Венеция се задъхва от туристи и те вече са по-голямото

...
Венеция се задъхва от туристи и те вече са по-голямото
Коментари Харесай

За да запази романтиката на града, Венеция спира круизните кораби

Венеция се задъхва от туристи и те към този момент са по-голямото злополучие за града от морската вода и времето. Затова градската администрация взема ограничения за ограничението на достъпа на огромните круизни кораби до историческия център на града, оповестяват международните организации.

Някои от тях ще бъдат насочвани към терминалите във Фусина и Ломбардия от началото на септември. Така корабите повече няма да дебаркират във Венецианската лагуна и ще стоят надалеч от централните венециански острови. Това значи, че по този начин ще намалеят морските талази, които предизвикваха тези великански морски съдове. "Целта е да се пренасочат към една трета от круизните кораби, които към този момент са декларирали предпочитание да плават до Венеция до 2020 година ", безапелационен е Данило Тонинели, министърът на инфраструктурата и превоза на Италия. "Всички тези плаващите дворци ще би трябвало да отидат другаде ".

Решението за извеждане на круизните кораби е разумно след продължителните митинги в града против големите лайнери, които нарушават спокойствието на локалните поданици, а и разрушават в допълнение града с вълните, които провокират при придвижването си в лагуната. Между април и октомври близо 32 000 туристи са слизали на брега дневно. Заедно с това се подхващат и дейности за непорочност на града. От септември еднократните визити във Венеция ще се таксуват с по 10 евро. Туристите, които остават да преспят няма да заплащат тази такса, защото тя към този момент е включена в цената на нощувката в хотел.

Венеция (на италиански Venezia) е град в Североизточна Италия, център на региона Венето - едии от най-богатите и индустриализирани райони в Италия. Природата, историята и архитектурата му го трансформират в най-посещавания в Италия с повече от 60 милиона туристи на година. В област Венето се намира един от най-старите университети на света - Университета в Падуа.

Венеция е пристанище на Адриатическо море с товарооборот над 20 млн. т годишно. Населението му е към 271 251. Градът е ситуиран върху голям брой дребни острови - към 118 на брой, в плитка лагуна на Адриатическо море. Соленоводната лагуна заема крайбрежието сред устията на реките По (най-дългата река в Италия) и Пиаве.

Символ на Венеция е хвъркат лъв, който попада на герба на града.

Градът се слави със занаятчийското си произвеждане на произведения от стъкло - венецианско стъкло, дантели, мозайки.

На към километър и половина от Венеция се намира Мурано - остров, прочут със стъкларството и в частност с направата на лампи. Това е традиция, запазила се през годините.

Във Венеция има университет и консерватория, оперен спектакъл и богати музеи.

Островната Венеция е морски курорт, център на интернационалния туризъм със международно значение, място за осъществяване на интернационалните кинофестивали и художествени изложения. В градския превоз са непокътнати обичайните за града гондоли и моторни лодки. След многовековно превъзходство на мъжете гондолиери във Венеция за първи път в историята на града (през 2010 г.) локалните управляващи издадоха позволение на жена да упражнява този поминък. Преди да реализира фантазията си, 24-годишната Джорджа Босколо, чийто татко също бил гондолиер, трябвало да премине през едногодишно образование и голям брой изпити.

Селище тук е съществувало от V в. прочие н. е., а градът е основан през IX век. От X до XIV в. той е забележителен център, медиатор в търговията сред Западна Европа и Изтока. В Средновековието Венеция е република - Венецианската република, ръководена от дожи. Тя е самостоятелна страна, съществувала сред 9 и 18 век.

Градът и лагуната са включени в листата на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО, тъй като градът е неповторим, както в архитектурата на постройките, по този начин и в основите на града. Венеция е издигнат върху дървени подпори (пилоти). Заради слягането на почвата и основите си Венеция е застрашена от непрекъснати наводнения.

Кинофестивалът във Венеция, чието начало е сложено през далечната 1932 година, е едно от събитията в града. Замислено като първия международен по рода си кино празник то притегля десетки звезди всяка година.

Канале Гранде (на италиански: Canal Grande) е най-важното трасе на водния превоз в града. Каналът има дължина към 3 800 m и S-образна форма и пресича централната част на Венеция от Венецианската лагуна при гара „ Санта Лучия “ до площад „ Сан Марко “. Ширината му е сред 30 и 90 м, а междинната дълбочина е към 5 метра. По него се движат публични рейсови кораби (вапорето) и частни водни таксита. Каналът е кръстосан от четири моста - Мост на Конституцията, Скалци, Риалто и Мост на Академията.

Погледите на всички събира Базиликата Сан Марко - катедралната черква на Венеция, най-известната черква в града и един от най-известните образци на византийска архитектура. Тя е ситуирана на площад Сан Марко в региона (сестиере) Сан Марко, наоколо до и обвързвана с Двореца на дожите. За обилната си архитектура, позлатени византийски мозайки и статута ѝ като знак на венецианското благосъстояние и господство, от 11 век насетне постройката е известна като Chiesa d'Oro (Златна църква).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР