от журналиста няма да остави равнодушен никого. Лична изповед, публицистичен

...
от журналиста няма да остави равнодушен никого. Лична изповед, публицистичен
Коментари Харесай

„Една кюстендилска пролет, случайно пресякла Океана...“


от журналиста няма да остави безучастен никого. Лична изповед, публицистичен взор, журналистически хъс, лиричен ракурс в един пристрастно-безпристрастен взор към индивида и света с невралгичните им отражения, доловени от сензитивен съвременник. Минало, настояще, въпроси, паралели, разбори, поглед в бъдещето. Америка и България без грим...

Премиерата на книгата „ Ефектът на езерото - извършения по рокендрол откровения ", издателство “Ерго ”, ще се състои на  18 май в блус бара на Васко Кръпката Patches Blues Bar от 18:30 часа.

„ Това е „ алманах от есета, разкази, пътеписи, изявленията и малко лирика. Вие познавате моята работа като публицист, само че в тази книга желая да я почувствате.  Корицата на книгата е в синьо - като небето, като езерото, в синьо като тъгата. Тя е едно счупено огледало, в което се оглежда един строшен свят. Но не и загубен свят! И това е нашия свят “, споделя Симеон Гаспаров.

И благодари на поета художник Иво Рафаилов за корицата, на Мартин Христов, издателство " Ерго ", на своя „ остарял и доста, доста непосредствен другар от Канзас – Иво Иванов “, на редактора Петър Тушков, на поета и публицист Владислав Христов („ Влади е индивидът, който ме накара да я направя тази книга “) и, несъмнено, на Васко Кръпката за поканата премиерата да е в неговия блус бар.

* * *
 Симеон Гаспаров. Снимка Личен списък

Из „ Ефектът на езерото - извършения по рокендрол откровения ” от Симеон Гаспаров
„ Отражения ”
– …eй по този начин, съм застанала… Гледайте, бе, няма да демонстрирам по 100 пъти! – споделя ядосано дамата на другите две дами стоящи до нея. Преди тези да са мигнали с очи, тя отмята коси. Пристъпва напред и пада на колене.

Аз заставам в страни до ръждясалата, оцветена в графити спирка на влака за Чикаго и ги чувам. Вече, все по-често слушам българска тирада. Не е като преди. На времето, като дочуех нашенци да си приказват на мига им се обаждах. Запознавах се с тях. Питах ги, в случай че имат потребност от помощ. Давах им телефона си, да се обадят. Повечето от тях ме гледаха, като че ли съм мръднал, нещо. Нито се знаем, нито се познаваме, а им предлагам помощ. Е, какво пък. Може пък и да съм мръднал, леко. Вече над двайсет години, откогато съм напуснал България.

Снежинки, прехвъркат над сивите тухлените блокове с равни покриви. След час стартира промяната ми в завода. А, влакът се бави. Няколко души търпеливо чакат на спирката дружно с нас и въобще не поглеждат към групата говорещи дами.

Само аз ги чувам и понякога, мятам по едно око към тази, дето им изяснява разпалено. Около четиридесет годишна е. С кестеняви коси. Дребничка. Нежна. Да я духнеш и ще падне. Kакто си е на колене, в падащия сивкав сняг, продължава да подрежда.

– Ето по този начин стоя… Гледам лицето си. Отразява се във водата. – изяснява тя на другите. – Гледам и се запитвам – това ли съм аз? Аз?

Жълт рейс отваря тежко порти. Сънливи младежи слизат от него и поемат постепенно към двора на учлището пред нас. Полицейска кола изскача зад ъгъла. След нея кола за спешна помощ вие. Кървясълите ѝ очи примигват небрежно измежду снежинките и се сливат със сивите здания на гетото, от другата страна на железопътните релсите. Гетото, от южната част на Чикаго, в което гангстерската война бушува към този момент втора седмица. Така, най-малко споделиха по малкия екран, само че истината е друга. Войните в гетотото в никакъв случай не стопират.

– И тогава, знаете ли какво стана? – обръща се тя към дамите край нея до момента в който се изправя.

Онези мълчат навели глави.

– Започнах да рева, бе… Ама с глас. Гледам отражението на лицето си, във водата на тоалетната паница и рева… Рева бе, с глас, но колкото мощ имам. Ей по този начин плача: “А-а-а-а…А-а-а-а…А…а…а ”.

Жените продължавата да мълчат. Поглеждат към нея с някаква примес от съчувствие и боязън, след това свеждат очи към земята. Дребничката се прави, че не ги вижда и продължава още по-разпалено да приказва:

– И тогава, пристигна плевенчанката, абе онази, дето ме взе за първи път на работа с нея, да шетам. Хвана ме за косата. Изправи ме на крайници.

Жената гладко се надига. По коленете, върху джинсите й висят две топки влажен сняг. Тя замахва във въздуха с ръка, все едно се пробва да прогони ято танцуващи снежинки и продължава:

- … и оная, като ми зашлеви един шамар… Ето така… Ама заплашителен пестник! - отсича тя. И се смълчава. Замисля се. Като, че ли единствено на себе си, продължава да приказва по-тихо.

– Вика ми: “Лили… Я се стегни! Веднага! ” А аз по какъв начин да се стегна? Рева, хлипам, сълзи и сополи ми се стичат по лицето. Плевенчанката ми вика: “Искаш ли да оцелееш в Америка ”? А аз, плача, рева… Онази ме дърпа за коста. “Искаш ли да оцелееш, ма… Искаш ли? ”… крещи ми тя. А аз, плача ли, рева…

Неоновите светлини на града пред нас, ни поглеждат с пренебрежение. Търпеливо се промушват сред облаците по сивото небе. Увисват сред небостъргачите, улиците и пристанищата на града. И стартират да плетат своята мрежа, в която да примамят новия ден. Ден, който също като предходните, най-после ще попадне в нея и ще легне потиснат върху жертвения олтар на суетата, над която неоновите светлини на градовете постоянно пируват.

– И к’во? – прекъсва мълчанието една от дамите. Тя е по-едра и по-млада от другата. Косата ѝ е прибрана. Допушва цигарата си и я хвърля в преспата пред тях. “Псссст ” – изсъсква фасът и огънчето му угасва.

На спирката незабелязано са се събрали към десетина души. Някои приказват по телефоните си, други потропват с крайници в студа и гледат към посоката на влака.

– Ами к’во… К’во… - клати глава Лили. – Ако искаш да оцелееш… - замисля се малко и изстрелва на един мирис – Забравяй всичко. Всичко. Коя си, от кое място си, какво си била, какво си имала… Вече няма значение! Забравяй Забравяй… забравяй! Това е. Нямаш минало… Имаш единствено сега… И… и почвай да работиш! – въздъхва безшумно тя и продължава: – Това ми сподели плевенчанката…Послушах я и ето, към този момент трета година имам работа…

Втора кола за спешна помощ минава с писък по заснеженото шосе. След нея още една и още една. На никого не му прави усещане. Гетата и войните, в които живеем, от дълго време не вършат никому усещане.

Вятътрът се усилва. Бронзовото, сиво, утро се надига постепенно на пръси откъм покритото с ледени висулки езерно крайбрежие. Лили поглежда към дамите и продължава.

– Ето по този начин, мина първият ми работен ден в Чикаго. И в този момент, като се сетя, още ми пищят ушите.

Опитва се да се усмихне и продължава:

– Така, че и вие ще свикнете тук. Няма как… Само, в случай че, може бързо да забравяте – прибавя още по-тихо тя.

– Ама… Лили, аз съм била учителка в България, бе… Учила съм деца до 11-и клас… Как да стана чистачка в Чикаго?- престрашава се, ненадейно другата от дамите.

– Моля? – сбръчква вежди Лили.

– Учителка си била в България, по този начин ли? А вие знаете ли, че аз пък съм била участничка в състезанието за хубост “Мис Кюстендилска Пролет ”, бе. До финала дори стигнах. А? На мен знаеш ли какво ми е?

– Знам… – съвсем отговорно изхлипва дамата.

– Не знаеш! – отсича Лили и продължава с по-висок звук:

– Нищо не знаеш! И ти, и тя! И ей, тоя тъп американец, дето от половин час ме зяпа – сочи тя към мен. – Нищо не знаете! Нищо!

Поемем въздух. Отварям уста. Иска ми се да кажа нещо на дамите. Нещо окуражително. Нещо радостно. Но до момента в който класифицирам мислите си идва влакът и ги гълтам във вътрешността си.

В мъгливите прозорци на купето пред мен виждам размазаните им отблясъци. Вагоните потеглят и се гмуркат в тунела подземен. На празната спирка остават сребърните снежинки, гонещи се сред равните като решетки на килии покриви на града. И ехото, останало от неказаните по сред ни думи.

Изгрява слънцето. Във въздуха на Чикаго, сякаш стартира да се носи лек аромат на пролет. Една кюстендилска пролет, инцидентно пресякла Океана и доплувала до крайбрежията на езерото Мичиган.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР