Съдби


Днес християнският свят празнува Рождество Христово. Светият ден е известен в

Днес християнският свят празнува Рождество Христово. Светият ден е известен в ...

... събрани продукти се разпродават и средствата се предоставят на църквата или на училището.Към Коледните празници се числи и Стефановден, който се отбелязва на 27 декември. Празникът е посветен на първомъченика на християнската църква архидякон Стефан. Със Стефановден завършват Коледните празници.Екипът на "БАНКЕРЪ" ви пожелава много здраве, топлина, уют и благоденствие!


За много пътешественици град Порто в сред най-популярните дестинации за

За много пътешественици град Порто в сред най-популярните дестинации за ...

... има капацитет от 52 002 места. Клубът е основан през 1893 година от търговецът на вино Антонио Николау де Алмейда. Клубът е бил 26 пъти шампион на страната. Печелил е купата в Шампионската лига през сезоните 1986/1987 и 2003/2004, като в тези години побеждава и в Световното клубно първенство по футбол. 


Светът е пълен с вълнуващи туристически забележителности - някои съвременни,

Светът е пълен с вълнуващи туристически забележителности - някои съвременни, ...

... култура е мозайка от среща на най-различни чужди култури, които са определили нейният облик като кръстопът на западните и източните държави. В литературата един от световно известните ливански писатели е Джубран Халил Джубран, познат на публиката със своята книга "Пророкът", преведена на повече от 20 езика, включително и на български.Тежко остава състоянието на актрисата Стоянка Мутафова. Тя беше приета

Тежко остава състоянието на актрисата Стоянка Мутафова. Тя беше приета ...

... да я оперират заради проблеми с жлъчката. Тя получи сепсис и беше с висока температура, но лекарите успяха да я стабилизират.Лекарите от ВМА продължават да се борят за живота Стефан Данаилов. Той е в реанимацията, но е изведен от изкуствената кома. Актьорът е в болница заради проблеми с белите дробове.


Световноизвестният чешки певец Карел Гот почина на 80-годишна възраст, съобщи

Световноизвестният чешки певец Карел Гот почина на 80-годишна възраст, съобщи ...

... През 1990 година решава да прекрати кариерата си, но по-късно променя решението си и продължава да работи над нови албуми.През 2014 г. е обявен за „Абсолютен славей“ на чешката поп музика.Има 2 дъщери от различни връзки и 2 по-малки дъщери от съпругата си, с която сключва брак през 2008 година. 


Във второто за годината проучване на Агенцията по заетостта за

Във второто за годината проучване на Агенцията по заетостта за ...

... статистическата извадка, които все още не са попълнили анкетния формуляр, да направят това до 20-ти септември, като ползват предоставената им от бюрата по труда връзка/линк към електронната анкета.От днес и работодатели, които не са попаднали в статистическата извадка, също могат до 20-ти септември да посочат своите потребности от нови работници и специалисти. Бившият главен изпълнителен директор (1993-2002 г.) и бивш председател на

Бившият главен изпълнителен директор (1993-2002 г.) и бивш председател на ...

... смъртта на Пиех.Фердинанд Пиех е роден във Виена през 1937 г. Той е внук на Фердинанд Порше, основателя на компанията със същото име. Пиех бе председател на надзорния съвет на "Фолксваген" до 2015 г."Фолксваген" дълго време бе свързван с дейността на Пиех. Предприемачът бе смятан за легенда на германската автомобилна индустрия.


На 79-годишна възраст почина известният общественик и политик Жорж Ганчев,

На 79-годишна възраст почина известният общественик и политик Жорж Ганчев, ...

... автор на стихосбирки и мемоари. Президент на Българската баскетболна асоциация (1995 – 1997). Почетен гражданин на щата Оклахома, САЩ.На президентските избори през 2016 г. се кандидатира за президент от Християн-социалния съюз, заедно с Кольо Парамов.През последните години Жорж Ганчев беше автор и водещ на предаването „При Жорж“ по телевизия "Евроком".


На днешния ден през 1960 г. е изстрелян космическият апарат

На днешния ден през 1960 г. е изстрелян космическият апарат ...

... космодрум, предназначен за изстрелване на всякакви видове ракети-носители. Само от него СССР и Русия са изстрелвали пилотирани космически кораби и спътници на геостационарна орбита.На 25 март 1961 г. със "Спутник-10" е последният изпитателен полет на кораба "Восток" с манекен на космонавт, 18 дни преди старта на полета на Юрий Гагарин.


Венеция се задъхва от туристи и те вече са по-голямото

Венеция се задъхва от туристи и те вече са по-голямото ...

... Тя е разположена на площад Сан Марко в района (сестиере) Сан Марко, в близост до и свързана с Двореца на дожите. За пищната си архитектура, позлатени византийски мозайки и статута ѝ като символ на венецианското богатство и могъщество, от 11 век насетне сградата е известна като Chiesa d'Oro (Златна църква).


На 88-годишна възраст почина известната американска писателка Тони Морисън, носителка

На 88-годишна възраст почина известната американска писателка Тони Морисън, носителка ...

... академия я отличи с високото отличие за нейния поетичен език и за "визионерската й сила".За романа "Възлюбена", разказващ за избягала робиня, която убива малкото си дете, Морисън е отличена с наградата "Пулицър" за 1988 г. Сред най-известните й книги са "Най-синьото око", "Сула", "Песента на Соломон", "Възлюбена", "Джаз" и др.На днешния ден през 1937 г. в Северна Калорина (САЩ)

На днешния ден през 1937 г. в Северна Калорина (САЩ) ...

... диплома и златен медал от Кралство Швеция на 10 декември. Всяка година се номинират около 100 човека. По правило най-много трима души могат да си поделят наградата всяка година. Наградата се дава на официална церемония в Стокхолм заедно с парична сума от 10 млн. шведски крони (около 2 млн. лв.). 


Почина известният музикант и радиоводещ Буги Барабата, съобщиха колегите му

Почина известният музикант и радиоводещ Буги Барабата, съобщиха колегите му ...

... "Без право на обжалване" и "Бесните кучета на блуса". Съавтор на хита на Васко Кръпката "Няма бира". За Георги Минчев е написал песента "Равносметка".През последните години Буги Барабата беше водещ в радио Z-Rock на сутрешния блок "Буги тайм" и вечерния "Нека бъде рок".Той си отиде от този свят на 58 години. 


На днешния ден през 1870 г. Васил Левски преминава от

На днешния ден през 1870 г. Васил Левски преминава от ...

... имал основна роля в културната, учебната и революционна дейност. Отец Генадий - игумен на Драгалевския манастир, е бил близък приятел и сътрудник на Левски и е оказал голяма помощ в сформирането на революционните комитети в софийския регион. Драгалевския манастир е едни от малкото запазени манастири, които съхраняват духа на българщината.


Кърджали е разположен в сърцето на Източнородопския планински масив, на

Кърджали е разположен в сърцето на Източнородопския планински масив, на ...

... един етаж - първия за археолого-историческата, втория - за геологическата и третия - за етнографската сбирки. Основният фонд съдържа около 40 000 експоната.Към музея са регистрирани 179 археологически обекта, като от тях 19 са праисторически, 122 - антични, и 37 - средновековни. Тридесет са регистрираните паметници на културата от национално значение.


На днешния ден през 1969 г. британската група "Ху" издава

На днешния ден през 1969 г. британската група "Ху" издава ...

... през 2006 година издават и студийния албум Endless Wire, който достига челните десет места във Великобритания и Съединените щати.През 1990 година "Ху" са включени в Залата на славата на рокендрола. През 1988-а получават наградата на Британската звукозаписна индустрия за цялостен принос, а през 2001 - и "Грами" за цялостен принос.Днес в Аулата на СУ "Св. Климент Охридски“" президентът Румен

Днес в Аулата на СУ "Св. Климент Охридски“" президентът Румен ...

... в. Във връзка с нуждите на преподавателите Фотинов издава и някои учебни помагала, като Гръцка граматика (1838 г.), Болгарский разговорник (1845 г.), превежда от гръцки Общое землеописание и други. С цялата си дейност Константин Фотинов оставя трайни следи в културния и просветен живот на българите през средата на XIX век. 


Църквата почита Константин и неговата майка Елена като светци на

Църквата почита Константин и неговата майка Елена като светци на ...

... върху жарава (нестинарство). Според някои историци този обичай е свързан с езически ритуали, запазили се от времето на траките. Въпреки че нестинарите играят върху жаравата с икона на св. Елена и св. Константин, обичаят никога не е признат от църквата.Днес имен ден имат Костадин, Коста, Кунчо, Елин, Илона, Динко, Койчо.


Малкото селце Гумощник, сгушеното в Троянския Балкан, вече 190 години

Малкото селце Гумощник, сгушеното в Троянския Балкан, вече 190 години ...

... в която са се хранили учениците. Там те могат да опитат троянска сливова ракия, а също и характерното за този край "сватбарско жито", за което местните твърдят, че е "най-доброто мезе". То се приготвя от краве масло, жито и прясно мляко и се сервира отгоре с карамелизирани орехи и стафиди.


Малкото селце Гумощник, сгушеното в Троянския Балкан, вече 190 години

Малкото селце Гумощник, сгушеното в Троянския Балкан, вече 190 години ...

... в която са се хранили учениците. Там те могат да опитат троянска сливова ракия, а също и характерното за този край "сватбарско жито", за което местните твърдят, че е "най-доброто мезе". То се приготвя от краве масло, жито и прясно мляко и се сервира отгоре с карамелизирани орехи и стафиди.<!--![endif]--><!--![if-->


На днешния ден през 1927 г. американецът Чарлз Линдберг завършва успешно

На днешния ден през 1927 г. американецът Чарлз Линдберг завършва успешно ...

... 1942-а той е бил много зает с отстраняването на проблемите, възникнали с бомбардировачите освободители - Б-24. Чарлз печели много награди, някои от които са: Медал на честта, златен медал на конгреса, почетен скаут, сребърен бик и наградата на Кралските военновъздушни сили.Авиаторът починал на 72 години от рак на Хавайските острови.На днешния през 1712 г. Петър I премества столицата на

На днешния през 1712 г. Петър I премества столицата на ...

... (1713-1728 и 1732-1918 г.), с изключение на четиригодишния период между 1728 и 1732 г., когато Петър II премества столицата в Москва.След Октомврийската революция - на 5 март 1918 г., от съображения за сигурност Ленин отново премества столицата в Москва, но и днес градът често е наричан "северната столица на Русия".


На днешния ден през 1802 г. Наполеон Бонапарт учредява най-високият

На днешния ден през 1802 г. Наполеон Бонапарт учредява най-високият ...

... който по длъжност е Велик магистър (grand maître) на ордена.Почетният легион е една от най-важните институции на френската държава и един от символите на френската република. С някои изключения в ордена не приемат членове посмъртно. По думите на генерал Шарл де Гол "...Почетният легион е общество на живия елит ..."


На днешния ден през 1527 година гражданите изгонват Медичите от

На днешния ден през 1527 година гражданите изгонват Медичите от ...

... се намират: Галерия Палатина, Галерия за съвременно изкуство, Музей на среброто, Музей на порцелана, Музей на каретите и Галерия на костюма - най-голямата сбирка в Италия, посветена на историята на модата.Пред сградата, както и зад нея има красиво оформени градини. Отвън има също и открит амфитеатър в своя цял размер.


Карл Гунар Мюрдал (Gunnar Myrdal) е шведски икономист и политик.През

Карл Гунар Мюрдал (Gunnar Myrdal) е шведски икономист и политик.През ...

... Нобелова награда за икономика заедно със своя идеологически противник Гунар Мюрдал. През 1991 г. е награден с Президентския медал на свободата - една от двете най-високи награди в САЩ.От 30-те години на миналия век Хайек е британски гражданин, а от Втората световна война до края на живота си - американски.


"Мармотан Моне" е художествен музей в Париж. Основан е през

"Мармотан Моне" е художествен музей в Париж. Основан е през ...

... Мане, прекъсвано от чести свади. Младите творци, чиито творби са отхвърлени от журито на Парижкия салон (1863 г.) - Клод Моне, Реноар, Сисле, Фредерик Базил и други, се обединяват около Мане и Дега и по-късно стават известни като импресионистите. Любими теми за Дега са конните състезания и танцуващи балерини.  Пейзаж от Клод Моне, рисуван през 1890 г., смени собственика

Пейзаж от Клод Моне, рисуван през 1890 г., смени собственика ...

... взима първите си уроци по рисуване при Жан-Франсоа Ошар, бивш ученик на Жан-Луи Давид. През 1856/1857 г. по плажовете на Нормандия Моне среща своя ментор Южен Буден. Именно той научава Моне да използва маслени бои. Освен това Моне е въведен в пленеризма от Буден и така започва да твори пейзажи.


На днешния ден през 1948 г. Израел се обявява за

На днешния ден през 1948 г. Израел се обявява за ...

... предлагащо неоценима гледка към брега на Тел Авив с неговите плажове.В Тел Авив е роден Бенямин Нетаняху политик от консервативната партия Ликуд. Той е първият израелски премиер, който е роден в Израел след създаването на държавата. След изборите през април тази година Нетаняху за пореден път състави правителството на Израел.


Утре започва най-чаканото киносъбитие на годината - фестивалът в Кан.

Утре започва най-чаканото киносъбитие на годината - фестивалът в Кан. ...

... е единствената жена между режисьорите от френската "нова вълна".Киносъстезанието в Кан ще продължи до 25 май. Сред конкурсните 21 филма са творби на Джим Джармуш, Педро Алмодовар, Кен Лоуч и Куентин Тарантино. Председател на журито тази година е мексиканският режисьор Алехандро Иняриту, който има в "джоба си" вече три Оскара.


На днешния ден през 1913 г. е открита една емблематична

На днешния ден през 1913 г. е открита една емблематична ...

... облика на София по време на Освобождението, вече напълно изчезнал. Музеят има много икони, стенописи и църковна утвар. В нумизматичния фонд се съхраняват над 17 000 монети и банкноти, някои от които са много ценни и редки.Музеят притежава и най-голямата сбирка от стари фотографии и картички с изгледи от София.


На днешния ден през 1364 г. в Краков е основан

На днешния ден през 1364 г. в Краков е основан ...

... 1980 година. През 30-те години дебютира с двете стихосбирки "Три зими" и "Поема за застиналото време". Чеслав Милош е оставил своя отпечатък и у нас - поемата му "Co było wielkie" е изписана на 30 СОУ в София.От 1975 г. Краков е побратимен град със старопрестолната ни столица Велѝко Тъ̀рново.


На днешния ден през 1867 г. Великото херцогство Люксембург (на

На днешния ден през 1867 г. Великото херцогство Люксембург (на ...

... да контролира и управлява производството на въглища и стомана, двете основни суровини за една силна икономика. Той прочита пред международни медии т.нар. Декларация на Шуман. През април следващата година по идея на Франция договорът е подписан от Белгия, Германия, Италия, Люксембург, Нидерландия и Франция, като се учредява първата Европейска общност.


На днешния ден през 1927 г. Канбера става столица на

На днешния ден през 1927 г. Канбера става столица на ...

... инкогнита), което значи непозната южна земя.Австралия е просперираща развита държава, тринадесетата по големина икономика в света. Страната се нарежда на високо ниво в степента на човешко развитие, качеството на живот, здравеопазване, продължителност на живота, общественото образование, икономическата свобода и защитата на гражданските свободи и политически права.Австралия е член на Г-20.


Нова интерактивна онлайн карта "Пешеходни и велосипедни маршрути в района

Нова интерактивна онлайн карта "Пешеходни и велосипедни маршрути в района ...

... както и бунгала и туристически маршрути за летен отдих. Въздухът е изключително чист и благоприятен за хора с дихателни заболявания. В Осогово функционира и държавна белодробна болница. На българска територия са изградени четири хижи - "Иглика", "Осогово", "Студен кладенец" и "Трите буки", и три заслона - "Превала", "Шапка" и "Руен".


На днешния ден град Бари (на италиански: Bari) отбелязва своя

На днешния ден град Бари (на италиански: Bari) отбелязва своя ...

... маслинови дръвчета и големи лозиви масиви. Добре развита в Бари е и риболовната индустрия.В града има и голямо международно летище, носещо името на папа Йоан Павел ІІ - "Карол Войтила".Пулия (Апулия) (на италиански: Puglia; на тарантски диалект: Pugghie; на неаполитански: Pùglia; на латински: Apulia) е административен регион в Югоизточна Италия.


На днешния ден в далечната 1651 г. в Рим е отпечатана

На днешния ден в далечната 1651 г. в Рим е отпечатана ...

... изложения, които съдържат интересни данни за живота на българите през XVII век. Филип Станиславов е автор и на текстове с пътеписен характер, какъвто е например текстът "Описание на Северна България" от 1659 г., написан от автора на италиански език, преведен и издаден и на български език чак през 2012 година.


Посещението на папа Фрациск в България е в центъра на

Посещението на папа Фрациск в България е в центъра на ...

... орган, дарен от Германия и ремонтиран от италианеца Алесандро Джирото. Органът е пневматичен и е изработен преди 60 години, има 800 тръби, два мануала и педалиера, 12 оригинални регистри и още 3, добавени при реставрацията от Джирото. Музикалният инструмент е осветен на храмовия празник 23 юни от монсеньор Йовко Пищийски.


На днешния ден през далечната 1921 г. Коко Шанел представя

На днешния ден през далечната 1921 г. Коко Шанел представя ...

... части. А това си остава отличителният му белег и запазена марка на прочутата моделиерка, заедно с ръчно изработените шевове, тежките метални копчета и металната верига в основата на сакото. Всички тези елементи са не само част от декорацията, но и служат като тежести, които му придават и запазват нужната форма.


5 май се отбелязва като Ден на лузофоните. Така се

5 май се отбелязва като Ден на лузофоните. Така се ...

... през 2005 г. министрите на културата от осемте държави-членки обявиха 5 май за Ден на лузофонската култура (на порт.: Dia da Cultura Lusófona).През юли 2006 г., по време на срещата на CPLP в Бисау, като наблюдатели са приети Екваториална Гвинея и Мавриции заедно с други 17 международни организации и асоциации.


Във Военноморския музей във Варна бе открита изложбата "Орденът "За

Във Военноморския музей във Варна бе открита изложбата "Орденът "За ...

... се използва в качеството на опознавателен знак за Военновъздушните сили на България, аналогично на "Железния кръст" - традиционната емблема на германските ВВС.След премахването на монархията, ордените и медалите от Царство България биват напълно заменени с други. Така на 15 септември 1946 г. най-почитаният български орден - "За храброст", престава да съществува.


Роденият във Великобритания актьор Питър Мейхю, изиграл ролята на Чубака в пет от

Роденият във Великобритания актьор Питър Мейхю, изиграл ролята на Чубака в пет от ...

... посочат причина за смъртта.Роденият в Лондон през май 1944 г. Мейхю бе висок цели 2,21 метра, припомни АФП.Той бе избран от Джордж Лукас през 1977 г. да изиграе емблематичния герой в сагата и последно участва в "Междузвездни войни: Епизод VII - Силата се пробужда" (2015 г.), след което бе заменен поради здравословни проблеми.


На днешния ден през 1937 г. Маргарет Мичъл печели наградата

На днешния ден през 1937 г. Маргарет Мичъл печели наградата ...

... Атланта играе важна роля, тъй като през града минавали четири железопътни линии. След дълги и продължителни битки със Севера, Атланта се предава на 2 септември 1864 г., като голяма част от сградите са напълно разрушени.  Градът изпитва бърз икономически растеж след Гражданската война и е възстановен напълно за десет години.


Свищов е разположен на брега на река Дунав - в

Свищов е разположен на брега на река Дунав - в ...

... г. и ген. Каменски заповядва да се запали градът, да се разруши до основи укреплението и да се взриви цитаделата. След този погром турците я изоставят, но крепостта съществува още дълго време, като полуразрушен архитектурен комплекс. Камъните й се използват за построяване на турската казарма "Ени къшла" през 1850 година.


На днешния ден през 1931 г. в Ню Йорк е

На днешния ден през 1931 г. в Ню Йорк е ...

... с майка ви", "Приятели", "Сексът и градът"...Сградата е обявена за едно от Седемте чудеса на модерния свят от Американското общество на строителните инженери. Тя е призната и за национална историческа забележителност през 1986 година. А през 2007-а е класирана на първо място в списъка на любимите архитектурни обекти на Америка.


На днешния ден през 1803 г. Франция се съгласява да

На днешния ден през 1803 г. Франция се съгласява да ...

... сегашните американски щати Арканзас, Мисури, Айова, Минесота, западно от река Мисисипи, Северна и Южна Дакота, Небраска, Ню Мексико, северната част на Тексас, Оклахома, Канзас и части от Монтана, Уайоминг и Колорадо.Сделката на практика осъществява най-голямото еднократно разширяване на САЩ, а общите придобити земи съставляват 23.3% от днешната територия на страната.


Още три от най-посещаваните варненски туристически забележителности бяха вписани сред

Още три от най-посещаваните варненски туристически забележителности бяха вписани сред ...

... културни, природни и археологически забележителности. А още по-хубаво е това, че тя се развива и към вече утвърдените обекти се включват нови, с което се дава възможност на участниците да имат по-голям избор при посещаване на забележителностите в страната ни.Националното движение "100 национални туристически обекта" е без аналог в света. 


Над 19.902 млн. туристи са посетили тибетската столица Лхаса през

Над 19.902 млн. туристи са посетили тибетската столица Лхаса през ...

... градове в Китай, а понякога и до Катманду.Лхаса е свързана с автомобилни пътища и магистрали с различни китайски градове.Историческите паметници в града са с голяма историческа стойност за световната култура и привличат вече много туристи. За поклонниците в Лхаса са обособени три кръгови маршрута за ритуален обход на светите места.


Пожарът в парижката "Света Богородица“ или Нотр Дам дьо Пари

Пожарът в парижката "Света Богородица“ или Нотр Дам дьо Пари ...

... стоманенобетонни опори и сводове, което променя първоначалният му облик.Днес мостът е запазен като паметник на строителното изкуство. Използва се само като пешеходен. Годините и недобрата поддръжка рушат вече съоръжението и са необходими спешни мерки, за да запазим моста и спомена на Колю Фичето. Южно от него е построен съвременен мост.


Берлин е един от градовете, който преживя дълги години разделен.

Берлин е един от градовете, който преживя дълги години разделен. ...

... свободен.След Втората световна война Берлин е разделен. Източен Берлин се превръща в столица на Германската демократична република (ГДР), докато Западен Берлин остава в територията на Западна Германия, заобиколен от Берлинската стена (1961-1989 г.). След обединението на 3 октомври през 1990 г. градът получава статуса си на столица на цяла Германия.


В Бургас с поредица от събития ще бъде отбелязана годишнината

В Бургас с поредица от събития ще бъде отбелязана годишнината ...

... се концентрира върху историята на съвременно бургаско момиче, също на име Петя. Александър Косев ("Столичани в повече", "Домашен арест", "Кантора Митрани", "Дървото на живота", "Връзки") ще е режисьор на филма. Партньор на проекта е и домът-музей "Петя Дубарова", а авторите имат пълното съдействие на сестрата на поетесата - Елица Дубарова.


Днес в Софийската градска художествена галерия се открива първата изложба

Днес в Софийската градска художествена галерия се открива първата изложба ...

... в различни вариации и типове.Изложбата Вивиан Майер "В нейните ръце"  е единадесетото издание от "Майстори на фотографията", на фондация МУСИЗ, което се организира в партньорство със Столична oбщина, Посолство на САЩ, VIVACOM и Samsung, със съдействието на diChroma photography и с благодарност към Колекция Maloof и галерия Howard Greenberg,Ню Йорк.


Днес в Балабановата къща ще бъде дадено началото на поредица

Днес в Балабановата къща ще бъде дадено началото на поредица ...

... Пловдив е обявен за архитектурно-исторически резерват, а през 1979 г. получава златен европейски медал за опазване на паметниците от миналото. Спогодба между България и ЮНЕСКО, подписана през 2004 г., определя статута на резервата "Старинен Пловдив" като част от допълнителния списък на обектите на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.


Град Коломбо влезе в световните новини след поредицата атентати в

Град Коломбо влезе в световните новини след поредицата атентати в ...

... преговори е постигнато споразумение между Индия и Шри Ланка на 29 юли 1987 г., според което тамилите получават автономна провинция в северозападната част на Шри Ланка. По-късно същата година тамилският език е признат за официален чрез конституционно изменение.Основни стоки на износ от Шри ланка са чай, каучук и кокосови орехи.


Днес Елизабет II (Elizabeth II), пълно име Елизабет Александра Мери

Днес Елизабет II (Elizabeth II), пълно име Елизабет Александра Мери ...

... относно световната обстановка са толкова големи, че Уинстън Чърчил заявява при оттеглянето си: "Аз несъмнено ще съветвам моя наследник да си подготвя домашното старателно преди аудиенция при кралицата". Чърчил е бил министър и премиер при четирима британски монарси и е бил впечатлен и възхитен от знанията и остроумието на Елизабет.


На днешния ден през 1956 г. хитът на Елвис Пресли Heartbreak

На днешния ден през 1956 г. хитът на Елвис Пресли Heartbreak ...

... 50-те и 60-те години на миналия век участва и в киното и издава филмова музика, но след 1968 година подновява концертната си дейност, до смъртта си през 1977 година.Елвис Пресли е номиниран за 14 награди "Грами", като печели три от тях, а освен това получава и "Грами" за цялостен принос.


София и Техеран ще се свържат с директна авиовръзка. Българските

София и Техеран ще се свържат с директна авиовръзка. Българските ...

... Техеран се е провела международната конференция на главите на правителствата на трите основни държави от антихитлеристката коалиция - СССР, САЩ и Великобритания, на която са определени примерни срокове за откриването на втори фронт. На конференцията са дадени и гаранции за независимостта и териториалната цялост на Иран след края на войната.


На днешния ден през 1984 г. Христо Проданов става първият

На днешния ден през 1984 г. Христо Проданов става първият ...

... и югоизточният склон на върха представляват граничната линия между двете страни. Най-високият връх на Земята е наречен така на името на директора на Индийската топографска служба полковник Джордж Еверест, заемал този пост през 1830-1843 година. Откъм Непал е разположен в Националния парк Сагарматха, който е биосферен резерват, защитен от ЮНЕСКО.


На днешния ден през1944 г. случайно е открита Казанлъшката гробница,

На днешния ден през1944 г. случайно е открита Казанлъшката гробница, ...

... на Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство.С цел съхраняване на стенописите достъпът до оригиналната Казанлъшката гробница е строго ограничен. Достъпна за посещения е изградената в близост гробница-копие. Тя е по проект на арх. Младен Панчев. Художниците, пресъздали стенописите, са професор Любен Прашков, Златка Кожухарова и Слави Войков.


На днешния ден през 1909 г. Жана д'Арк е обявена

На днешния ден през 1909 г. Жана д'Арк е обявена ...

... разпита на свидетелите. Първият процес е обявен за невалиден, а копие от протоколите и обвинителния акт символично са скъсани пред събралата се тълпа. Доброто име на Жана д'Арк е възстановено.През 1909 г. папа Пий Х я обявява за блажена, а на 16 май 1920 г. папа Бенедикт ХV я канонизира.


На днешния ден през 1951 г. Франция, ФРГ, Италия и

На днешния ден през 1951 г. Франция, ФРГ, Италия и ...

... дирекция G (Индустриални технологии) на главна дирекция Проучвания (Research), част от Европейската комисия. Разпределянето на средствата се ръководи от Комитет за въглища и стомана (COSCO), чиито членове са националните представители. По решение на съвета, годишните средства се разпределят по 27.2% за изследвания на въглища и 72.8% за изследвания на стомана.


Около 1.5 милиона от българите са със свръхнаднормено тегло и

Около 1.5 милиона от българите са със свръхнаднормено тегло и ...

... лечението на затлъстяването е комплексно и дългосрочно и няма универсален подход, валиден за всички. То включва промяна на хранителните навици, диетичен режим, физическа активност, поведенческа психотерапия, медикаменти и като крайна мярка - бариатрична хирургия. За период от две години в програмата са включени повече от 150 пациенти, подходящи за оперативно лечение. 


На днешния ден през 1967 г. Rolling Stones изнася първия

На днешния ден през 1967 г. Rolling Stones изнася първия ...

... Fingers" (1971 г.) поставя началото на поредица от осем студийни албума, които достигат първо място в американските класации.През 1989 година музикантите са включени в Залата на славата на рокенддрола, а през 2004-а са поставени на четвърто място в класация на списание "Ролинг Стоун" на 100-те най-велики изпълнители на всички времена.


VIVACOM подарява среща с нашумелите изпълнители Pavell &Venci Venc. Един

VIVACOM подарява среща с нашумелите изпълнители Pavell &Venci Venc. Един ...

... Без религия 4Magic – Колко ми липсваш Pavell &amp; Venci Venc&#39; – Havana DARA – Все на мен Михаела Маринова - Tiempo (by Monoir) KAZKA – Плакала Ева Пармакова ft. Pavell &amp; Venci Venc&#39; – Ти губиш Yoana - Issa Game (by Monoir) Pavell &amp; Venci Venc’ – Добър живот


Неапол (на италинаски: Napoli, от гръцки Nea polis, Нов град)

Неапол (на италинаски: Napoli, от гръцки Nea polis, Нов град) ...

... Мегариде) и Sant'Elmo (завършен е през 1329 г. и има форма на звезда). Интересна е подземната геотермална зона на Неапол. Това е система от пещери и структури, които са следствие на дейности в мините през вековете. Организират се турове в подземния Неапол, като там можете да посетите дори и музей.


Рим е столицата на Италия и на област Лацио, администартивен

Рим е столицата на Италия и на област Лацио, администартивен ...

... е разположен внушителен музеен комплекс - Musei Capitolini, в които се съхраняват много образци от римската култура от различни периоди, включително и статуята на вълчицата с Ромул и Рем.В една от парадните зали на музея през 1957 г. е подписан Договорът от Рим, считан днес за начало на Европейския съюз.


Японските власти избраха названието за епохата на управление на новия

Японските власти избраха названието за епохата на управление на новия ...

... се на преклонната си възраст. На следващата година представители на Комисията по делата на семейството утвърдиха датата, на която императорът може да излезе в пенсия. Тъй като случаят беше прецедент, се наложи поправка в японския основен закон. Тя ще бъде отстранена веднага след абдикирането на Акихито в края на април.


Инвеститорите от Goldman Sachs се запознават с марката Rothy’s през

Инвеститорите от Goldman Sachs се запознават с марката Rothy’s през ...

... предложи нещо повече. Мнението му се споделя и от Goldman Sachs, така че наред с разработката на сезонните модели се разглежда и възможността за производството на дрехи и аксесоари. Парите, привлечени от Goldman, ще послужат и за откриването на нови магазини, както и за осигуряването на достъп до чуждестранните пазари. 


На днешния ден през 1932 г. е роден руския режисьор и

На днешния ден през 1932 г. е роден руския режисьор и ...

... български и книгата "Уловеното време" - разказ за сложните отношения на режисьора Андрей Тарковски (изд. "Колибри") с властта, за трудната съдба на неговите филми, за ограниченията и препятствията през годините. Любопитното е, че това е третото издание на този текст на големия режисьор след това на немски и англйски език.


Прочутият  архитект Христо Явашев - Кристо е получил разрешение от френското

Прочутият  архитект Христо Явашев - Кристо е получил разрешение от френското ...

... „Плаващите кейове“ край италианското селце Сулцано към брега на езерото Изео. По опънатата върху водната шир и дълга 4,5 км жълто – оранжева пътека преминаха свободно хиляди посетители от близо и далеч. За инсталацията творецът плати з 15 млн. евро от собствения си джоб, които после си върна от продажбата на графики и скици на проекта. 


Изложбата „Красивите покриви на София” може да бъде разгледана от 2

Изложбата „Красивите покриви на София” може да бъде разгледана от 2 ...

... около 1930 година, когато в България са работели архитекти и строители, учили и повлияни от западноевропейският стил и култура. Това са сгради и произведения, които придават аристократичния дух на София и не само са безценно богатсво за града ни, но и пример за отношение към естетиката на градската среда” – споделя авторът.