Зеленият преход и дигиталният бум имат за цел да адресират

...
Зеленият преход и дигиталният бум имат за цел да адресират
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Финансовият сектор ще е ключов за Зеления преход

Зеленият преход и цифровият взрив имат за цел да адресират проблеми в бъдещето. Това са световни процеси, а Европа има упоритостта да бъде първия въглеродно безпристрастен континент. Съединени американски щати, Англия и даже Китай към този момент са част от тези процеси. България въпреки и бедна, би трябвало да е в авангарда, само че има потребност от подкрепяне. То ще пристигна по линия на Механизма за възобновяване и резистентност и Фонда за обективен преход. Частният бранш обаче ще е катализатор на тези промени, а финансовият бранш ще е основен.

Това сподели вицепремиерът Атанас Пеканов в приветствието си към участниците в конференцията " Зеленият преход и цифровият взрив: Двете страни на една монета ", проведена от в. " БАНКЕРЪ ".

Вицепремиерът Пеканов заяви, че банките и финансовите пазари ще са основните партньори на страната за ефикасен преход. И даде образец с издаването на зелени облигации. По думите му централните банки също ще са главен съдружник, създавайки подобаваща регулаторна среда за устойчиви вложения. В рамките на двата служебни кабинета успяхме да надградим Плана за възобновяване и резистентност, най-много в частта енергиен преход, което ще предизвиква вложенията от частия и финансовия бранш, уточни още Атанас Пеканов.

Във форума участват още заместник-министърът на финансите Моника Бийчър, ръководителят на УС на Асоциацията на банките в България Диана Митева, както и водещи специалисти от банките, финансови компании и бизнеса.

Подробности четете на
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР