Общата представа е, че грижата за декоративните зайчета е лесна

...
Общата представа е, че грижата за декоративните зайчета е лесна
Коментари Харесай

Често срещани грешки при стопаните на декоративни зайчета

Общата визия е, че грижата за декоративните зайчета е лесна и неангажираща работа. Това обаче напълно не е по този начин. Стопаните на пухкавите мъници постоянно позволяват съществени неточности при развъждането им, което може да докара до редица проблеми с животинките и даже да бъдат застрашени техните здраве и живот. Вижте кои са най-често срещаните неточности при стопаните на декоративни зайчета и по какъв начин да ги избегнете:

Даване на несъответствуващи храни

Зайците имат доста сензитивна храносмилателна система. Не можете просто да им дадете огромна купа с гранули, както бихте могли за котка или куче, и да очаквате вашият заек да е здрав. Напротив, това съвсем несъмнено е рецепта за наддаване на тегло и затлъстяване при зайчетата. Вместо това зайците се нуждаят от уравновесена диета, формирана най-вече от сено на тревна основа и листни зеленчуци. Зайците би трябвало да имат непрекъснат, безграничен ресурс от сено, от което да пасат през целия ден. И би трябвало да им се дават няколко чаши пресни зеленчуци всеки ден (избягвайте маруля айсберг, защото не е доста питателна за зайци). Гранулите би трябвало да бъдат единствено дребна част от ежедневната диета на вашия заек. Те се нуждаят единствено от към ¼ до ½ чаша дневно.

Вдигане на заека прекомерно постоянно

Много хора си взимат декоративно зайче за домакински любим, вярвайки, че то е бухнал домакински любим, който няма проблем да бъде гушкан непрекъснато. Това не може да бъде по-далеч от истината. Повечето зайци безусловно ненавиждат да бъдат държани, което се свежда до естествените им инстинкти. Зайците са тревопасни животни с лимитирани способи за отбрана против всевъзможни рискови хищници. Най-добрата отбрана на заека е способността им да бягат допустимо най-бързо. Но когато са арестувани, зайците губят способността си да бягат. Те са изцяло в капан в ръцете ви, което ги кара да бъдат уплашени и паникьосани. Ако вдигате и държите заека си всякога, когато взаимодействате с него, тогава той ще стартира да ви свързва с това възприятие на боязън. Ще се опасява от вас и ще бяга всякога, когато се приближите. Вместо да хващате заека си всякога, най-добре е да поддържате връзка с него на личното му равнище. Седнете на пода и позволете на вашия заек да се приближи до вас. Ето по какъв начин вие и вашият заек можете да започнете да се свързвате един с различен и да развиете другарство. Той е ще се усеща доста по-сигурен, в случай че поддържате връзка с него и го галите, когато сте седнали на земята.

Не прекарвате задоволително време със заека си

Зайците са обществени животни. За страдание, доста нови гледачи вършат грешката да мислят, че зайците са животни в кафези, които могат да бъдат оставени сами през по-голямата част от деня. За да останат щастливи и да избегнат меланхолия, зайците се нуждаят от всекидневно другарство и социализация. Това значи, че зайците, които се отглеждат сами (без привързан партньор), се нуждаят от доста внимание от страна на техните стопани. Най-добре е да се отнасяте към вашия заек като към домакински любим и да го оставите да излиза с вас постоянно, когато сте вкъщи. Опитайте да оставите заека да прекарва време с вас, до момента в който гледате телевизия или четете. Просто се пробвайте да отделите на вашия заек допустимо най-вече време отвън заграждението, с цел да поддържате връзка един с различен. Това прави вашия заек неразделна част от фамилията и ще подсигурява, че ще получи социализацията и упражненията, от които се нуждае всекидневно.

Прекалена независимост за вашия заек

 Често срещани неточности при стопаните на декоративни зайчета

Зайците могат да бъдат дребни неприятности. Те обичат да дъвчат всичко, което могат да заловен със зъби и да ровят в подове с килими. Ако оставите вашия заек да се разхожда из къщата без контрол, той сигурно ще унищожи нещо, което ще бъде мъчно или скъпо за подмяна. За да предотвратите това разрушително държание, би трябвало да отбраните дома си от зайци. Първото нещо, което би трябвало да извършите, е да покриете всички оголени проводници с кабелни тръби. В противоположен случай вашият заек ще пререже тези жици със мощните си резци. Другите съществени области, за които би трябвало да помислите, са вашите цокли и килими. Не всички зайци ще отидат в тези региони, само че доста евентуално е да го вършат.

Къпане на заека

Зайците не би трябвало да се къпят. Ако живеят в санитарна среда, зайците правят отлична работа, с цел да се поддържат чисти и ваните могат евентуално да причинят редица здравословни проблеми. Първо, има опция да накарате вашия заек да изпадне в потрес, а това е рисково положение при зайците, при което тялото им стартира да се изключва. Второ, заешката четина има склонността да задържа влага, тъй че им лишава доста време, с цел да изсъхнат. През това време зайците могат да развият хипотермия, защото козината им към този момент не прави работата си да поддържа топлината. Трето, зайците в действителност имат доста деликатна кожа. Когато се намокри, има по-голям късмет кожата им да получи порязвания, които бързо могат да се трансфорат в по-големи и рискови разкъсвания.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР