Пенсионната система на Исландия е оценена като най-добрата в света

...
Пенсионната система на Исландия е оценена като най-добрата в света
Коментари Харесай

Най-добрите и най-слабите пенсионни системи на 2021-а

Пенсионната система на Исландия е оценена като най-хубавата в света още при дебюта си в 13-о годишно издание на Глобалния пенсионен показател на Институт " Мърсър СФА ", оповестен на 19 октомври. Следват Нидерландия и Дания, които 10 години водят оспорвана борба за първото място.   

Глобалния пенсионен показател на Институт " Мърсър СФА " (MCGPI) е задълбочено проучване на международната пенсионна система в 43 страни, обхващащо две трети от популацията на планетата. Оценките се образуват въз основата на над 50 критерия и на три под-индекси: адекватност, резистентност и консолидиране. Използваните критерии за оценка откриват минусите в обособените системи и оферират вероятни сфери за промени, които биха разрешили по-адекватни и устойчиви пенсионни хонорари.

Последното изследване разкрива, че нито една система не е съвършена. Особено тревожна е пенсионната бездна сред половете - проблем, затвърден във всяка от оценените страни. Жените към момента получават по-ниски пенсии от мъжете поради насъбрани по-скромни суми от пенсионни отчисления. Анализите на MCGPI демонстрират, че това събитие е навсякъде в световен аспект, без значение от забележителните районни разлики в приходите. 

Заключението за водещите три системи, които са във върховата зона " А " (с оценки, надлежно 84.2, 83.5 и 82), е, че са устойчиви и добре ръководени и обезпечават почтени приходи на индивидите. В челната десятка са още Израел (77.1), Норвегия (75.2), Австралия (75), Финландия (73.3), Швеция (72.9), Англия (71.6) и Сингапур (70.7).

В дъното на класацията е Тайланд с коефициент 40.6. Преди него са Аржентина (41.5) и Филипините (42.7 точки). И в трите системи са установени " съществени недостатъци и/или пропуски, за които би трябвало да се подхващат ограничения ".

Резултатите на 11 страни, сред които Индия и Южна Корея, са се намалили през тази година в хода на международната борба за ограничение на провалите от ковид върху стопанските системи. 

Най-сериозен прогрес по отношение на предходната година са постигнали Англия с деветото си място и Китай, който е 28-и. Това, съгласно анализаторите, е резултат от извършените значителни пенсионни реформи. Съединените щати също са повишили оценката си (от 60.3 точки през предходната година на 61.4 през тази) и са на 19-а позиция. Те биха могли да се придвижат още по-напред, в случай че покачат минималната пенсия на пенсионерите с най-ниски приходи. 

Сложната пандемична конюнктура на занимателен напредък на трудовите хонорари, невиждано ниски лихвени проценти и свиващи се приходи от доста класове активи, оказва спомагателен финансов напън върху съществуващите пенсионни системи, означават създателите на изследването. Дейвид Нокс - старши сътрудник в " Мърсър " и водеш създател на отчета, обаче счита, че " макар провокациите не е време да се удрят спирачки на пенсионната промяна и на практика е пристигнал моментът за ускоряването й ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР