Още три от най-посещаваните варненски туристически забележителности бяха вписани сред

...
Още три от най-посещаваните варненски туристически забележителности бяха вписани сред
Коментари Харесай

Вписаха още три варненски забележителности сред 100-те национални туристически обекта

Още три от най-посещаваните варненски туристически забележителности бяха вписани измежду "100-те национални туристически обекта ". Част от най-голямото туристическо придвижване у нас към този момент са Аладжа манастир, Римските терми и Парк-музеят "Владислав Варненчик ".

До момента единствено Регионалният исторически музей и Военноморският музей в морската ни столица бяха включени в този лист.

Аладжа манастир е най-известният феодален скален манастир по Българското Черноморие, населяван от монаси-отшелници през XIII-XIV век. През 1927 г Аладжа манастир е разгласен за национална старост, а през 1968 година - за архитектурен монумент на културата от национално значение. Помещенията са издълбани на две равнища във високата съвсем 40 метра варовикова канара. На първото равнище са манастирската черква, монашеските килии, трапезарията и кухнята, дребна гробищна черква, криптата (костница) и стопанските пространства. Второто равнище е естествена скална ниша, в източния завършек на която е построен манастирския параклис. През 2009 година със средства на Община Варна е основан неповторимият аудиовизуален театър "Легенди от Аладжа манастир ".

Разположените в югоизточната част на актуалния град Варна Римски терми са част от историческото ядро на античния град Одесос. Със застроената си повърхност от над 7100 кв. м това е най-голямата антична социална постройка в България и четвъртите по величина терми (бани) в европейските провинции на Римската империя. През 1968 година "Римските Терми на Одесос " са оповестени за архитектурно-строителен монумент на културата от национално значение. Днес Римските терми са една от главните исторически забележителности във Варна, ситуирани в централната част на града. Частично реставрирани, консервирани и експонирани върху цялата си повърхност, термите, дружно с посетителския център са налични за визити целогодишно. Част от най-представителните археологически находки и архитектурни елементи от обекта могат да се видят в непрекъснатата експозиция на Археологически музей във Варна.

Парк-музей "Владислав Варненчик " е мемориален комплекс, ситуиран в центъра на бойното поле от средата на ХV век, измежду неповторим парк на повърхност от 30 декара. На 10 ноември през 1444 година в борба за освобождението на Балканите и Югоизточна Европа умира полско-унгарският крал Владислав ІІІ Ягело, наименуван посмъртно Варненчик. В негова чест в западната част на града през 1935 година е построен алегоричен пантеон. През 1964г, във връзка 520-та годишнина от борбата при Варна, е издигната музейна постройка, в която е открита първата музейна експозиция. През същата година е повдигнат монумент на Янош Хуняди - главнокомандващ армията на крал Владислав.

Парк-музей "Владислав Варненчик " е филиал на Националния военноисторически музей в София. В експозицията му се намират единствените в страната рицарски доспехи от епохата. Музейният парк е основан по проект на чеха Антон Новак, който създава и концепцията за Морската градина. На територията на парка се намират две тракийски могили.

Новите варненски забележителности са включени в националното придвижване в навечерието на новия летен сезон, което пък ще усили интереса и броя на визитите към тях. Освен това с тях се прави още една крачка към реализацията на плана "Варна - дестинация на четири сезона ". Варненци биха били още по-доволни, несъмнено, в случай че към листата на "100-те национални туристически обекта " бъде добавена и неповторимата естествена забележителност "Побити камъни ".

Движението "100 национални туристически обекта "е основано през 1966 година по самодейност на Българския туристически съюз. Основната му концепция е всеки екскурзиант да се запознае с най-хубавите и най-свидните за всеки българин планини, естествени и исторически забележителности, музеи и монументи. Досега милиони хора са се докоснали до многовековната богата история на България и до нейната неповторима природа. Има участници освен от България, само че и от Германия, Русия, Франция, Дания, Съединени американски щати, Сърбия, Украйна. Тази самодейност е неповторима с това, че тя обгръща освен исторически, само че и културни, естествени и археологически забележителности. А още по-хубаво е това, че тя се развива и към към този момент одобрените обекти се включват нови, с което се дава опция на участниците да имат по-голям избор при навестяване на забележителностите в страната ни.

Националното придвижване "100 национални туристически обекта " е без аналог в света.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР