен на повече от 30 езика. Не единствено ориенталската поетичност буди удивление в този превъзходен разказ, в който любовта е главната движеща мощ – той се чете като репортаж от пътешестване, разпростряло се от следвоенните години в Сирия до началото на Арабската пролет. Петър Пунчев показва „ Вие сте тук! ", Венцислав Божинов - „ С мирис на тютюн ". Автографи през днешния ден ще раздават Владимир Зарев, Бойка Асиова, Димана Йорданова, Горан Петрович, който идва в София с киноновелата си „ Под тавана, който се лющи ". Кристофър Бъкстон, един от най-хубавите преводачи на българска литература на британски, е в НДК със „ Завръщане " и „ Далече от Дунава ". Бъкстон е съставител и преводач на Антология на българската лирика на британски език (2016), както и създател на текстове за Димчо Дебелянов. Неговият превод на част от " Възвишение " на Милен Русков беше показан в Европейския съюз и създателят получи премията на Европейски Съюз за 2014-а. Бъкстон е превел или редактирал на британски „ На изток от парадайса " на Изабела Шопова, „ Бъди ми другар " на Юлия Спиридонова и „ Мисия Лондон " на Алек Попов. Силвия Томова пък излиза с романа „ Грохот ".

Утре от 14 часа ще има пиратско книжно празненство за всички приключенци от 8 до 11, с цел да изработят свои карти на прикрито богатство.

Новите женски гласове в португалската литература в български прочит са в романите „ Моето опяване " на Дулсе Мария Кардозо и „ Непотребният живот на Жозе Омейн " на Марлене Фераш.

„ Клубът на българските писателки " отбелязва три години от възобновяване си. Заповядайте на показване на сборниците с разкази от Светлана Дичева „ Разкази от черен шоколад ", " Като пристигнеш, обади се " от Кристин Димитрова, „ Рафаел " от Леа Коен, " Зверски кротка " от Амелия Личева, „ Словозографии " от Катя Зографова.
Среща с подпис ще има и с Мария Пеева, известна като Мама Нинджа, и с Люси Рикспуун, лекар по клинична логика на психиката - " Писмо до сестра ми " се чете на един мирис.

Свои книги ще подписват Николай Терзийски, създател на романа „ Отлъчване " и на блога с разкази и есета „ Терзилъци ", Недялко Славов - новото белетристично събитие в актуалната национална литература, поетесата от " тежката конница " Божана Апостолова. За почитателите на балканските обстоятелства и случки е „ Сърбите измежду европейските нации " от Сима М. Чиркович - първата история на съседите, която излиза на български език. " Романите на Любен Петков – 20 години по-късно " е с присъединяване на другари и близки на писателя, чиито книги са превеждани на над 10 езика. „ Моят другар Любен Петков до момента споделяше ориста на доста от сътрудниците
си – той не се наслаждения на самопризнание, равностойно на гения му и на прекомерно значимото му творчество. Дано втората поява на романите му най-накрая да пречупи тази тъжна причинност. Ако знаехте какъв спокоен, ярък и корав като кремък човек е Любен Петков и какъв брой доста ни е споделил в книгите си, щяхте да разберете защо приказвам. Той евентуално не се интересува и от признанието. Но ние, българските читатели, му го изискуем ", споделя Деян Енев. Димитър Бочев ще подписва книги, Катя Кремзер показва поетичната си „ Пясъчна роза ", а Марек Биенчик - „ Психиатрична болница „ Творки " - неповторим роман за края на Втората международна война. Радостина А. Ангелова замесва парченца история с актьорската орис на Роза Попова в „ Афиши в огледалото ". Киното пък е в „ Всичко е обич! " от Боян Папазов. Новото издание е с четири сюжета – „ Всичко е обич ", „ Летало ", „ Дом за нежни души ",
„ Една жена на 33 ". В романа „ Дора и Минотавъра " от Славенка Дракулич, показан и с присъединяване на преводачката Ася Тихинова-Йованович, оживява огромната и потресаваща обич на фамозната фотографка Дора Макар към егоцентричния и талантлив Пабло Пикасо.

Автографи ще раздава норвежкият публицист Ян Уве Екеберг, създател на една от най-забележителните исторически саги на ХХI век: " Времето на меча ", „ Кралеубийците " и „ Светият олтар ". Сравнявана с „ Рицарят тамплиер " на Ян Гиу и „ Устоите на земята " на Кен Фолет, тя споделя по сходен метод за размирния XII век, изпълнен с битки за престола. Гастролът е във връзка 25-годишнината на специалността „ Скандинавистика " в Софийския университет „ Свети Климент Охридски ".

В НДК ще има и топла работилничка за коледни картички, в която могат да се включат дребните сръчковци от 4 до 10. Докато майсторят своите честитки, децата ще научат повече за коледните традиции у нас и по света.
Ангел Игов показва новия си разказ „ Фини прахови частици ". „ Прецизна интелектуална прозаичност с нюх към детайла, уловила драмата на поколението от 80-те, закърмено с радиацията на една аварирала химера. От отровния чернобилски дъжд, до мръсните политически игри на днешния ден, Ангел Игов изследва признаците на заразяването, проникнало оттатък рамките на физическия свят в тъканта на междучовешките връзки ", споделя Алек Попов. Добромир Банев ще подписва „ Аз съм в другото такси " - книга за любовта, за всичките й форми, превъплъщения и провокации. Боряна Дукова ще зарадва фенките си с " Трилъри по женски ".

Стефан Цанев ще възроди магията на " Анини приказки ". „ Приказките са най-древният книжовен род. Всеки народ е създавал своите приказки в своето детство. За децата действителният свят е отегчителен и стеснен и те го уголемяват посредством въображението си, разрушават клетката на действителността, търсят освен това от съществуващото; в случай че не го намерят – измислят го: одухотворяват мъртвите предмети, очовечават животните, беседват с цветята, летят към звездите. В децата живее вроденият в индивида Бог, който може да вдъхва душа на глината, може да основава нови светове, за който няма граници в пространството и времето. Уви, ние порастваме, убиваме в себе си Бога и се помиряваме с действителността.„ Анини приказки " са моят опит за опозиция против баналната действителност – опит да възкреся детето в себе си. Дай, Боже – и в някой различен ", споделя Стефан Цанев. Рисунките на Климент Денчев в десетото издание на „ Анини приказки " са взети от първото саморъчно издание (1973), предопределено персонално за Анна, дъщерята на Стефан Цанев и Доротея Тончева, по случай нейния 8-и рожден ден.

Срещи ще има и с извънредно нашумелите Ивинела Самуилова и Милен Русков. Деян Енев е в афиша със сборника с разкази „ Дърводелецът " - текстовете наподобяват на оня вид на скулптирането, при който скулпторът отделя ненужния материал, а не прибавя, не лепи, не снажда. Деян е писателят, който с разказите си художествено не отрази, не изобрази, не копира, не имитира, а откри „ една реалност като носителка на облици и хрумвания,
присъщи за избрана ера ", пишат критиците. Астрологът на " Стандарт " Даниела Евстатиева показва „ Астро-лунен календар за 2018 година " Организатор на Панаира и Фестивала е Асоциация „ Българска книга ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР