Изпълнителният директор на ББР Цанко Арабаджиев и главният икономист на

...
Изпълнителният директор на ББР Цанко Арабаджиев и главният икономист на
Коментари Харесай

Цанко Арабаджиев и Илия Лингорски от ББР влизат в ръководството на Инвестиционен фонд „Три морета“

Изпълнителният шеф на ББР Цанко Арабаджиев и основният икономист на банката Илия Лингорски влизат в управлението на Инвестиционния фонд към самодейността „ Три морета “ (3SIIF). Фондът ще обезпечава част от нужното финансиране за усилване на съдействието сред 12-те страни-членки в района на Черно, Адриатическо и Балтийско море. Представителите на ББР участваха в среща на високо ниво на акционерите в Люксембург, на която предложиха основаването на обособен иновационен фонд към самодейността.

Идеята беше разисквана по време на българското домакинство на “Три морета ” през юли. Целта е да се даде поддръжка на предпочитани планове в областта на ИКТ и развиването на изкуствен интелект, биотехнологиите, роботиката, клийнтех и аутомотив промишлеността и други.

Иновационният фонд ще поддържа напъните на всяка от страните-членки на “Три морета ” да  осъществи сполучливо най-малко един иновационен план. Целта му е до края на десетилетието да поддържа и израстването на най-малко една софтуерна компания от района с пазарна капитализация над 1 милиарда $.

Цанко Арабаджиев и Илия Лингорски бяха определени в управителните органи на 3SIIF на Общо заседание по-рано този месец. Арабаджиев ще бъде член на Надзорния съвет, а Лингорски – на Управителния съвет на фонда.

ББР е акционер клас „ А “ в Инвестиционния фонд „ Три морета “ (3SIIF) с парична вноска от 20 млн. евро. Целевият размер на фонда е сред 3 и 5 милиарда евро, като упованията са да генерира вложения на обща стойност до 100 милиарда евро. „ Три морета “ се стреми към възстановяване на транспортната, енергийната и цифровата съгласуваност в района. Инициативата залага на интензивно партньорство както с Европейската комисия, по този начин и с Германия и Съединени американски щати.

Очаква се тя да се трансформира в действителен инструмент за обществено и икономическо доближаване в Европа, с цел да бъдат обезщетени разликите в развиването на обособените райони на Европейски Съюз.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР