Нова интерактивна онлайн карта "Пешеходни и велосипедни маршрути в района

...
Нова интерактивна онлайн карта "Пешеходни и велосипедни маршрути в района
Коментари Харесай

Осогово предлага огромен потенциал за пешеходни и веломаршрути

Нова интерактивна онлайн карта "Пешеходни и велосипедни направления в региона на Осогово ", показаха от Българска фондация "Биоразнообразие ". Тя демонстрира една близка и вълнуваща дестинация - пограничната планина Осогово, която е подобаваща за разнородни форми на туризъм - пешеходен, вело, конен и други.

С тази карта се разпространява естественият туризъм в Осогово и по този начин да съберат на едно място всички познати направления там. Природният туризъм е обвързван с цялостното прекарване в дадена дестинация, като храна, просвета, релакс, здраве, бягство от всекидневието, време със фамилията, настаняване, превоз и други удоволствия.
А в Осогово има доста благоприятни условия за това. Релефът на планината е разнороден (високи върхове, заоблени била, надълбоко врязани речни долини), като в същото време тя е елементарно налична и проходима в месеците сред май и ноември. Осогово дава отлични благоприятни условия за естествен туризъм, с помощта на мрежата от черни пътища с преобладаващи леки и умерени наклони. Българската част на планината би могла да се прекоси пешком или с планински велосипед за два дни (с преспиване в някоя от планинските бази). В непосредственост до тях са построени три ски-писти с друга степен на компликация, като едната е снабдена с трудности за сноубордисти ( "Осогово Фън Парк ").
Картата демонстрира 34 пешеходни маршрута в Осогово и прилежащите й планини (в това число елементи от Чудинска, Лисец, Конявска, Земенска, Влахина). Феновете на планинското колоездене могат да избират сред 20 MTB-маршрута, като някои от тях минават в прилежащата Влахина планина. В картата е включена и частта от Европейския велосипеден маршрут "Пътят на Желязната завеса " (ЕвроВело 13), преминаваща през Кюстендилското Краище и около Осогово. Маршрутите обгръщат множеството забавни места в региона, в това число естествени, културни и други забележителности. Всеки от тях съдържа изложение, GPS диря, височинен профил и фотоси. За по-добра ориентировка маршрутите са визуализирани върху Гугъл картна поставка.
Картата е направена от специалистите на Българска фондация "Биоразнообразие " на база оценката на капацитета на Осоговска планина за естествен туризъм. Според разбора на експертите с максимален капацитет за развиване са планинското колоездене, пешеходните преходи, наблюденията на цветя/ пеперуди/ птици/ (следи от) бозайници, парапланеризма, екологичното обучение (турове, лагери) и конния туризъм. Здравният туризъм, обвързван с използването на лечебните термални води и удобния климат следва да се развива.

Осоговската планина или Осогово се разполага в Западна България и Северна Македония. Най-високата ѝ точка е връх Руен - на 2251.3 метра, се намира на границата сред двете страни и е един от 100-те национални туристически обекта у нас. В планината са построени доста ски писти и хотели за зимен спорт, както и бунгала и туристически направления за летен отдих. Въздухът е извънредно чист и удобен за хора с дихателни болести. В Осогово действа и държавна белодробна болница. На българска територия са построени четири хижи - "Иглика ", "Осогово ", "Студен бунар " и "Трите буки ", и три заслона - "Превала ", "Шапка " и "Руен ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР