Най-големите банки в Европа ще решат дали е в техен ...

Най-големите банки в Европа ще решат дали е в техен

Европейските банки - съперник на американските платежни гиганти?

Най-големите банки в Европа ще решат наистина ли е в техен интерес да разбият съществуващия двоен монопол на двете американски водещи кредитни сдружения Mastercard и Visa. Това ще стане ясно още през следващия месец, само че от ден на ден се усилва политическият напън американското владичество в този бранш да бъде прекратено.

Сред 22-те кредитни институции, поддръжници на концепцията " Европейска самодейност за заплащания " (EPI), са Deutsche Bank, Commerzbank, BNP Paribas, ING, Santander, UniCredit и BBVA. Целта е трансграничната платежна банкова промишленост в Европейски съюз да бъде освободена от въздействието на Вашингтон. И на американските софтуерни колоси Гугъл, Amazon, Фейсбук и Apple, които-обединени под общото название GAFA-все по-ненаситно късат от територията на европейските заплащания.

Изпълнителният шеф на EPI Мартина Ваймерт обяви: „ Ние сме изправени пред двойния монопол на Visa и Mastercard, които усилват въздействието си на маркета. Освен това всички оферти на GAFA се популяризират на територията на европейския маркет и ние оставаме без нито една сходна европейска услуга “.

В началото на август Ваймерт публично покаже банките, участващи в проектите на самодейността. Очаква се през октомври или ноември те да излязат с публично решаване.

Истината е, че напълно не са без съображение страховете от загуба на по този начин наречения платежен суверенитет. През 2019 година-откакто от Вашингтон се отказаха да продължат договарянията по иранската ядрена стратегия, тогавашният държавен глава на Съединени американски щати Доналд Тръмп заплаши, че ще не разреши на Европа да употребява $. Причината бе, че от столиците на страните членки на Европейски съюз се пробваха да заобиколят глобите на Съединени американски щати против Техеран, с цел да спасят съглашението.

Все отново няма никакви гаранции, че Европейската самодейност за заплащания ще се увенчае с триумф. През 2011 година към двайсетина банки се отказаха от сходна самодейност, наречена Monnet Project, заради липса на политическа поддръжка и съмнения в надеждността на обсъждания тогава бизнес модел. Това, което този път е друго, е, че зад желанията напълно застават Европейската комисия и Европейската централна банка. Централните банки на Франция и Германия, чиито национални трезори инвестират в стратегията, също кораво я поддържат.

Ваймерт се надява новата конструкция със седалище в Брюксел да стартира да действа още през първата половина на следващата година. Като за начало тя ще се концентрира върху даването на услугата „ незабавни заплащания “ на самостоятелни консуматори (физически лица) и на малки предприятия. Целта ще е да се правят електронни преводи, като има възможност тяхното реализиране да отнеме до два дни. Това забавяне се изяснява с обстоятелството, че банките ще би трябвало да изискат от клирингова къща да реалокира парите от един депозит в различен, развой, който включва инспекции кой, на кого и къде изпраща пари.

Източник: banker.bg