На днешния ден през 1937 г. Маргарет Мичъл печели наградата

...
На днешния ден през 1937 г. Маргарет Мичъл печели наградата
Коментари Харесай

Бестселърът Отнесени от вихъра печели наградата Пулицър за роман

На днешния ден през 1937 година Маргарет Мичъл печели премията "Пулицър " за романа си "Отнесени от вихъра " (Gone with the Wind). Книгата е написана година по-рано от известната американска писателка.

Действието на романа се развива в южният американски щат Джорджия по време на Американската революция, известна също като войната сред Севера и Юга (1861-1865 г.) сред добре развитите индустриални северни щати и селскостопанските южни щати на Съединени американски щати. Главната героиня Скарлет О'Хара, капризна щерка на локален плантатор, се пробва да се оправи с бурните публични промени и опасността от беднотия и апетит.

"Отнесени от вихъра " бързо се трансформира в бестселър, а авторката му Маргарет Мичъл получава премия "Пулицър ". През 1939 година по романа е сниман високобюджетният игрален кино епос. В основните функции вземат участие холивудските звезди Кларк Гейбъл и Вивиан Ли. Този филм държи върха по най-вече продадени билети. Получава 10 награди "Оскар " - връх, който се задържа в продължение на 20 години и след това е надминат единствено от "Бен-Хур " (от 1960 г.) и "Титаник " (от 1997 г.), с по 11 "Оскар "-а). За отбелязване е и фактът, че премията "Оскар " за най-хубава поддържаща женска роля, присъдена на Хати Макданиел я прави първият в историята афроамерикански артист с сходно самопризнание. "Отнесени от вихъра " става знак на златния век на Холивуд.

Маргарет Мънърлин Мичъл Марш (Margaret Munnerlyn Mitchell Marsh) е родена в Атланта на 8 ноември през 1900 година. Предците на фамилията ѝ са сходни на тези на семейство О'Хара в "Отнесени от вихъра ".

На 11 август през 1949 година Маргарет Мичъл е блъсната от бързо движещо се такси на няколко пресечки от жилището й в Атланта. Писателката умряла пет дни по-късно.

Атла̀нта (Atlanta) е столицата на щата Джорджия. Градът е учреден през 1837 година, като първите заселници са били земеделци, занаятчии и търговци. По време на Гражданската война град Атланта играе значима роля, защото през града минавали четири железопътни линии. След дълги и продължителни борби със Севера, Атланта се предава на 2 септември 1864 година, като огромна част от постройките са изцяло разрушени. Градът изпитва бърз стопански напредък след Гражданската война и е възобновен изцяло за 10 години.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР