На днешния ден град Бари (на италиански: Bari) отбелязва своя

...
На днешния ден град Бари (на италиански: Bari) отбелязва своя
Коментари Харесай

Бари - очарование, елегантност и нестандартна дестинация в Южна Италия

На днешния ден град Бари (на италиански: Bari) отбелязва своя празник. Пристанищният град на Йонийско море е столица на района Пулия, навръх тока на Ботуша. Ба̀ри е административен център на едноименна провинция.

Пристанището на Бари е измежду най-важните за Италия, свързващо я с портовете, разположение край Адриатическо и Йонийско море. Населението на града е над 323 000 поданици.

Град Бари стана прочут и към строителството на Трансадриатическия газопровод (ТАР). Той се осъществя от интернационален консорциум, в който италианската компания Snam има 20 %. Газопроводът би трябвало да стартира да доставя природен газ от Азербайджан в Италия до 2020 година. Друга италианска компания - Saipem, се чака да построи микротунел за превозване на газа през Адриатическо море. Проектът ще дебаркира в градчето Мелендуньоo, в региона Пулия. Местното население обаче твърдо се опълчва на построяването на газопровода по това трасе, което ще засегне част от маслиновите насаждения.

Това пък сложи на тестване ръководещата коалиция в Италия. Трансадриатическият газопровод през днешния ден е "безполезно " начинание, имайки поради спада на потреблението в Италия и ще бъде "преразгледан ", разгласи през юни предходната година пред Ройтерс италианският министър на околната среда Серджо Коста. Това е заложено и в програмното съглашение за сформиране на държавното управление "Движение 5 звезди - Лигата ". Макар че работата по газопровода продължава.

Бари е разграничен на четири елементи - остарял град, съвременен град (място за пазаруване) и две съвременни пристанища. Бари е прочут с базиликата си „ Св. Николай “, в чиято крипта се намират мощите на Свети Николай Мирликийски Чудотворец или Свети Никола . Той е бил свещеник на град Мира в област Ликия (Мала Азия). Приживе Николай Мирликийски е прочут като съперник на езичеството и арианството. След гибелта си е уважаван като светец и настойник на децата, моряците, търговците, банкерите, крадците, пивоварите, бъчварите, фармацевтите и пандизчиите. Базиликата се намира на площад в Стария Бари. Внушителното здание е на съвсем 1000 години и свети на слънце със златния си купол.

Сред другите забележителности е катедралата на Бари - Cathedral of St. Sabinus, образец за римската архитектура в Апулия. А постройката на операта - Петруцели (Teatro Petruzzelli) , е една от най-величествените в Италия и се подрежда след тези в Милано и Неапол. Тя е поръчана от братята търговци Петруцели и е приключена през 1903 година. Освен за опера и балет, постройката се употребява и за огромни концерти - измежду международните звезди, изнасяли концерти в нея, са Франк Синатра, Лайза Минели и Лучано Павароти.

Интересни са още съветската черква (построена от поклонници отишли в Бари са посетят мощите в базиликата Св. Никола), остарелия град Бари (там кипи необикновен нощен живот заради многото заведения), а също и ботаническата университетска градина.

Град Бари е идеалната изходна точка за пътешестване и опознаване на районите Пулия и Базиликата с техните обичайни градчета, като Матера, Алберобело, Мартина Франка, Лече, Остуни и други. От пристанището пък потеглят фериботи за Гърция, Албания и Хърватия.

Бари е вторият по значение стопански център в Южна Италия след Неапол, който пък е ситуиран картинно край Неаполския залив, на западния бряг на Тиренско море (от другата страна на Ботуша). Бари си е извоювал този авторитет макар че няма огромни промишлени предприятия. В основата на стопанската система на Бари са търговията, превозът и туризмът. Регионът Пулия е най-големият производител на селскостопански артикули в Италия (основно зехтин и вино). Тук се отглеждат милиони маслинови дръвчета и огромни лозиви масиви. Добре развита в Бари е и риболовната промишленост.

В града има и огромно интернационално летище, носещо името на папа Йоан Павел ІІ - "Карол Войтила ".

Пулия (Апулия) (на италиански: Puglia; на тарантски акцент: Pugghie; на неаполитански: Pùglia; на латински: Apulia) е административен район в Югоизточна Италия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР