Председателят на Бундесбанк - Йенс Вайдман - ще се оттегли

...
Председателят на Бундесбанк - Йенс Вайдман - ще се оттегли
Коментари Харесай

Паричният ястреб Вайдман напуска Бундесбанк и ЕЦБ

Председателят на Бундесбанк - Йенс Вайдман - ще се отдръпна от ръководството на немската централна банка след повече от десетилетие на този пост. С което завършва активността на един от най-стриктните пазители на паричната дисциплинираност в Европейската централна банка тъкмо когато институцията дебатира бъдещето на следкризисните си тласъци. 

Петдесет и тригодишният немец напуща по " персонални аргументи " в края на годината, гласи публично известие, оповестено на 20 октомври. Той нямал предложение за нова работа, съгласно представител на германаската централна банка. Тя е разгласила писмо до личния състав, в което Вайдман за следващ път показва паника и отвращение от инфлационните рискове, произлизащи от политиката на ЕЦБ.

Председателят на ЕЦБ - Кристин Лагард - съобщи публично, че " почита " решението и че " извънредно доста съжалява за него ".

Оставката на Вайдман е преломен миг за централната банка на еврозоната, чийто директорски съвет води оживени полемики по какъв метод да " пеоблече " стратегиите си за покупки на облигации след края на пандемията. Германецът въпреки всичко ще взе участие във вземането на решение за паричната политика на последното за тази година публично заседание на институцията, на което се чака решение за бъдещите стъпки. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР