Финансов Дневник


Държавните финансови инспектори са проверили през 2020 г. повече обществени

Държавните финансови инспектори са проверили през 2020 г. повече обществени ...

... имала необходимия ресурс за строителството на тези обекти, като е превъзложила дейностите на редица частни фирми на "тъмно", т.е. според своите собствени вътрешни правила и без реални критерии, което естествено води и до субективни оценки.Отделно се разбра, че огромни средства са изплатени авансово към частните фирми, на които е превъзложено строителството,


С приемане на Пакета за ДДС в областта на електронната

С приемане на Пакета за ДДС в областта на електронната ...

... по IOSSВ случай, че онлайн търговецът или онлайн платформата, на която се помещава той, не работят с IOSS, тогава задължението за митническо оформяне е на получателя на стоката.Това може да стане чрез:- подаване лично на митническа декларация по електронен път  или- упълномощаване на друго лице (например доставчикът) като митнически представител/декларатор. 


В унисон със стратегията си за ускорено дигитализиране на основни

В унисон със стратегията си за ускорено дигитализиране на основни ...

... в реално време; разсрочване на покупки с кредитна карта на 3, 6, 9 и 12 вноски; регистриране и безплатно плащане на битови сметки; предварително одобрен потребителски кредит мОББи като постоянна оферта на разположение при нужда; сключване на застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“, закупуване на всички видове винетки и други.Поради неотшумяващата икономическата несигурност продължава с пълна сила и трупането

Поради неотшумяващата икономическата несигурност продължава с пълна сила и трупането ...

... банки слагат отрицателни лихви, т.е. една голяма банка трябва да даде на БНБ 0.7% върху излишните пари, които има като депозит. Част от това се прехвърля първо върху корпоративни клиенти, а след това и върху физически лица с по-добро състояние". Така ексбанкерът Левон Хампарцумян обясни този ход на банковите институции.  


Служебните министри на финансите и икономиката Асен Василев и Кирил

Служебните министри на финансите и икономиката Асен Василев и Кирил ...

... програма ще им помогне за възстановяването точно на тези малки и средни предприятия. Банките имат своите клиенти и когато виждат, че в един туристически бизнес например е много засегнат, е опасно да ги финансираш, без някой да даде гаранция. Затова тази програма е тук“, обобщи икономическият министър Кирил Петков.Очаквайте подробности


Служебният икономически министър Кирил Петков задейства поредните промени в Българската банка за

Служебният икономически министър Кирил Петков задейства поредните промени в Българската банка за ...

... ББР получават заплата в размер около 15 хил. лв. месечно. Кадиев твърди, че заплатите в Управителния съвет достигат дори 20 хил. лева. Простите изчисления показват, че ако бордовете на банката бъдат попълнени с по 7 членове, сметката, която държавата като единствен акционер ще плаща само за заплати би достигала почти 250 хил. лева месечно.Министърът на икономиката Кирил Петков представи пред работещите в Българската

Министърът на икономиката Кирил Петков представи пред работещите в Българската ...

... Българската банка за развитие. Предстои икономическият министър Петков и финансовият министър Асен Василев да представят нови грантови и кредитни схеми за подкрепа на гражданите и бизнеса. Според предварителната информация целта на програмата е да улесни достъпа на бизнеса до кредити за възстановяване на дейността след постепенното отпадане на мерките срещу разпространение на коронавируса.


Действителното индивидуално потребление, което е мярка за материално благосъстояние на домакинствата, в

Действителното индивидуално потребление, което е мярка за материално благосъстояние на домакинствата, в ...

... от населението достига между 25% и 35% под средното за ЕС.При БВП на глава от населението най-ниското ниво е в България, а най-високото в Люксембург - 266% от средното за ЕС.Десет държави-членки регистрираха ниво на БВП на глава от населението над средното за ЕС през 2020 г., казват от Евростат.


По време на съвещанието си през уикенда паричните стратези на

По време на съвещанието си през уикенда паричните стратези на ...

... рискуват да създадат впечатление за манипулирани стойности. Промяната на климата - фактор, който госпожа Лагард иска да включи в обсъжданията, вероятно ще стане част от промените под някаква форма, евентуално чрез насочване на покупките на облигации в полза на компаниите, които  отделят по-малко въглеродни емисии или полагат усилия да ги редуцират. 


Нещо става в банките. Централната ни банка го забеляза –

Нещо става в банките. Централната ни банка го забеляза – ...

... месеца на 2021 г. спрямо 2020 г., е отишъл към държавната и общинска администрация и присъдружните им дейности.Стара истина е, че когато се увеличават доходите при изпреварващ ръст на производителността на труда, инфлация няма. Когато обаче се помпа самоцелно и предизборно потреблението на определени групи, това значи поскъпване за всички.


Международното финансово списание Global Finance („Глобал файненс“) обяви УниКредит Булбанк

Международното финансово списание Global Finance („Глобал файненс“) обяви УниКредит Булбанк ...

... от институционални клиенти – пенсионни фондове, договорни фондове, банки, инвестиционни посредници, глобални попечители и други, като предлага високо качество и пълен обхват на попечителските услуги съобразно потребностите на клиентите.Активите под попечителство, съхранявани при УниКредит Булбанк, нарастват устойчиво през последните години, като само за 2020 г. бележат ръст от над 12%.„Инвестбанк“ АД стартира мобилно приложение Ibank Mobile. С него клиентите

„Инвестбанк“ АД стартира мобилно приложение Ibank Mobile. С него клиентите ...

... се потвърждават плащанията С цел безопасност към едно потребителско име могат да бъдат регистрирани до три мобилни устройства едновременноПриложението е с модерен дизайн и удобна навигация. Създадено е за смарт телефони с операционни системи Android и iOS и може да бъде изтеглено безплатно от Google Play,  App store и AppGallery за Huawei.


е най-новата услуга в богатото портфолио от дигитални решения, които

е най-новата услуга в богатото портфолио от дигитални решения, които ...

... визуализират автоматично в приложението, а като бонус всеки потребител получава безплатна дигитална карта.Повече информация за мобилния портфейл може да бъде получена на телефон 0700 18 555 (Център за обслужване на клиенти), кратък номер *7224, на имейл , както и на официалната Facebook страница на Пощенска банка, на или на .


Европейският съюз е отрязал десет от най-едрите банкови играчи на

Европейският съюз е отрязал десет от най-едрите банкови играчи на ...

... 90 млрд. евро, с които се правеха плащания по програмата за запазване на работните места SURE. По нея България е получила 511 млн. евро под формата на заеми. ЕС планира да проведе три синдикирани продажби преди августовските почивки, а до края на годината ще емитира съвместен дълг за 80 млрд. евро.


Повече от месец финансовият министър Асен Василев не може да

Повече от месец финансовият министър Асен Василев не може да ...

... лева без ДДС. Новият стопанин на почивната база вдига цените за служителите на агенцията. Преди година те са плащали по 15 лева на човек, за да наемат бунгалата. Сега почиваща двойка трябва да плаща двойно, защото вече се плаща за бунгало, а не за легло, разкри в свое разследване "Медиапул".


Мажоритарният собственик на Българо-американска кредитна банка Цветелина Бориславова ще притежава

Мажоритарният собственик на Българо-американска кредитна банка Цветелина Бориславова ще притежава ...

... от 19.81 процента. В същото време обаче активите на банката се увеличават с 12 на сто и достигат над 1.868 млрд. лева.В управителния съвет са главният изпълнителен директор Илиан Георгиев, Васил Стефанов Симов - председател на УС и изпълнителен директор, както и колегите им Александър Димитров Димитров и Лорета Григорова, които също са изпълнителни директори.Надзорният съвет на УниКредит Булбанк гласува днес назначението на Цветанка

Надзорният съвет на УниКредит Булбанк гласува днес назначението на Цветанка ...

... сфери на банката. През 2017 г. Цветанка става Директор Глобално банково обслужване като успешно реализира множество стратегически и трансформационни проекти.От юли 2020 г. тя заема длъжността заместник главен изпълнителен директор на УниКредит Банк Румъния.Има икономическо образование, завършила е и MBA програма по международен бизнес в MIB School of Management в Италия. 


Основната ни задача е спрем изтичането на финансов ресурс и

Основната ни задача е спрем изтичането на финансов ресурс и ...

... се е превърнало в порочна практика. Работи се по решение на Министерския съвет, което силно да ограничи тази практика. През заобикаляне на Закона за обществените поръчки е установен голям теч за закупуване на горива за отопление, с който по 300 лева на тон са текли в някои джобове, каза министърът.


Най-едрият европейски износител на вина отправя обвинения срещу търговци на

Най-едрият европейски износител на вина отправя обвинения срещу търговци на ...

... и Мадрид не са престъпили наредби на Европейския съюз, убеждавайки стотици испански фирми да купят сложни валутни производни, от които те не са имали нужда или просто не са ги разбирали.   "Файненшъл таймс" информира, че "Дойче банк" е уредила по частен пън извън съда повечето оплаквания, за да не стига до съдебните зали. 


„Магнитската буря”, както я нарече Татяна Дончева, обаче се оказва,

„Магнитската буря”, както я нарече Татяна Дончева, обаче се оказва, ...

... моделът е порочен. Тук става дума за държавна банка и тъй като държавата е притежател на капитала, практика е да се появява тенденция за създаване на убеждение сред обществото, че държавата разпределя нечестно кредитния ресурс“. Това коментира пред БНР проф. Валери Димитров, експерт по банково право и преподавател в УНСС.


Всички предприятия с над 50% държавно участие трябва да огледат

Всички предприятия с над 50% държавно участие трябва да огледат ...

... на служебното правителство да замесва моето име в подобни лъжи", допълва той.Бившият депутат от ДПС казва още, че единственият санкционен списък по закона "Магнитски" е този, който бе оповестен от Департамента на САЩ.   "Всичко останало по тази тема, както и разширяване на този списък, е спекулация", казва още Пеевски.Развиващите се пазари ще продължат да се борят с пандемията

Развиващите се пазари ще продължат да се борят с пандемията ...

... стопанства;- по-високите цени на селскостопанската продукция в световен мащаб вероятно ще окажат инфлационен натиск в страните с ниски доходи в краткосрочен план, влошавайки несигурността по изхранването и заплашвайки да задълбочат бедността;- опитите за намаляване на хранителните котировки чрез субсидии или контрол на износа рискуват да тласнат нагоре цените на храните.


Френската финансова прокуратура е открила предварително разследване срещу председателя на

Френската финансова прокуратура е открила предварително разследване срещу председателя на ...

... Конго, както и срещу живеещия в изгнание чичо на сирийския президент и срещу сина на президента на Екваториална Гвинея. На 11 май пък "БНП Париба" бе обвинена в пране на пари от корупция и подкупи като част от разследване на френската собственост на покойния президент на Габон - Омар Бонго.


Общо 240 отбора от 87 компании от различни бизнес сектори

Общо 240 отбора от 87 компании от различни бизнес сектори ...

... на живо в YouTube. За безопасното протичане на състезанието организаторите се бяха съобразили и с всички COVID мерки, спрямо правилатa на IAAF за провеждане на състезания.Снимки от събитието може да разгледате (фото кредит: KrisoK Photography & Victor Troyanov Photography). Цялата информация за Postbank Business Run 2021 е достъпна на: .


Подуправителят на БНБ и ръководител на управление „Банково“ Нина Стоянова отчита засилен

Подуправителят на БНБ и ръководител на управление „Банково“ Нина Стоянова отчита засилен ...

... проект „BLINK“ на „Борика“ АД за незабавни плащания в левове, базирани на изискванията на SEPA схемата за незабавни кредитни преводи. Работи се и по обработка на пакетни клиентски преводи в левове, което ще намали времето за извършване на кредитни преводи в страната до по-малко от час", заяви още Нина Стоянова.


Само преди дни служебният финансов министър Асен Василев обяви, че

Само преди дни служебният финансов министър Асен Василев обяви, че ...

... в размер на 75.3 млн. лв. със средства по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 година. Посредникът следва да привлече собствени средства и средства от независими частни инвеститори в размер на 26 млн. лева. А Фонд мениджърът обединява утвърдени експерти от водещи фондове за рисково финансиране в страната и в региона.Комисията за финансов надзор (КФН) одобри Петър Андронов за член на

Комисията за финансов надзор (КФН) одобри Петър Андронов за член на ...

... роля като член на Управителния съвет на КВС Груп и главен изпълнителен директор на бизнес ресор „Международни пазари“.В тази връзка малко по-рано той зае позициите на председател на съветите на директорите на K&H Банк и K&H Застраховане в Унгария – компаниите, с които КВС Груп присъства на пазара в страната.


Служебното правителство обяви, че пуска програма за кредитиране малкия и

Служебното правителство обяви, че пуска програма за кредитиране малкия и ...

... дадат", посочи министърът.Социалният министър Гълъб Донев поясни, че освен малки и средни предприятия, кредитният инструмент е насочен и към самоосигуряващите се лица, които досега не бяха активно подпомагани и подкрепяни. . Схемата ще бъде променена и с остатък от 100 млн. лв. ще се реализира до края на мандата на служебния кабинет.


Финансовият министър Асен Василев обяви, че ще скоростно ще нареди

Финансовият министър Асен Василев обяви, че ще скоростно ще нареди ...

... много интереси - проверяват се фирми, които никога не са проверявани досега", каза още Асен Василев. Той съобщи също така, че НАП се е заела с темата за ценообразуването на горивата у нас. Василев разкри, че от "Лукойл" в България не постъпвали никакви данъци и затова предстои да се направи пълна ревизия. 


Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings потвърди дългосрочния и краткосрочния

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings потвърди дългосрочния и краткосрочния ...

... на последващото възстановяване. Това вероятно би довело до забавена фискална консолидация и постоянно нарастващ нетен публичен дълг през следващите няколко години. Макар и малко вероятно, в средносрочен план от S&P Global Ratings биха предприели негативни действия по оценката на рейтинга ако се появят дисбаланси във финансовия сектор на страната.  


Пощенска банка и Софийския университет ще си сътрудничат за обучението

Пощенска банка и Софийския университет ще си сътрудничат за обучението ...

... Централното управление в София или във финансовите центрове на Пощенска банка в страната – София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Свищов, Благоевград, Стара Загора, Шумен и Габрово.Повече информация за участието на Пощенска банка в магистърската програма можете да откриете на или на сайта на Стопанския факултет на Софийския университет.


Консолидираната фискална програма се завръща към дефицит в края на месец

Консолидираната фискална програма се завръща към дефицит в края на месец ...

... ръст на месечна база спрямо същия месец на предходната година се отчита при приходите от ДДС, ДДФЛ, осигурителни вноски и други. При постъпленията от акцизи вече е преодоляно забавянето от първите месеци на годината, като постъпленията в групата превишават отчетените за първите пет месеца на 2020 г., акцентират от МФ. 


Служебният финансов министър Асен Василев съобщи, че в момента държавният

Служебният финансов министър Асен Василев съобщи, че в момента държавният ...

... от европейските оперативни програми. Тази седмица ще направим детайлен преглед какво се случва там, тъй като Фондът, за мое голямо учудване, е на загуба и има нужда МФ да го субсидира“, заяви пред bTV Василев.Българската банка за развитие за миналата година е отчела загуби в размер на 120 млн. лв.


Призът “За цялостен принос в развитието на българското застраховане“ –

Призът “За цялостен принос в развитието на българското застраховане“ – ...

... цялостен принос в развитието на посредничеството в застраховането" – 2021 г. беше отличена Моника Минкова, зам.-председател на управителния съвет на БАЗБ и регионален мениджър RENOMIA България. Призът й връчи доц. д-р Григорий Вазов.Носител на приза в тази категория за 2020 г. е Михаил Антонов, управител на застрахователен брокер „АВВИ” ООД.


Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на най-голямата американска банка JP

Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на най-голямата американска банка JP ...

... „измама“ през 2017 г."Не казвам на хората как да харчат парите си, независимо от това какви са моите възгледи“, каза банкерът пред Конгреса в четвъртък (27 май).Шефът на JP Morgan добави, че в момента банката обсъжда как да предлага криптопродукти по "безопасен" начин. В обобщение той заяви, че криптовалутите се нуждаят от по-строга регулаторна рамка 


Клиентите на Централна кооперативна банка вече могат да пазаруват онлайн

Клиентите на Централна кооперативна банка вече могат да пазаруват онлайн ...

... може да инсталира приложението CCB Mobile и да го активира за потвърждение на плащане с биометрична автентикация на максимум десет устройства. Повече подробности как да активирате своята „E-secure” услуга, както и откъде може да изтелгите приложението за мобилно банкиране CCB Mobile ще откриете на официалния уебсайт на ЦКБ – .


Членовете на Надзорния съвет на Българската банка за развитие Велина

Членовете на Надзорния съвет на Българската банка за развитие Велина ...

... на експертите”, посочи и Симеонов.На мястото на Симеонов и Бурска в надзора на ББР икономическият министър предлага Васил Щонов и Валентин Михов. Рокадите следва да бъдат одобрени от БНБ и докато те не получат съответното одобрение, надзора на ББР няма да работи. По-рано Кирил Петков смени и състава на одитния комитет на ББР.


На 27.05.2021 г., на официална онлайн церемония, Фондация „Проф. Д-р

На 27.05.2021 г., на официална онлайн церемония, Фондация „Проф. Д-р ...

... 2020 г. е Мирослав Маринов, изпълнителен директор и член на Управителния съвет на ПОК „Доверие“, а за 2021 -  доц. д-р Бисер Петков, министър на труда и социалната политика в третия кабинет на Бойко Борисов.Дружествата победители получиха специални авторски пластики, символ на наградите,  изработени от художника Андрей Янев и грамоти.


Грешката е чужда, но недоволството на инвеститорите е насочено към

Грешката е чужда, но недоволството на инвеститорите е насочено към ...

... клиентите на 19 май, но заради въпросната вътрешна грешка те са видели нарежданията за плащане. Засега замесените институции откзавта официален коментар по казуса. Говорител на "Уникредит" се ограничи единствено до първоначалното изявление на банката, че не е упълномощавала никого да осчетоводява купони след като е взел решение да ни ги изплаща. 


Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционни разпоредби от Закона за

Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционни разпоредби от Закона за ...

... съдебни действия само срещу определени сделки, а не срещу всички, попадащи в обхвата на закона.Ще припомним също, че президентът Румен Радев наложи вето на основните текстове с аргумента, че подкрепя предприемането на ефективни мерки за попълване масата на несъстоятелността, но не приема ретроактивното действие на новите разпоредби. Промените обаче бяха безпроблемно прегласувани от доминирания от ГЕРБ парламент.


Световната банка повиши прогнозите си за икономическия растеж на Русия

Световната банка повиши прогнозите си за икономическия растеж на Русия ...

... посочва още Световната банка. Москва е успяла да овладее допълнителните скокове на бедността през 2020-а, но доходите, които имат на разположение домакинствата и стандартът на живот са се влошили, констатират банкерите. Намалението на наличния семеен бюджет е чувствителен проблем за Русия преди парламентарните избори, които трябва да се проведат през септември. 


Създаденият от досегашната власт модел на концентрация вреди на икономиката

Създаденият от досегашната власт модел на концентрация вреди на икономиката ...

... категоричен е Мартин Димитров.По отношение на казаното от служебния министър на финансите Асен Василев пред БНР, че огромни касови наличности във фирмите вероятно захранват корупцията, Мартин Димитров посочва: "Щом е касова наличност, трябва да е в касата и ако не е в касата, е проблем – тук е прав министърът.“ 


Пандемията е нанесла финансов удар в размер на 300 млрд.

Пандемията е нанесла финансов удар в размер на 300 млрд. ...

... на 100 хил. души през предишните седем дни - най-ниското ниво от края на февруари. След колебливото начало имунизацията набра скорост и вече около 40% от населението на страната е получило първата си доза от одобрените ваксини, а 14% са с две дози, по официална информация на министерството на здравеопазването. 


Националната агенция за приходите е отписала близо 10 млрд. лв. от

Националната агенция за приходите е отписала близо 10 млрд. лв. от ...

... кои са създадени единствено с цел източване на ДДС. Засилва се и публичният контрол върху фирмите, получатели на обществени поръчки, която ще включва проверка от НАП на големите получатели. "Основната ни задача в следващите два месеца е да подобри работата на приходните агенции, за да подобрим приходите в бюджета", акцентира Очаквайте подробности


Срещу

Срещу "БНП Париба" във Франция са повдигнати официални обвинения за ...

... и състоятелни" улики, показващи вероятно участие в незаконни операции. След това те могат да решат дали да внесат обвинение в съда, но не участват след тази фаза.Омар Бонго е бил президент на Габон от 1967-а до смъртта си през 2009-а. Неговият син Али Бонго е сегашният лидер на западноафриканската държава. 


„30 години създаваме вселена от нови възможности“ – това е

„30 години създаваме вселена от нови възможности“ – това е ...

... дигитална банка“ и „Най-добро приложение за мобилно банкиране“ за потребителите в България. По случай своята 30-годишнина със старта на „Вселена от възможности“ Пощенска банка прави поредна смела крачка в тези три области на интерес: отваря обществена дискусия, дава гласност на смели идеи и въвлича обикновения човек в промяната към по-добро.


Служебният министър на финансите Асен Василев за втори път завъртя

Служебният министър на финансите Асен Василев за втори път завъртя ...

... кадри на МФ. Става дума за двете бивши зам.-министърки Росица Велкова и Маринела Петрова, които бяха преназначени като директорки на дирекции в министерството.Подобен късмет нямаха ексръководителите на НАП и Митниците Галя Димитрова и Георги Костов, които бяха част от първото прочистване в държавните финанси. Те бяха сменени от Румен Спецов и Павел Тонев.


Близо 140 дни работим за държавата през 2021 г. Въпреки

Близо 140 дни работим за държавата през 2021 г. Въпреки ...

... промени има при корпоративния данък, но се очаква то да бъде напълно компенсирано до края на юни, когато е новият срок за внасяне на този вид данък. Приходите от осигурителни вноски растат стабилно с около 8 на сто спрямо същия период на миналата година, допълват от Националната агенция за приходите.


Валентин СъйковРазкритията на служебния министър на икономиката Кирил Петков, че

Валентин СъйковРазкритията на служебния министър на икономиката Кирил Петков, че ...

... грижат парите на данъкоплатците да се харчат за проекти с най-голям принос за нарастване на брутния вътрешен продукт.Персоналните промени по принцип дават положителен ефект, но той обикновено е краткотраен. Смяната на системата е верният път към дългосрочната ефективност на един от най-важните инструменти на държавата за икономическо развитие на страната. 


Повече от 17 хил. служители на

Повече от 17 хил. служители на "Данске банк" са подали молби ...

... си, че банката може да съобрази площта на офисите си за по-малък брой служители въз основа на презумцията, че много хора ще работят от домовете си. Дамата посочва, че много банкери искат точно определено пространство и в банковите сгради и у дома, но това желание едва ли ще бъде изпълнено. 


Пощенска банка обяви старта на своята целогодишна стажантска програма. Тя

Пощенска банка обяви старта на своята целогодишна стажантска програма. Тя ...

... коментират от Пощенска банка.Повече за стажантската програма можете да научите на. Всички желаещи да се включат в нея могат да подадат своите документи в избран от тях срок – до 31 май, до 15 или 30 юни (в зависимост от желанието им за начална дата на стажа) на имейл адрес:


Българската банка за развитие събира политици, експерти и банкери на мини-конференция,

Българската банка за развитие събира политици, експерти и банкери на мини-конференция, ...

... в региона между Балтийско, Черно и Адриатическо море. Една от основните ѝ цели е да засили икономическата конвергенция между страните от региона и западноевропейските държави чрез развитие на транспортната, дигитална и енергийна инфраструктура и свързаност. Проектът залага на активно партньорство както с Европейската комисия, така и с Германия и САЩ.


Американските банки ще съкратят 200 хил. работни места (10% от

Американските банки ще съкратят 200 хил. работни места (10% от ...

... 20 години е бил двойно по-голям и е изпълнявал два пъти по-малко задачи. Новата реалност обаче е напълно противоположна - два пъти повече работа с намален наполовина персонал.Този тренд провокира Майо да съветва децата си да не се насочват към финансовия бранш. Защото той се очертава като свиващ се сектор.


"Питай петима икономисти и ще получиш пет различни отговора. Или шест, ...

... paмĸитe нa 6.2 – 6.7 млpд. лв. гoдишнo, пpи paзмep нa пaдeжиpaния дълг в oбpaщeниe oт 3 – 3.5 млpд. лв. гoдишнo. Аргументът на Министерството на финансите е, че пpeдвидeнитe пo-гoлeми oбeми нoв дълг (спрямо пoгaшeниятa) цeлят aĸyмyлиpaнe нa cpeдcтвa във фиcĸaлния peзepв и ocигypявaнe нa пapи зa изплaщaнe нa пaдeжиpaщитe eвpooблигaции.


На втория ден от встъпването си в длъжност служебният кабинет

На втория ден от встъпването си в длъжност служебният кабинет ...

... инспектор, началник на митническо бюро в “Пловдивски панаир”, началник на отдел в РМУ - Пловдив, зам.-началник и шеф на Митница - Пловдив, а през 2002 - 2009 г. е шеф на Регионална митническа дирекция – Пловдив. Няколко години се занимава с консултантска дейност в сферата на митническото и акцизното законодателство.


Служебният финансов министър Асен Василев представи своя екип от заместник-министри

Служебният финансов министър Асен Василев представи своя екип от заместник-министри ...

... работи със специалност „Защита на националната сигурност“. В периода 2009 г. – 2015 г. е работил в Централното управление на НАП, а от 2001 г. до 2006 г. е работил в Териториална дирекция на НАП – Добрич. През последните години е консултант в областта на финансите и данъчното законодателство. Очаквайте подробности


Американската платформа за сравняване на застраховки Insurify открива свой развоен

Американската платформа за сравняване на застраховки Insurify открива свой развоен ...

... и пари. Компанията успява да продаде застраховки с покритие на стойност 170 милиарда долара на над 4 милиона клиенти, с което постига 20-кратен ръст на приходите си от 2016 насам.От платформата изтъкват, че работят с най-големите застрахователни компании в САЩ.През 2021-ва фирмата цели да удвои броя на служителите си в София.


Главният изпълнителен директор на

Главният изпълнителен директор на "Уникредит" - Андреа Орсел - преструктурира ...

... банкови услуги за централна и Източна Европа) за шеф на банковия бизнес в Италия. Раниери де Маркис (един от досегашните двама главни оперативни директори) оглавява оперативното управление на италианската банкова група. Стефано Промо запазва позицията си на главен финансов директор, а Ричард Бъртън - на шеф на корпоративните и инвестиционни банкови услуги. 


Служебният министър Асен Василев пое щафетата от досегашният финансист №1 Кирил

Служебният министър Асен Василев пое щафетата от досегашният финансист №1 Кирил ...

... Monitor Group в САЩ, Канада, Европа и Южна Африка. Ръководи проекти за маркетинг и стратегическо развитие на големи международни компании в телекомуникационната индустрия, енергетиката, минното дело, застрахователната индустрия и в редица големи производители на потребителски стоки.Министър е на икономиката, енергетиката и туризма в състава на служебното правителство на Марин Райков.


Комисията за финансов надзор се самосезира и възложи проверка на

Комисията за финансов надзор се самосезира и възложи проверка на ...

... е станало публично дружество.Видно от Акта за регистрация на акциите, издаден от „Централен Депозитар“ АД, предложените 45 217 420 акции (в това число новоиздадени и съществуващи акции) са записани от 1135 лица (81 броя юридически лица, в т. ч. договорни и пенсионни фондове, както и от 1 054 броя физически лица).


Акциите на „Градус” АД, неволно станало главен герой в трилъра на

Акциите на „Градус” АД, неволно станало главен герой в трилъра на ...

... интересите на инвеститорите и осигуряване на стабилност, прозрачност и доверие на финансовите пазари съгласно чл. 11 от Закона за комисията за финансов надзор.Всякакви действия ще бъдат съобразени и с резултатите от проверките, извършени от институциите, заети със случая, завършва становището, подписано от управителния съвет на асоциацията, ръководена от Евелина Милтенова.


Бившият главен изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка Неделчо Неделчев

Бившият главен изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка Неделчо Неделчев ...

... година. Общо собственият капитал на банката е 117.55 млн. лева.В банковата класация на "Банкеръ" за 2020 г. Общинска банка се нареди на четвърта позиция в категорията за възвръщаемост на собствения капитал със 7.53%. Този показател е изчислен на база Нетна печалбата / Собствен капитал (като класацията не включва клоновете на чуждестранни банки).


Националната агенция за приходите проверява оповестените данни по време на

Националната агенция за приходите проверява оповестените данни по време на ...

... доставено солидно количество фурми. Председателката на комисията по ревизията Мая Манолова съобщи, че сигналите, които са постъпили в комисията по ревизия на управлението на последните 10 години, са подготвени за изпращане до прокуратурата, европейската прокуратура, Министерството на правосъдието, омбудсмана, Комитета по изтезанията към Съвета на Европа, МВР, НАП, КЗК, КФН, КПКОНПИ, ДАНС.


"Ю Би Ес груп" ще плати еднократна премия в размер ...

... служители в различни райони и за закриването на бизнес поделения. Детайли и конкретни цифри засега няма. Някои банки пък увеличават персонала, за да предотвратят "професионално изгаряне" (burnout). "Джей Пи Моргън Чейз" обяви през април плановете си да назначи почти 200 служители, следвайки примера на "Голдмън Сакс" и на "Джефрис файненшъл груп".


Рекордните цени на най-големия пазар за въглеродни емисии трябва да

Рекордните цени на най-големия пазар за въглеродни емисии трябва да ...

... въведе единно въглеродно мито за вноса на замърсяващи околната среда стоки от чужбина. Тази мярка няма да влезе в сила поне още няколко години, защото някои сектори твърдят, че по-високите цени на отделяния въгероден двуокис вече ги е лишил от възможността да намерят пари, за да инвестират в нисковъглеродни технологии. 


Каквото и да става в политиката, накрая сметката винаги плаща

Каквото и да става в политиката, накрая сметката винаги плаща ...

... дали зелена светлина на правителството в оставка да внесе плана, ако го смята за достатъчно добър. "Очакваше се правителството да го внесе. Кабинетът го одобри, но не го внесе, а го прати в парламента за одобрение. Ако това ще се случва в следващия парламент, се бавим и пропускаме възможности", посочи още Велев.


Рим и

Рим и "Уникредит" се подготвят да подновят през идните седмици разговорите ...

... ако правителството предложи правилните условия, твърдят добре информирани източници. За да привлече купувачи, Рим бърза да разшири и да увеличи фискалните стимули за банкови сливания и поглъщания, въведени в края на 2020-а. Те позволяват на купувачите да увеличават капитала си като трансформират активите с отложени за по-късен етап налози в данъчни кредити. 


Главният изпълнителен директор на германската

Главният изпълнителен директор на германската "Комерцбанк" - Манфред Кноф - ...

... главен изпълнителен директор на "Комерцбанк"."Дойче банк" и "Комерцбанк" се отказаха от преговорите да се слеят през 2019-а, но спекулациите за вероятното им обединение все още не са затихнали. Въпреки че Кноф коментира за "Ройтерс" на 7 май, че целта му е да "гарантира независимостта на "Комерцбанк" като печеливша, високорентабилна банка".


"Сосиете женерал" планира да позволи на персонала си във Франция ...

... на "Джей Пи Моргън" в нюйоркския "Мидтаун ийст" вместо на "Таймс скуеър", където са "подслонени" "Барклейз" и "Моргън Стенли". Там бизнесът е бил поразен особено тежко от пандемията, а напоследък са се случили и доста широко коментирани криминални престъпления. Което повишава несигурността на и без това депресираните от заразата хора. 


Не е ясно дали пандемията е направила българите по-загрижени за

Не е ясно дали пандемията е направила българите по-загрижени за ...

... размер на щетата.Застрахователни брокери пък предупреждават, че обезщетения се полагат само на собственици, но не и на наематели или роднини, които просто живеят в съответния имот.За да няма проблем с изплащането на щети, трябва задължително да се спази посоченият срок, в който да се уведоми компанията при настъпване на събитие.