Европредседателство 2018


Австрийското председателство продължава работа по българските приоритети. Разчитаме на почетните

Австрийското председателство продължава работа по българските приоритети. Разчитаме на почетните ...

... много работа, много реформи да бъдат направени, да развием свързаността между държавите и хората във всички направления. Щастлива съм да заявя обаче, че Софийският дневен ред не е само политическа декларация, а изпълнен с конкретика план за енергийна, транспортна, цифрова, образователна свързаност и най-вече – тази между хората, заключи министърът.


Политическото измерение на срещата даде ясна посока, че за Западните

Политическото измерение на срещата даде ясна посока, че за Западните ...

... разлика кога една новина е фалшива. Пълната дезинформация, която се прокарва е голям проблем. Това може да срине цели правителства, коментира Павлова. Тя заяви, че е оптимист за края на Българското председателство на Съвета на ЕС. Продължаваме със същия темп, за да можем достойно да завършим председателството, каза Лиляна Павлова.


Днес столичани и гостите на София могат да се разходят

Днес столичани и гостите на София могат да се разходят ...

... г. ... към профила и Емануел Макрон. По молба на Лиляна Павлова децата се запознаха и с всички възможни звукови и видео ефекти на Зала 3. Малките европейци заявиха, че искат управляващите да работят за единството и бъдещето на Европа, а министър Павлова си направи семейна снимка за спомен с тях. Министър Лиляна Павлова ще открие Деня на отворените врати в

Министър Лиляна Павлова ще открие Деня на отворените врати в ...

... от Българското председателство. За да преминете по-бързо, не носете остри и опасни предмети, обемни раници, багажи или храна. Гардеробът на Зала 1 ще бъде на разположение на посетителите на Деня на отворените врати. За да се избегнат затруднения с намирането на места за паркиране, съветваме гражданите да ползват градския транспорт.


Срещата на върха в София трябва да се оцени като

Срещата на върха в София трябва да се оцени като ...

... румънското председателство, които следват след българското, са заявили, че темата за Западните Балкани ще остане в дневния ред на Европа. Процесите, които стартирахме в София са необратими, категоричен бе той. България стои на добра позиция и като геостратегия и географско положение, което ни прави желан партньор, смята още зам.външният министър.


Всеки гражданин ще може да стане "делегат" на Българското председателство

Всеки гражданин ще може да стане "делегат" на Българското председателство ...

... Деня на отворените врати.  За да се избегнат затруднения с намирането на места за паркиране, съветваме гражданите да ползват градския транспорт.  "Очакваме ви в понеделник в 9:00 часа на вход А4 на Националния дворец на културата (това е входът откъм Пилоните с надпис "Делегати")", казаха от екипа на министър Павлова.Вярвам, че лидерите на Западните Балкани си тръгнаха от София

Вярвам, че лидерите на Западните Балкани си тръгнаха от София ...

... българското европредседателство. Тя потвърди, че едно от обсъжданите имена е Илинденска Македония, но не е единственото. „И Ципрас, и Заев казаха, че има поредица от имена на масата, но не пожелаха да ги споделят. Дори на самото заседание, попитани директно, помолиха да им дадем време да ги съгласуват”, отбеляза Павлова.


22 рекламни пана, представящи богатото историческо и културно наследство на

22 рекламни пана, представящи богатото историческо и културно наследство на ...

... голям интерес още при поставянето на 1-ви май, когато в парка е бил проведен традиционен европейски пикник, посетен от гости от чуждестранните посолства, представители на държавни институции, обществени организации, граждани и гости на Варшава, съобщиха от дирекция "Туризъм" в Община Варна. Изложбата ще остане в парка продължение на три месеца.


Всеки от европейските лидери си тръгна след срещата с повече

Всеки от европейските лидери си тръгна след срещата с повече ...

... бъдат положени усилия за развитието на въпросите, които България постави, добави политологът. Във вътрешнополитически план не очаквам да възникне ситуация, която да доведе до политическа криза и свикване на предсрочни парламентарни избори. Като цяло, председателството изигра много съществена стабилизираща роля за управлението и във вътрешнополитически план, каза още Антоний Гълъбов.


Министър-председателят Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република ...

Министър-председателят Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република ... ...

... за нас и ние следваме това, което правите“, каза Рамуш Харадинай. 10 По време на среща между Бойко Борисов и министър-председателя на Република Македония Зоран Заев беше посочено, че подписаният между страните ни договор за добросъседство през миналата година е стимулирал интереса и процеса на изграждане на доверие към региона.


„Кръговата икономика е реалност, към която трябва бързо да се

„Кръговата икономика е реалност, към която трябва бързо да се ...

... форума. През днешния ден участниците в събитието представят своите идеи и успешни практики по време на редица специализирани панели и интерактивни дискусии. Те обсъждат и конкретни проекти и възможности за финансиране на иновативни продукти и услуги, както и стратегически мерки за намаляване на отпадъците, замърсяването на въздуха и околната среда.Почвам от вчера следобед и Срещата на върха ЕС-Западни Балкани.

Почвам от вчера следобед и Срещата на върха ЕС-Западни Балкани. ...

... участват във форуми за Западните Балкани", разкри премиерът. "Не само Турция, а и Русия е важна за Балканите. Трябва да живеем в мир и да строим. Не сте скъпи гости, а сте наши приятели. Само заедно можем да си помогнем. Само заедно може да ни забележат. Благодаря ви", завърши Борисов.


България и Македония ще си сътрудничат в пилотен проект за

България и Македония ще си сътрудничат в пилотен проект за ...

... Подписването на документа между двете страни е елемент от общите усилия за свързаност в енергийния сектор, създаване на работни места и развитие на конкурентен и интегриран енергиен пазар в региона, изцяло в синхрон с последователната политика на Република България за гарантиране на устойчиви и достъпни енергийни доставки за Югоизточна Европа.


ЕС е най-големият инвеститор за Западните Балкани. Това заяви външният

ЕС е най-големият инвеститор за Западните Балкани. Това заяви външният ...

... то развитието ще бъде по-бързо и ускорено. „Показваме, че когато сме заедно можем да привлечем инвестиции“, заяви Захариева, като допълни, че европейската перспектива за Западни Балкани е толкова високо вдигната от премиера Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република ... към профила , че тя няма да бъде забравена.


Несъмнено политическо събитие №1 за изминалата седмица бе Срещата на

Несъмнено политическо събитие №1 за изминалата седмица бе Срещата на ...

... подема отблизо. За правителството пък успехът e повече от значителен. Срещата ЕС-Западни Балкани се превърна в едно от най-важните политически събития в региона. Така сърцето на Европа затуптя силно в София, а България и управляващите успяха да укрепят своята здрава европейска позиция. И наистина сега Европа е България. Снимка: EU2018BG


Най-напред искам да започна с това, че в последните дни

Най-напред искам да започна с това, че в последните дни ...

... Всичко това води до нови работни места и инвестиции. Само така ще можем да задържим младите хора тук на Балканите. С цифровата политика за Западните Балкани гарантираме един растеж на региона. Трябва да работим за общата ни киберсигурност. Всичко това се гради на една дума - свързаност", обяви Мария Габриел.Декларацията беше много по-слаба от солунския дневен ред, много по-слаба

Декларацията беше много по-слаба от солунския дневен ред, много по-слаба ...

... от населението в този регион са повече, отколкото за Германия и Франция. Затова точка 5 от политическата декларация би трябвало да бъде внимателно прочетена от всички държави в региона, тъй като без трайни решения на двустранните спорове и без усилия за помирение в региона, едно разширяване на ЕС е невъзможно".


Европейската комисия ще задейства утре процес, който може да й

Европейската комисия ще задейства утре процес, който може да й ...

... ефикасен. Според европейски източник ефектът може да бъде по-скоро символичен, отколкото икономически. "Фигаро" припомня, че в София темата за иранската ядрена сделка е била предмет на обсъждане вчера вечерта на вечеря на европейските лидери. Днес освен това редица лидери, като Юнкер, Макрон, Меркел и Мей направиха изявления по тази тема.


За да изгради страната ни всички приоритетни железопътни направления до

За да изгради страната ни всички приоритетни железопътни направления до ...

... София - Перник - Радомир - Гюешево - македонска граница. Индикативната стойност за изграждането на жп линията Радомир - Гюешево - Македонска граница е 477 млн. евро. Министър Ивайло Московски е отбелязал, че тези инвестиции не са рискови, а проектите ще спомогнат изключително много за сигурността и развитието на региона.


Все още не сме в позиция да говорим за договор

Все още не сме в позиция да говорим за договор ...

... страни, без да го посочи. Заев добави, че следват консултации със значимите политически фактори в двете страни. Ако е възможно практическо прилагане на това решение, тогава ще имаме решение, подчерта Заев, без да уточни за какво става дума и без да отговори директно обсъждали ли са промяна на македонската конституция.


Европейският съюз е съгласен да води преговори със САЩ по

Европейският съюз е съгласен да води преговори със САЩ по ...

... за компаниите от Русия и Китай, заяви френският президент. Става дума за краткосрочна перспектива, подчерта той. "Приоритетите ни са свързани на първо място не с търговията, а с геополитиката. С това да се избегне ескалацията в региона и да се съдейства за стабилността и по-голямата откритост на Иран", отбеляза Макрон.Необходимостта от повече гъвкавост в европейската индустриална политика и ролята

Необходимостта от повече гъвкавост в европейската индустриална политика и ролята ...

... на Икономическия и паричен съюз, завършването на единния пазар и дигитализацията", е заявила президентът на BusinessEurope Ема Марчегаля. BusinessEurope представлява интересите на 20 милиона малки, средни и големи предприятия от целия континент. Тя е официално признат социален партньор на европейско ниво и обединява 39 бизнес организации от 34 европейски страни.


След Брекзит европейските граждани осъзнаха, че членството в ЕС не

След Брекзит европейските граждани осъзнаха, че членството в ЕС не ...

... е историческа среща. Трябва много работа с убеждението как ще станат реформите. Трябва да покажем, че можем да решаваме отворените въпроси по пътя на консенсуса, посочи външният министър. По думите на Екатерина Захариева срещата на върха ЕС- Западни Балкани в София е била върхът на събитията по време на европредседателството.


„Тук сме да вършим работа, а не да говорим красиви

„Тук сме да вършим работа, а не да говорим красиви ...

... за нашите граждани в Косово и Метохия. Но дали ще имаме успех, това не зависи само от нас”, подчерта още Вучич, цитиран от БТВ. Сръбският президент каза още, че очаква воля за компромис и от Косово. Той е разговарял и за дигиталната инфраструктура, както и за проекта Ниш – Прищина.


Страните от Западните Балкани имат ясна перспектива за членство в

Страните от Западните Балкани имат ясна перспектива за членство в ...

... Във връзка със споразумението за иранската ядрена програма Меркел заяви, че страните от ЕС продължават да подкрепят сделката въпреки решението на САЩ да се изтеглят от нея. Тя каза, че държавите от ЕС ще продължат преговорите със САЩ и другите партньори по споразумението, така че Иран да остане в него.


България и Сърбия обявяват неотменимия си ангажимент за изграждане на

България и Сърбия обявяват неотменимия си ангажимент за изграждане на ...

... въпроси. По време на специалната церемония подписани бяха още меморандум между Събрия и Европейската централна банка, както и изявлението за подкрепа на цифровата програма на Западните Балкани, на което присъства комисар Мария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През ... към профила .Искам да се присъединя към всички, които поздравиха България за

Искам да се присъединя към всички, които поздравиха България за ...

... са постоянни, сме готови да обсъдим това по какъв начин най-добре да подобрим достъпа до пазарите до индустриалните продукти, особено автомобилите, включително либерализацията на държавните поръчки. Няма обаче да преговаряме със САЩ с дамоклев меч, който виси над главите ни. Това е въпрос на достойнство и търпение, завърши Жан-Клод Юнкер.


Ползите за България от срещата на върха в София са

Ползите за България от срещата на върха в София са ...

... Вече сме осъзнали, че силата на ЕС е в това. Солидаризирам се с всичко, което казаха колегите преди мен. Видяхте колко споразумения бяха подписани днес“, подчерта Бойко Борисов. По думите му е било постигнато много, за да може след срещата в София, лидерите да си тръгнат с готови подписани проекти.


ЕС е и ще остане най-надеждният партньор на Западните Балкани.

ЕС е и ще остане най-надеждният партньор на Западните Балкани. ...

... ЕС ще я поддържа, докато Иран се ангажира и изпълнява условията по нея“, посочи той. Той обясни още, че исторически и георграфски Западните Балкани са част от Европа и трябва да има и политически последствия. „Разширяването е политически феномен. Трябва да оценим целия проблем в правилните му пропорции“, заяви Туск.


Източник от канцеларията на британския министър-председател Тереза Мей Тереза Мей

Източник от канцеларията на британския министър-председател Тереза Мей Тереза Мей ...

... преговаряме за бъдещи митнически споразумения с ЕС и аз съм определила три цели", заяви тя пред репортери. По думите й тези цели са Великобритания да има собствена търговска политика с останалия свят, да има безпрепятствена търговия с ЕС и да няма "твърда граница" с членуващата в ЕС Ирландия, пише БТА.


Приключи историческата Среща на върха ЕС—Западни Балкани, която се проведе

Приключи историческата Среща на върха ЕС—Западни Балкани, която се проведе ...

... на Косово. Настоящата приоритетна програма ще се изпълнява по начин, неутрален по отношение на статута, и без да се засягат обсъжданията на следващата многогодишна финансова рамка. Настоящата приоритетна програма ще се изпълнява по начин, неутрален по отношение на статута, и без да се засягат обсъжданията на следващата многогодишна финансова рамка.


От днес приятелството между Македония и Гърция е дори по-силно.

От днес приятелството между Македония и Гърция е дори по-силно. ...

... на Македония - Алексис Ципрас, се съгласихме за прогреса, който имаме по отношение на намиране на решение за името на страната ни. Заедно с него търсим възможности за креативни решения, които от наша страна сме представили в последната фаза на преговорите. Сега консултациите ще продължат между двете страни", разкри Заев.


"Македония и Албания ще трябва да положат доста усилия за

"Македония и Албания ще трябва да положат доста усилия за ...

... да изпратим силно послание, че свободата на медиите е едно от най-важните неща в диалога ни“, каза още Антонио Таяни. Председателят на ЕП Антонио Таяни е предложил на срещата ЕС - Западни Балкани в София пакет от 10 милиарда евро за европейски инвестиции в региона - инфраструктура и дигитална мрежа.


„С председателя на групата на „Социалистите и демократите” в ЕП

„С председателя на групата на „Социалистите и демократите” в ЕП ...

... ще продължи. Вече усещаме духа на напредъка”. Това каза председателят на групата на „Социалистите и демократите” в ЕП Удо Булман. Той бе категоричен, че в семейството на Социалистите и демократите  ще продължи обсъждането на въпросите, които са обсъдени с Корнелия Нинова за постигане на решения, които удовлетворяват и Изтока и Запада.


Вървим към голямо разширяване. Това заяви френският президент Еманюел Макрон

Вървим към голямо разширяване. Това заяви френският президент Еманюел Макрон ...

... отблизо“, посочи френският държавен глава. По думите му страните трябва да бъдат окуражавани, но без да има проява на лицемерие. Макрон коментира и ядреното споразумение с Иран. Според него сделката от 2015 г. трябва да се запази, но и не само. Необдохимо е споразумението да се надгради, смята френският президент.


„Доброто на Западните Балкани гарантира мир и сигурност за всички

„Доброто на Западните Балкани гарантира мир и сигурност за всички ...

... е министър на финансите. Роден е на 30 април ... към профила са били обсъдени исканията на българските превозвачи по отношение на новите правила, станали популярни като закона „Макрон”. „Чухме проблемите на българската страна. Ще продължим да поддържаме диалога, защото целта е да постигнем добра ситуация за вашите шофьори”, заяви Меркел.


Виждаме добра перспектива за Западните Балкани. Това заяви австрийският канцлер

Виждаме добра перспектива за Западните Балкани. Това заяви австрийският канцлер ...

... гора също сме настроени оптимистично, както и при другите. Ако при Македония успеем да решим спора с името, ще постигнем сериозен напредък", посочи той. Курц изрази подкрепа към българското ръководство на европредседателството. „България се справя отлично и ние като бъдещо австрийско председателство искаме да продължим тази инициатива“, посочи още той.


Необходимо е да работим за стабилността на Западните Балкани. Това

Необходимо е да работим за стабилността на Западните Балкани. Това ...

... проблеми, свързани с тероризма и с миграцията“, коментира Таяни. Той посочи, че би било добре да се състави пакет, който да включва финанси за изграждането на инфраструктура, за железопътни линии, както и за дигитална инфраструктура. Таяни коментира, че за Западните Балкани е възможно да се постигне съгласие за 2025 г.


Държавните и правителствени ръководители на 28-те страни членки на ЕС

Държавните и правителствени ръководители на 28-те страни членки на ЕС ...

... на шестте държави от региона в необратим процес и ще подпишат ли политиците декларация, която да даде началото на Софийския план за Западните Балкани - това са въпросите, чиито отговори очакваме днес. В дневния ред на срещата, освен интеграцията на Балканските страни, ще влязат и световни теми от последните дни.


Министър - председателят Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател

Министър - председателят Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател ...

... съвет Мей и Борисов се обединиха около това, че наистина темата за Западните Балкани е много важна за Европа. Тя обясни, че ще продължи Великобритания да продължи да работи по всичко това, което е изградено от България. „Като работим съвместно ще постигнем много повече“, каза още Мей на премиерът ни.


Масата, около която седнаха снощи лидерите от ЕС, събра посланията

Масата, около която седнаха снощи лидерите от ЕС, събра посланията ...

... базата на рециклиран картон. Материалът има здрава структура, но в същото време е изключително олекотен. 15 Плоскостите ще бъдат разглобени, рамкирани и изложени на специално място, посветено на първото Българско председателство на Съвета на ЕС за да може всеки, който желае, да види следите от историческата среща в София. 15


Европейските политически партии и фондации ще се финансират по нови

Европейските политически партии и фондации ще се финансират по нови ...

... допускат злоупотреби като например спонсорирани формации с единствена цел да получават финансиране, което на практика създава псевдопартии или т.нар. „частни клубове“. Финансирането за текущата финансова година няма да бъде засегнато. За да получат средства от ЕС през 2019 г. обаче, партиите и фондациите ще трябва да спазват новите правила.  


Дигиталният дневен ред, Иран и търговските отношения между ЕС и

Дигиталният дневен ред, Иран и търговските отношения между ЕС и ...

... зависи от тях. Лидерите на ЕС поздравяват България за факта, че върнахме темата за Балканите в европейския дневен ред. Днешната среща е историческа. Десетилетия ще се споменава срещата в София. Убедена съм, че днешната среща ще доведе и до сериозен напредък в отношенията между Гърция и Македония", категорична беше Захариева.


Министър-председателят Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република ...

Министър-председателят Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република ... ...

... са припознали темата за Западните Балкани като ключова за сигурността и бъдещето на целия континент. Борисов и Туск са обсъдили и темите, които ще се разглеждат на работната вечеря на лидерите на ЕС и на утрешния форум, посветен на свързаността и дигитализацията, както и позициите на Съюза по международните конфликти.


Атмосферата минути преди започването на неформалната вечеря на държавните и

Атмосферата минути преди започването на неформалната вечеря на държавните и ...

... ядрената програма на Иран и търговските отношения със Съединените щати. Утре – 17 май предстои Срещата на върха ЕС - Западни Балкани, на която лидерите от ЕС и региона ще обсъждат европейската перспектива и свързаността на Западните Балкани с Общността. Потопете се в атмосферата на събитието: 20 20 20 20


Премиерът Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република ...

Премиерът Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република ... ...

... френският президент Еманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е ... към профила и други. 67 Утре предстои Срещата на върха ЕС - Западни Балкани, на която лидерите от ЕС и региона ще обсъждат европейската перспектива и свързаността на Западните Балкани с Общността.


Свързаността не замества разширяването, това е процес, който ще върви

Свързаността не замества разширяването, това е процес, който ще върви ...

... ще получи финансиране, посочи Плевнелиев. На Балканите няма да има сигурност без да се обединим, нито тероризмът, нито миграцията ще бъдат преодолени, няма да имаме решение, ако работим самостоятелно, каза Плевнелиев, който заяви, че се гордее, че българското председателство е върнало като приоритет плана, мечтата за мирни и проспериращи Балкани.


Българският евродепутат Емил Радев организира международна конференция на тема: „Основни

Българският евродепутат Емил Радев организира международна конференция на тема: „Основни ...

... действат превантивно в полза на малките и средни предприятия. В рамките на конференцията ще бъдат обсъдени практиките в различните държави-членки в ЕС, свързани с опрощаването на дългове на физическите лица. Акцент във форума ще бъде и въвеждането на разпоредби относно потребителската несъстоятелност в националните законодателства на страните от Европейския съюз.


„Вярвам, че след утре европейската перспектива за страните от Западните

„Вярвам, че след утре европейската перспектива за страните от Западните ...

... намерим това, което ни събира“, призова министърът за Българското председателство. Лиляна Павлова потвърди готовността на страната ни да сподели своя опит със съседните ни страни по пътя на икономическите и административни реформи, по направление на сигурността и законността, и за осъществяване на свързаността между страните от региона и с Европа.


Ако ние на Балканите не си помогнем сами, то и

Ако ние на Балканите не си помогнем сами, то и ...

... пример с част от темите, които ще се обсъдят по време на срещата на върха. Сред тях са ядреното споразумение с Иран, Брекзит, войната в Палестина, конфликтите в Сирия. „Всички тези побоища и войни генерират още по-голяма миграционна вълна“, смята Борисов, като пожела ползотворна работа на делегатите и колегите си.


„Дигитална Европа - изследвания и иновации“ е темата на неформалната

„Дигитална Европа - изследвания и иновации“ е темата на неформалната ...

... Те ще обсъдят и търговските отношения със САЩ. САЩ отложи решението си да наложи рестрикции за вноса на алуминий и стомана от Европейския Съюз за 1 юни, и Лидерите на 28е ще обсъдят дали и какви ответни мерки може да предприеме Европейския Съюз, ако решението на САЩ влезе в сила.


„Мисля, че едно от най-хубавите неща на Срещата на върха

„Мисля, че едно от най-хубавите неща на Срещата на върха ...

... Среща на върха между ЕС и Западните Балкани да се осъществи възможно най-скоро. „Радвам се, че Хърватското председателство на Съвета на ЕС вече обяви намеренията си за такава среща“, каза тя. Организатори на конференцията са Центърът за изследване на демокрацията, Европейската фондация за Балканите, Фондация „Конрад Аденауер“ и Европейската комисия.


Събитието за Запдните Балкани в София се сключва в уникален

Събитието за Запдните Балкани в София се сключва в уникален ...

... тя не е свързана. И няма как Балканите да са част от нея, ако не са свързани с нея. Свързаността е част от общата сигурност. Трябва да сме внимателни в дигиталните технологии заради рисковете", каза еврокомисарят. Дигиталните компетенции също са важни, защото те са инвестиция в хората, допълни Мария Габриел.


„Европейската перспектива на Западните Балкани не е само приоритет на

„Европейската перспектива на Западните Балкани не е само приоритет на ...

... коментира първият ни дипломат пред медии след края на конференцията. „Всички лидери ще бъдат тук, което е голямо уважение към българския премиер и не се случва често. Убедена съм, че те ще вземат решения, които гражданите от страните от Западните Балкани да почувстват и да видят“, заяви Захариева. Снимка: EU2018BG


Министър-председателят Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република ...

Министър-председателят Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република ... ...

... Туск. Двамата ще обсъдят подготовката и провеждането на срещата ЕС-Западни Балкани на 17 май, на която Борисов и Туск са съвместни домакини. От 19:00 ч. в "София Тех парк" премиерът Бойко Борисов ще посрещне официално колегите си от Европейския съвет. Борисов е домакин на работна вечеря на лидерите на ЕС.


Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ) и Българското председателство на

Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ) и Българското председателство на ...

... Ираван Хира и членове на УС, управители на водещи компании от България и региона, дипломати. Във фокуса на внимание на срещата на лидерите от публичния и частния сектор от България и региона са икономическият потенциал на Западните Балкани, мерките за привличане на чуждестранни инвестиции и добри практики за устойчиво развитие.


На 16 и 17 май председателят на Европейската комисия Жан-Клод

На 16 и 17 май председателят на Европейската комисия Жан-Клод ...

... Габриел ще присъства в НДК на подписването на Изявление за подкрепа за Цифрова програма за Западните Балкани, което е по нейна инициатива. След това Мария Габриел ще се включи заедно с премиeра Бойко Борисов и Върховния представител Федерика Могерини в стратегически диалог за Западните Балкани организиран от Световния икономически форум.


София ще бъде домакин на 16 и 17 май на

София ще бъде домакин на 16 и 17 май на ...

... представят експерти от различни европейски държави. Ще се дискутират темите за предизвикателствата пред планирането на работната сила в различните държави-членки на ЕС, ролята и подкрепата на ЕСИФ за справяне с тези предизвикателства, как средствата от европейските фондове могат да се използват най-добре за насочване на приоритетните цели на здравната политика.


Българското председателство на Съвета на ЕС в областта на заетостта

Българското председателство на Съвета на ЕС в областта на заетостта ...

... съобщи, че днес в Брюксел представители на държавите членки започват обсъждането на проекта на ревизирана Многонационална индикативна стратегия. Сред приоритетите в документа са равенството на половете и равното третиране, достъпът до пазара на труда, качественото образование като предпоставка за борба с високата безработица, младежката заетост, социалното приобщаване на уязвимите групи.


„Европейският проект няма да е завършен без Западните Балкани. За

„Европейският проект няма да е завършен без Западните Балкани. За ...

... да е канцлер на Германия за четвърти път. Често тя казва „Ще се справим“. Това е нейното послание, което винаги ще помня и което все си казвам“, с тези думи министър Павлова завърши участието си в дискусията при представянето на книгата за първата жена канцлер на Германия и то източноевропейка.


Срещата за Западните Балкани е знакова. От повече от 10

Срещата за Западните Балкани е знакова. От повече от 10 ...

... правилна политика по същество и трябва да се възползваме от нея. Западните Балкани са приоритет и трябва да се възползваме максимално“. „България успя да го наложи като дневен ред по време на европредседателството ни“, подчерта Гаджев. „Интеграцията на този регион дава сигурност, стабилност и просперитет“, съгласни са от БСП.  


Традиционни български ястия, приготвени с продукти от български био производители,

Традиционни български ястия, приготвени с продукти от български био производители, ...

... За десерт главният готвач е приготвил класически ореховки, обогатени с кисело мляко и рози и мус от малини и ягоди. „Това е моя интерпретация, която ще придаде на вкуса цветност, свежест и многопластовост“, обясни шеф Паунов. Той поясни, че менюто лесно се адаптира за вегетарианците и гостите с хранителни алергии.


В дните от следващата седмица – понеделник, четвъртък и петък

В дните от следващата седмица – понеделник, четвъртък и петък ...

... изместени в кино „Люмиер Лидл”. Литературен клуб „Перото” ще отваря врати за посетители след приключване на всяко събитие и снемане на външния охранителен периметър. Актуалната информация ще бъде публикувана на Фейсбук профила на „Перото“. Без промени остава достъпът до Театър Азарян и ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс.


„Белене – това са хората“ – така отговориха децата от

„Белене – това са хората“ – така отговориха децата от ...

... Българското председателство на Съвета на ЕС 2018“). Други мероприятия по програмата си били кръгла маса с дискусия и изложба от детски рисунки на тема „Децата на Европа“. Проектът е обхванал: 640 ученици, 85 педагози и около 2000 граждани на общината. (снимки: Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018)


На година имаме по около 50-60 присъди, които се дават

На година имаме по около 50-60 присъди, които се дават ...

... полиция“ установиха издирвана икона, принадлежаща на Кукленския манастир. Това е първият случай на открита инкриминирана вещ с културна стойност чрез външния интернет достъп до модула за издирвани ценности. Иконата е на св. св. Козма и Дамян и е била открадната от Царския ред на църквата в манастира - снимка EU2018BG)


Министър Лиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското

Министър Лиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското ...

... туристи и да правят бизнес в страната ни, е казала тя. Информационните табла за ролята на Българското председателство на Съвета на ЕС вече видяха гражданите на Стара Загора, където министър Павлова и Ева Майдел представиха изложбата на 3 ноември 2017 г. Сега е ред на столичани и гостите на София.


Министерството на вътрешните работи бе домакин на срещата на Експертната

Министерството на вътрешните работи бе домакин на срещата на Експертната ...

... относно подобряването на радиокомуникациите между оперативните звена в пограничните райони, в отговор на нарастващата нужда от проучване на въпросите, свързани с критичната комуникация, развитието на интерсистемните интерфейси, вкл. разходите и възможностите за финансиране. RCEG докладва на Работна група „Правоприлагане“ и включва в състава си експерти, занимаващи се с мобилни комуникации.


Денят на Европа е важен за всички нас – ако

Денят на Европа е важен за всички нас – ако ...

... България през последните години. Основното предизвикателство идва от четирите държави, непризнаващи Косово, и политическите совалки, които трябва да се направят. Не е важно дали ще дойдат държавните глави, важно е да има участници от всички държави, да се приеме декларация и анекс към декларацията от срещата, каза още Лиляна Павлова.


На 8 май Министерството на вътрешните работи бе домакин на

На 8 май Министерството на вътрешните работи бе домакин на ...

... експертите с компетенции в областта на културните ценности, създадена от Съвета през октомври 2012 г. с цел предотвратяване и борба с престъпленията срещу културните ценности. Мрежата си сътрудничи с международни организации като Интерпол и ЮНЕСКО, както и с компетентните органи на трети държави. Тя е подформат на Работна група „Правоприлагане“.


Денят на Европа ще бъде отбелязан с най-голямото досега светлинно

Денят на Европа ще бъде отбелязан с най-голямото досега светлинно ...

... бюро на Европейския парламент в България, а официални партньори са Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 и Столична община. Достъпът до площад "Независимост" е свободен, а филмът ще бъде показан 4 пъти, за да могат всички желаещи да се насладят на този единствен по рода си спектакъл.