На днешния ден през 1931 г. в Ню Йорк е

...
На днешния ден през 1931 г. в Ню Йорк е
Коментари Харесай

Aрт деко дизайнът на Емпайър Стейт Билдинг е типичен за архитектурата в Ню Йорк

На днешния ден през 1931 година в Ню Йорк е открит 102-етажният "Емпайър Стейт Билдинг " (Empire State Building), небостъргачът в жанр ар деко (на френски: art déco, авторитетно течение в изобразителното и декоративното изкуство от първата половина на XX век) в квартала Мидтаун Манхатън - деловият и търговски регион на града. Тук се намират и други известни небостъргачи и комплекси, включително Рокфелер Сентър, Фондация Форд, Крайслер Билдинг, постройката на Организация на обединените нации, Бродуей, Таймс Скуеър.

"Емпайър Стейт Билдинг " публично е открит на 1 май 1931 година, четиридесет и пет дни преди плануванаъа дата, от президента на Съединени американски щати Хърбърт Хувър, който включва светлините на постройката с натискане на параден бутон от Вашингтон. Повече от 350 посетители участват на церемонията по откриването и последвалия я обяд на 86-я етаж, в това число Джими Уокър, губернаторът Франклин Делано Рузвелт и Ал Смит. Данни от този ден сочат, че гледката е затъмнена от мъгла и други забележителности като Статуята на свободата се губят в нея. Сградата публично се открива на идващия ден.

"Емпайър Стейт Билдинг " е планиран от архитекта Уилям Ламб. Завършена през 1931 година, постройката е с височина до покрива 380 м и обща височина 443.2 м, включваща и нейната антена. Наименованието й идва от "Емпайър Стейт " ( "Имперски щат "), название на щата Ню Йорк. Сградата е толкоз огромна, че (както и още 42 здания в Ню Йорк Сити) има собствен личен пощенски код - 10118.

В продължение на десетилетия след построяването си "Емпайър Стейт Билдинг " е най-високата постройка в света.

Мястото на "Емпайър Стейт Билдинг ", от западната страна на Пето авеню, сред Тридесет и трета и Тридесет и четвърта улица, при започване на XVIII век е част от една плантация. В края на 20-те години на XIX век тя става благосъстоятелност на видния американски бизнесмен от немски генезис Джон Джейкъб Астор. През 1784 година той се открива в Ню Йорк. През идващите години развива разрастваща се търговия с кожи, която му донася огромно положение. Същевременно той влага в недвижими парцели в Ню Йорк и разрастването на града го трансформира в първия американски мултимилионер и най-богатия човек в страната. Той умира през 1848 година. Неговите наследници построяват на мястото през 90-те години първия хотел "Уолдорф-Астория ".

През 20-те години на XX век семейство Астор продават остарелия хотел и теренът става благосъстоятелност на "Емпайър Стейт ", дружество, в което вземат участие и предприемачът Джон Джейкъб Раскоб и някогашният губернатор на Ню Йорк Ал Смит. Първоначалните проекти за "Емпайър Стейт Билдинг " са за 50-етажна офисна постройка, само че в окончателния план се стига до 86 етажа, 380 м височина и мачта за дирижабли на върха. По този метод тя би била най-високата постройка в света, изпреварвайки "Крайслер Билдинг " (построен от едноименната компания, 319 м) и "40 Уолстрийт " (281 м), два други небостъргача, строящи се по същото време в Манхатън. "Надпревара в небето " - по този начин е прочут този интервал от историята на града. Плановете за "Емпайър Стейт Билдинг " са модифицирани за финален път през декември 1929 година с добавена 16-етажна, 62-метрова корона и 68 м площадка за дирижабъл. Височината на покрива доближава 380 м, което прави "Емпайър Стейт Билдинг " най-високата постройка в света, даже без да се смята антената й.

"Емпайър Стейт Билдинг " е неотменима част от силуета на Ню Йорк и е считан за един от най-известните знаци на града. На 86-я етаж на постройката е ситуирана публично налична наблюдателна площадка, от която се открива впечатляващ панорамен аспект към Ню Йорк. Най-високата част се осветява по специфичен метод по избрани мотиви, като Денят на независимостта или Нюйоркският маратон.

Сградата се появява и във кино лентата "Кинг Конг " през 1933 година, в който гигантска горила се изкачва по нея, пробвайки се да избяга от своите преследвачи. През идващите десетилетия "Емпайър Стейт Билдинг " е показвана в голям брой други кинофилми и телевизионни сериали с деяние, разрастващо се в Ню Йорк, като "Как се срещнах с майка ви ", "Приятели ", "Сексът и градът "...

Сградата е оповестена за едно от Седемте чудеса на модерния свят от Американското общество на строителните инженери. Тя е приета и за национална историческа забележителност през 1986 година. А през 2007-а е класирана преди всичко в листата на обичаните архитектурни обекти на Америка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР