Атанас Божинов е ръководител Продажби и маркетинг “ в дъщерната

...
Атанас Божинов е ръководител Продажби и маркетинг “ в дъщерната
Коментари Харесай

„ДСК Хоризонт“ – ново инвестиционно решение с целева дата

Атанас Божинов е началник „ Продажби и маркетинг “ в дъщерната компания на Банка ДСК – „ ДСК Управление на активи “. Той е експерт с над 20 години опит в областта на пенсионните и договорните фондове, от които 15 години в ръководството на активи, добити напълно в „ ДСК Управление на активи “.

 

Господин Божинов, какви са новите артикули, които може да предложите като опция на депозитите?

Пазарните условия през последните години, които обуславят на практика нулеви лихви за депозитите, направиха тази най-използвана и позната форма за ръководство на парите без стопански смисъл. В такава обстановка е естествена нуждата банките да предложат други други възможности на клиентите си, като другите типове капиталови фондове. От своя страна, клиентите, от ден на ден ще търсят благоприятни условия да генерират спомагателна стойност за парите си и тъкмо капиталовите артикули могат да бъдат инструмента за това. В този развой на нахлуване на нови артикули водещи са главно огромните ритейл банки, т.е. мощно насочените към всеобщия клиент. Тези от тях, които имат и компании за ръководство на активи в банковата си група, имат преимуществото да създават и оферират разнообразни капиталови фондове, които пасват най-добре на спецификата на техните клиенти. Така да вземем за пример, обичайният интерес към икономисване и обвързваното с това дълготрайно ръководство на пари, което е особено за немалка част от клиентите на Банка ДСК, ни насочи към основаването на избран тип фондове, които оферират оптимални благоприятни условия за тези клиенти. Най-новите фондове, които Банка ДСК и дъщерното й сдружение „ ДСК Управление на активи “ стартираха през септември, са първите от този тип на нашия пазар поради другия метод за ръководство на вложенията във времето. Те оферират опция на клиента за дълготрайно икономисване и вложение на средства за реализиране на избрана негова цел в даден времеви небосвод. Например, струпване на средства за обучение на децата, за пенсиониране, за значима покупка или всякаква друга персонална финансова цел във времето, за която клиентът желае да се приготви и да поради средствата за нея.

С какво се разграничават тези нови фондове от останалите, които се оферират на нашия пазар?

Това са три фонда от вида Target-date funds или така наречен фондове с „ целева дата “. Затова и  нарекохме фондовете „ ДСК Хоризонт “ с съответна целева година след името – 2030, 2035 и 2040 година Чрез тях клиентът може да икономисва и влага оптимално средства за избрана своя цел във времето, като през интервала вложенията на фонда се трансформират гладко, тъй че да са  най-подходящи за остатъчния период до целевата дата. Специфично е, че средствата на клиентите образуват портфейл от финансови принадлежности, обвързани с два съществени класа активи – акции и  облигации, и този микс се преструктурира от време на време. Така, първоначално, когато има по-дълго време преди плануваното потребление на средствата, се употребява капацитета за струпване на резултат от дълготрайния тренд на пазара на акции. С приближаването на целевата дата за потребление на средствата, обаче делът на акциите в портфейла понижава и се усилва делът на по-ниско рисковите принадлежности, свързани с облигации. По този метод клиентът има  възможност да преследва по-голяма рентабилност в идния по-дълъг времеви небосвод, при поемането на по-голям риск, а с приближаването на целевата дата по-консервативните вложения лимитират вероятните промени в цената. Така той може да разчита на по-предвидима сума във фонда, която да изразходва за своята цел. След целевата дата този фонд продължава да работи като влага средствата оптимално консервативно, без инвестиции обвързани с акции, а единствено в парични средства и принадлежности, обвързани с облигации.

Как можем да влагаме във фондове „ ДСК Хоризонт “ и какви са стъпките?

В тези фондове може да влага всеки клиент и не е нужно той да познава в елементи и схваща финансовите принадлежности и пазара. Това е артикул, посредством който може да реализира най-благоприятен резултат за планувания интервал и да разчита на по-предвидима стойност, когато би трябвало да употребява тези средства след целевата дата. Управлението на вложенията и плавната смяна в тежестта на другите класове активи е ангажимент на професионални портфолио-мениджъри и на профилирана институция. Това значи, че не е нужно клиентът да подхваща някакви дейности през това време, да следи пазарите или пък да взема капиталови решения в една непозната за него сфера.

Във фондовете може да се влага както еднократна сума, по този начин и да се натрупват периодически, по-малки суми - с размер и регулярност, каквито са най-удобни настоящо за клиента.

Детайлна информация за „ ДСК Хоризонт “, опция за опазване на час за среща с специалист на Банка ДСК посредством онлайн форма, както и калкулатор за струпване на средства във фонд са налични на уеб страницата на Банка ДСК. ( )



Съществено преимущество за клиентите е, че тези артикули се оферират в близо 200 офиса на Банка ДСК в цялата страна. Това, дружно с опцията за използването им посредством онлайн банкирането, ги трансформира в потребни нови форми за ръководство на средства, които също така са и елементарно налични за всеки.

Настоящата информация не е рекомендация за вложение.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР