Пейзаж от Клод Моне, рисуван през 1890 г., смени собственика

...
Пейзаж от Клод Моне, рисуван през 1890 г., смени собственика
Коментари Харесай

Картина на Клод Моне смени собственика си за рекордните 110.7 млн. долара

Пейзаж от Клод Моне, рисуван през 1890 година, смени притежателя си за сумата от 110.7 млн. $ на търг на Sotheby’s в Ню Йорк. Цената е връх за художника импресионист, означават от Bloomberg. "Les Meules " е първата картина на импресионист, за която са платени повече от 100 милиона $.

Първоначалната оценка на творбата е била за 55 млн. $. Окончателната цена включва и налозите върху покупко-продажбата.

Наддаването за "Les Meules " е извоювано от дама в залата, само че самоличността й не бе разкрита.

Клод Моне (Claude Monet), роден като Оскар Клод Моне, е френски художник, създател, лидер и бранител на стила импресионизъм. Считан е за модел на импресионист, защото неговото отдаване на идеалите на импресионизма не се трансформира през цялата му продължителна кариера. За това способства и фактът, че една от неговите картини ( "Импресия, Изгряващо слънце ", Париж, 1872 г.) дава и името на придвижването. Днес тя се намира в Музея "Мормотан Моне " в Париж.

Моне прекарва младостта си в Хавър, като през април 1851 година постъпва в локалната гимназия. Там първо се отличава като карикатурист, като продава свои карикатури за по 10-20 франка. Моне взима първите си уроци по изобразяване при Жан-Франсоа Ошар, някогашен възпитаник на Жан-Луи Давид. През 1856/1857 година по плажовете на Нормандия Моне среща своя наставник Южен Буден. Именно той научава Моне да употребява маслени бои. Освен това Моне е въведен в пленеризма от Буден и по този начин стартира да твори пейзажи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР