Служебният премиер Стефан Янев увери, че се работи по Бюджет

...
Служебният премиер Стефан Янев увери, че се работи по Бюджет
Коментари Харесай

Служебният кабинет ще внесе Бюджет 2022 в новия парламент

Служебният министър председател Стефан Янев увери, че се работи по Бюджет 2022 и финансовият закон ще бъде импортиран в новия парламент след изборите на 14 ноември и след конституирането на 47-ото Народно заседание. 

Държавата изпадна в деликатна обстановка, защото действително бяха изпуснати периодите в бюджетната процедура за публикуването на финансовата рамка, публичното й разискване и приемането й от Министерския съвет. Ако Народното събрание по някаква причина не успее да одобри бюджета за идната година, тогава страната ще би трябвало да стартира 2022 година, харчейки месечно 1/12 от размера на миналогодишната рамка, което ще е невиждано.

" Това, което ние ще предложим, ще бъде задоволително консервативно, само че и задоволително отворено като опция, с цел да може партиите в Народното събрание да дефинират целите при харченето на парите ", успокои министър председателят Янев в петък (12 ноември).

Ден по-рано служебният финансов министър Валери Белчев разясни, че бюджетната рамка за идната година е подготвена и следва да бъде импортирана в Министерски съвет. По думите му повода за мълчанието към бюджета за идната година са идните избори, защото тематиката не трябва да се политизира.

" В момента работим и сме подготвили базовия сюжет, планували сме избрани политики, кои със обществен, кои със политически темперамент. Но не желаеме да политизираме въпроса. Ако стартираме в този момент да спорим по политики ще дадем единствено храна на политическите акции ", изясни Валери Белчев.

Преди дни икономисти и финансисти споделиха, че има действителна заплаха да влезем в новата година без бюджет поради многото политически неясноти. Според тях обаче влизане в новата година без бюджет е вид на пожар, който крие опасности и по тази причина би трябвало да бъде последният вероятен. 

Предварителните упования са, че ще се върви към понижаване на недостига.

" Предвижда се дефицитът да намалее през 2022 година, защото множеството от незабавните ограничения ще бъдат прекъснати и се възнамеряват по-големи приходи от Европейски Съюз, в това число от Плана за възобновяване, за финансиране на по-голямата част от прогнозното нарастване на обществените вложения. Очаква се дългът на държавното ръководство да бъде към 26.7% от Брутният вътрешен продукт през 2021 година и да остане към това равнище по-късно ", заяви Европейската комисия в своята Есенна макроикономическа прогноза за България.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР