Американският президент Джо Байдън все още не е решил дали

...
Американският президент Джо Байдън все още не е решил дали
Коментари Харесай

Дилемата на Байдън: Пауъл или Брейнард

Американският президент Джо Байдън към момента не е решил дали да предложи за втори мандат настоящия ръководител на Федералния запас - Джеръм Пауъл - или да го размени с един от членовете на банковия борд на шефовете - Лейл Брейнард. 

Белият дом признава за засилен напън както от умерените, по този начин и от прогресивните членове на Демократическата партия, за бъдещия избор. А Байдън е провел през предходната седмица срещи с двамата претенденти за поста и решението му се чака през идващите седмици.    

Шестдесет и осемгодишният Пауъл, който бе назначен от предходния президент Доналд Тръмп и чийто четиригодишен мандат изтича при започване на февруари, е считан за лидер в конкуренцията. Той има поддръжката на умерените демократи и на републиканците и натрупа стабилен актив и известност в борбата за попречване на финансовата рецесия и за присъединяване си в организирането на ненадейно бързото и мощно възобновяване на Съединени американски щати от пандемичната криза. Срещу него обаче има и съществени рецензии откакто сривовете в продоволствените вериги качиха инфлацията в страната до най-високото й ниво за последните 31 години, макар че милиони американци към момента не могат да си намерят работа. Както и за избухналия скандал за комерсиалната интензивност на ръководещата върхушка на Федералния запас, довел до оставките на двама шефове на клонове на централната банка и до пренаписване на моралните правила и етични правила на институцията.  

Сенаторът демократ Елизабет Уорън е срещу номинацията на Пауъл и съпартийците й от извънредно левия бранш на партията стартират 59-годишната Брейнард. Тя бе назначена в банковия ръб през 2014-а от тогавашния президент Барак Обама и беше член на неговата администрация. Всеобщото мнение е, че Брейнард е последовател на по-щедра парична политика и на по-силна ръка върху банковата регулация. Не е ясно обаче дали републиканците биха подкрепили кандидатурата й.  

Уебсайтът за онлайн залагания PredictIt.org дава на Пауъл към 68% късмет да бъде одобрен за втори мандат от щатските сенатори, което е под записаните в средата на октомври 76% и под получените на 12 септември 90 %. Брейнард изостава със своите 31%, само че този резултат е сериозен отскок от септемврийските едвам 6% и от 18-е % през октомври. 

Независимо от избора на ръководител на Федералния запас, Байдън ще би трябвало да попълни и останалите незаети места в седемчленния банков ръб. В момента едно от тях е вакантно. В края на годината ще се освободи и второ откакто Рандал Куорълс - заместител ръководител, отговарящ за надзора - разгласи проектите си да напусне институцията. Трета почивка се обрисува през януари когато изтича мандата на Ричърд Кларида. 

Ако Байдън избра да номинира Паул за нов четиригодишен период отпред на Федералния запас, той би могъл да предложи на Брейнард ресора на Куорълс и така да й даде опция да напише по-стриктни правила за контролиране на Уолстрийт, както и да предприеме по-активен метод към климатичните промени - значими цели на прогресивните демократи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР