1. Пловдив е най-старият жив град в Европа и шестият

...
1. Пловдив е най-старият жив град в Европа и шестият
Коментари Харесай

Моят град! 17 неща, които не знаем за Пловдив

1. Пловдив е най-старият жив град в Европа и шестият най-стар град в света. Според английски археолози, Пловдив се подрежда незабавно след градовете Йерихон, Библос, Алепо, Дамаск, Суза, Фаюм и Сидон. В листата са включени единствено тези градове, които съществуват и през днешния ден.

Най-старият жив град в света е палестинският град Йерихон.
-->
2. Пловдив е причислен към България за първи път от хан Крум през 812 година. При царуването на цар Симеон пък градът е трайно причислен към България.

3. През 1887 година Пловдив е най-големият град в България с население от 33 032 поданици, следван от София, Русе и Варна.

4. По време на османското господство Пловдив е основен културен, търговски, боен и административен център на Тракия. Градът е заселван с гърци, с цел да се отслаби българското население там. През 17-18 век българите в града още веднъж се усилват, поради преселението на доста хора от Средногорието.

5. Часовниковата кула, издигната през XVI век е незабравим монумент от интервала на османското господство. Смята се за една от най-старите часовникови кули в Източна Европа и за първия градски часовник в Османската империя.

6. Днешната Хуманитарна гимназия „ Св. Св. Кирил и Методий “ в Пловдив е първата българска гимназия, учредена на 1 септември 1850 година от Найден Геров.

7. В Старинен Пловдив се намира къщата-музей на Христо Данов. Там през 1855 година е учредено първото издателство в България.

8. Първата електрифицирана жп линия в България е сред София и Пловдив и е открита за употреба през 1963 година

9. Античният римски спектакъл в Пловдив е един от най-добре непокътнатите антични театри в света.

10. В Пловдив се създават колите Булгаррено и Булгаралпин през 60-те години на 20 век.

11. Пловдив е името на връх в планината Тангра на остров Ливингстън, Западна Антарктика. 3860 Пловдив пък е името на дребна планета в Слънчевата система, открита през 1986 година.

12. Връх в планината Памир (Монголия) се споделя Пловдив. Той е петхилядник, а в същата планина гордо се издигат още два върха с български имена – България и Шипка.

13. Дондуковата градина е първият публичен парк в България. Паркът е изработен по поръчка на военачалник – губернатора на Санстефанска България княз  Дондуков – Корсаков. Създадена е след Освобождението през 1878 год. от фамозния Люсиен Шевалас. Градината е първата социална зелена повърхност в града и по тази причина има статут на монумент на парковото изкуство. В нея се намира едно от най-старите дървета в Пловдив – черницата (до пързалките).

14. Първо в Пловдив се е чествал 24 май – Денят на българската книжовност и просвета. Инициатор на празника е учителя Найден Геров, а мястото за осъществяване – в епархийското учебно заведение „ Св. Св. Кирил и Методий “ в град Пловдив (днешната Хуманитарна гимназия). Датата е 11.05.1851 година Днес 24 май се отбелязва още в Русия, Украйна, Македония, Чехия и Словакия.

15. Най-старата постройка в Пловдив, която се и употребява, е Джумая джамия. Оригиналното й име е Мурадие джамия, тъй като се има вяра, че е била основана по времето на султан Мурад и точно той е финансирал построяването й. Джамията е с размери 40 на 30 метра.

16. Въпреки че е прочут като Града на седемте хълма, сега тепетата в Пловдив са 6. Марково тепе е било разрушено при започване на 20 – ти век и най – евентуално от скалите му са направени настилки за не една и две европейски столици.

17. В предишното река Марица е била плавателна. Преди 150 години по реката превозвали годишно 200 000 тона артикули, а в средата на XIX век са се замисляли да пуснат кораби по нея. Знае се, че от  ХVI в. нататък Марица последователно се наложила като съществена автомагистрала на Тракия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР