Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ревизира надолу прогнозата

...
Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ревизира надолу прогнозата
Коментари Харесай

ЕБВР влоши прогнозата си за икономическия растеж на България

Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) ревизира надолу прогнозата си за растежа на българската стопанска система през 2021 година.

Европейска банка за възстановяване и развитие обаче увеличи упованията си за страната ни следващата година.

В последния си отчет банката показва, че чака 4.3% напредък на Брутният вътрешен продукт на България през тази година. Оценката е надолу с 0.4 пункта по отношение на предходната прогноза на Европейска банка за възстановяване и развитие.

През 2022 година банката чака растежът на стопанската система да доближи 4.4 %. В миналата си прогноза Европейска банка за възстановяване и развитие бе записала 4.0% растеж.

Въпреки всичко банката предизвестява за съществени закани за районите, в които оперира.

Високите цени на суровините и силата, стегнатите пазари на труда, спирането на веригата за доставки и поевтиняването на валутата в някои стопански системи започнаха да покачват инфлацията даже преди последния скок на случаите на заразяване с Covid-19. Инфлацията в районите, в които оперира ЕБВР, надвиши равнищата си от края на 2019 година. В отговор редица централни банки покачиха лихвените проценти, означават от  .

" Това е горчиво възобновяване. Първата половина на 2021 година донесе мощно възобновяване. Но в този момент виждаме възходящи аргументи за безпокойствие. Въпреки че високите цени на суровините са от изгода за експортьорите, те оказват огромно въздействие върху комерсиалните салда на вносителите. Снабдяването сила на налични цени, когато навлизаме в зимния интервал, се трансформира в съществено терзание, изключително откакто опциите на държавните управления са ограничени ", означи основният икономист на Европейска банка за възстановяване и развитие Беата Яворчик.

От банката установяват също, че разходите по обслужването на държавните задължения остават под равнищата си отпреди рецесията в множеството стопански системи, само че са се повишили внезапно в някои страни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР