На днешния ден през 1803 г. Франция се съгласява да

...
На днешния ден през 1803 г. Франция се съгласява да
Коментари Харесай

Покупката на Луизиана е най-голямото еднократно разширяване на САЩ

На днешния ден през 1803 година Франция се съгласява да продаде своята колония Луизиана, с повърхност от 2 147 000 кв. км, на Съединени американски щати. Американското държавно управление заплащат 60 милиона френски франка (11 250 000 долара) и опрощава задължения на стойност 18 милиона франка (3 750 000 долара), с което общата сума на тази договорка възлиза на 15 милиона $.

Година по-рано президентът Томас Джеферсън афишира проектите си да закупи град Ню Орлиънс за да подсигурява на американските търговци достъп до транспортния път по река Мисисипи, която пресича центрланата част на Съединени американски щати и се влива в Мексиканския залив. Към оня отдалечен миг днешният американски щат Луизиана е френска територия, част от по-голямата територия Френска Луизиана. Преговорите се водят в Париж. Пиер Дюпон де Немур - французин, който е емигрирал в Съединени американски щати и е непосредствен с Джеферсън, предлага на Наполеон Бонапарт - първи консул на Франция тогава, да продаде цяла Луизиана и по този начин да се избегнат евентуални търкания със Съединени американски щати в Северна Америка.

От френска страна гневен съперник е Шарл Морис дьо Талейран - министър на външните работи, който е бранител на френската колонизация на Америка. В оня миг Наполеон обаче се нуждае от пари, с цел да финансира военните си дейности в Европа. Успешните му акции в Наполеоновите войни до края на десетилетието в немалка степен се дължат и на парите, получени от продажбата на Луизиана.

Все отново договорката е подписана през април и утвърдена през октомври 1803-а. На 20 декември същата година Съединени американски щати публично получават Ню Орлиънс от Франция, а с него и цяла Луизиана, присъединявайки към територията си общо 2 144 476 кв. километра. Стойността на договорката е добра и за двете страни. Цената на акър (4046 кв. м или малко повече от 4 дка) е ниска и комфортна за Съединени американски щати - 3 цента, само че общата последна сума е огромна - 15 милиона $ и е преференциална за Наполеон. В днешни пари тази договорката би била оценена на над 219 милиона щ. $.

В реалност Френска Луизиана е надалеч по-голяма от територията на днешния щат Луизиана. Тя е включвала и сегашните американски щати Арканзас, Мисури, Айова, Минесота, западно от река Мисисипи, Северна и Южна Дакота, Небраска, Ню Мексико, северната част на Тексас, Оклахома, Канзас и елементи от Монтана, Уайоминг и Колорадо.

Сделката на процедура реализира най-голямото еднократно разширение на Съединени американски щати, а общите добити земи съставляват 23.3% от днешната територия на страната.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР