Темата за прозрачността е важна особено, когато става въпрос за

Темата за прозрачността е важна особено, когато става въпрос за ...

......... - да се знае кой е автор на тази новини, кой е първоизточника за тази новина. Това са предложения, които са залегнали в моите предложения към ЕК. За първи път работим по тази тема. Никопй преди мен не е работил по тази тема и това е предизвикателство", разкри българският еврокомисар.


За мен е голяма чест и удоволствие, че днес в

За мен е голяма чест и удоволствие, че днес в ...

......... по темата. Пред всички присъстващи представители на националните парламенти коментирах, че от днес вече започваме същинската си работа по контрола, който трябва да бъде осъществяван върху Еврпол. Уверен съм, че и Европол приема тези процедурни правила, с които ще се гарантира пълната прозрачност, която всеки гражданин очаква от европейските институции".


40% от всички българи са на мнение, че страната ни

40% от всички българи са на мнение, че страната ни ...

......... на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър ... към профила (12%), Мустафа Карадайъ Мустафа Карадайъ – български политик от ДПС Мустафа Кадарйъ е ... към профила (11%) и Атанас Атанасов Атанас Петров Атанасов е роден на 17 май 1959 година в с. Батин, ... към профила с 9%.


По инициатива на Българското председателство Съветът на ЕС по заетост

По инициатива на Българското председателство Съветът на ЕС по заетост ...

......... мъжете в ЕС. Това е важен приоритет за Българското председателство и ключ към осъществяването на принципите на Европейския стълб на социалните права. Министрите обсъдиха добри практики за увеличаване на заетостта на жените и се обединиха около извода, че е необходимо усилията за постигане на равнопоставеност на работното място да продължат.


От години работим добре с Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов

От години работим добре с Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов ...

......... особено след илизането на Великобритания от ЕС. Бойко Борисов ми разказа, че споразумението с Турция за спиране на мигрантите работи добре. Трябва да продължим разговорите с Турция по тези важни теми. Относно присъединяването на Турция към ЕС, ние имаме ясна позиция - все още е много рано", категоричен беше Курц.


Продължава изпълнението на един от основните приоритети на правителството в

Продължава изпълнението на един от основните приоритети на правителството в ...

......... в общ размер на 2 327 437 лв. След проведена обществена поръчка за изпълнител е избран българо-швейцарският консорциум ДЗЗД „АФ-ЕМГ Консулт“. В срок от 40 календарни дни след подписване на договора, консорциумът ще представи междинен доклад за проведените дейности, а всеобхватното проучване ще бъде изготвено в срок от 110 дни.Започна срещата между премиера Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е

Започна срещата между премиера Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е ...

......... канцлер Себастиан Курц, който е на посещение у нас, съобщиха от правителствената пресслужба. В резиденция „Бояна“ двамата обсъждат сътрудничеството между България и Австрия както в двустранен план, така и в рамките на Европейския съюз. Акцент в разговорите е приемствеността в темите на Българското и Австрийското председателства на Съвета на ЕС.


Министърът на енергетиката Теменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на ...

......... нас пристига и вицепрезидентът на ЕК Марош Шефчович, който отговаря и за Енергийния съюз. Тема на конференцията е "Ролята на неправителствените организации за подобряване на енергийната политика и предизвикателствата пред Югоизточна Европа". Ще бъдат обсъдени добрите практики и каква да бъде ролята на неправителствения сектор в управлението на Енергийния съюз.


Лиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство

Лиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство ...

......... емисии (СТЕ). Преговорите по окончателните текстове на законодателните актове приключиха по времето на Естонското председателство на Съвета през второто полугодие на 2017 г. Подписването представлява финален етап на процеса на взимане на решения в ЕС, започващ със законодателни предложения от Комисията и продължаващ с консултации с Европейския парламент и Съвета.


Първото заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост и

Първото заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост и ...

......... 2020 г. в контекста на подготовката за новия политически, финансов и програмен цикъл. Акцент в дискусията ще са новите цели след приключването на Програмата "Европа 2020" и начините за финансиране на тяхното изпълнение. Ще бъде проведен и ориентационен дебат на тема "Премахване на разликата в заплащането на жените и мъжете".


Интервю с доц. Асена Стоименова, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция

Интервю с доц. Асена Стоименова, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция ...

......... които да се насочат към лекуване на повече пациенти, включително и към нови терапии. Изборът на най-ефективното лечение следва да бъде съобразен с динамиката на медицината и фармацията и в светлината на новите данни за безопасност и ефективност на лекарствата, след пускането им на пазара. Снимка: EU2018BG/ доц. Асена СтоименоваБългарското председателство ще се стреми към гладко протичане на преговорите

Българското председателство ще се стреми към гладко протичане на преговорите ...

......... тя. Това съчетаване е възможно, като се търси по-голяма ефективност и гъвкавост, посочи тя. Гражданите на ЕС искат от нас да осигурим сигурност за живота и здравето им, границите на Съюза и работните им места. Важно за бъдещето им е финансирането на кохезионната и общата селскостопанска политика, заяви още вицепремиерът.


Министър Лиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското

Министър Лиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското ...

......... на Бундестага обсъдиха, че три държави от района на река Дунав последователно поемат председателството на Съвета на ЕС. „Това са България, Австрия, а след нея Румъния – от следващото трио, което е много добра възможност Дунавската стратегия да бъде поставена на вниманието на цяла Европа“, каза още министър Лиляна Павлова.


Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова

Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова ...

......... на Председателството са BMW i3 BEV 94 Ah, с външен цвят съответно син металик Protonic Blue с акцент Frozen Grey и Capparis White с акцент BMW i Blue. Те са оборудвани с иновативната система за електрическо задвижване BMW iDrive и множество иновативни функции и технологии за подпомагане на водача.  


Сътрудничеството с Германия по важните теми от европейския дневен ред

Сътрудничеството с Германия по важните теми от европейския дневен ред ...

......... на правото на свободно движение. Заедно с това премиерът Бойко Борисов заяви, че присъединяването на България към Шенгенското пространство остава приоритет, който ще засили общата европейска сигурност. Дунавската стратегия, Брекзит, Многогодишната финансова рамка, Механизмът за сътрудничество и оценка също бяха във фокуса на разговорите между българския министър-председател и немските депутати.


Трябва да се повиши доверието на пациентите и да им

Трябва да се повиши доверието на пациентите и да им ...

......... в защита на интересите на всички европейски пациенти. Представителите на установените в ЕС иновационни и генерични производители, търговци на лекарства и регулаторни институции са декларирали пред участниците на конференцията ангажимента си към здравето на хората при взимане на бъдещи решения в тази сфера - на национално и на европейско ниво.Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев изнесе вчера лекция в

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев изнесе вчера лекция в ...

......... и просперитета на този регион е инвестиция в цялостния европейски проект. Нашето мото е "Съединението прави силата". Правим всичко, за да допринесем за европейската сигурност и единност", каза още Георгиев пред младата аудитория. Заместник-министър Георг Горгиев разговаря и с представители на българската академична общност, които работят в университета на Синсинати.


В последните 3 дни министърът за Българското председателство на Съвета

В последните 3 дни министърът за Българското председателство на Съвета ...

......... загрижени, че не могат да различават фалшивите от верните новини. И това е болест, за която Европа и светът се опитват да намерят лек. Дотогава, само ако спрем да им вярваме и да ги разпространяваме, само ако се научим да ги разпознаваме - може да се борим с тях“.  


Конференция, посветена на възможностите за осигуряване на по-добър достъп до

Конференция, посветена на възможностите за осигуряване на по-добър достъп до ...

......... със здравето?", "Средства за по-бърз достъп: дали бързината е правилният приоритет?", "Осигуряване на финансова достъпност: решенията" - да предостави платформа за дискусии по ключови въпроси, свързани с недостига на лекарства, правните възможности и електронните решения за регулиране на паралелния износ, както и осигуряването на ефективни лекарствени продукти на достъпни цени.


Министър Лиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското

Министър Лиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското ...

......... високопоставената публика българските народни песни „Хубава си, моя горо“ и „Седнало е Джоре дос“. Ден по-рано учениците от столичното училище бяха изработили и две големи - повече от метър мартеници, с които за 1 март бе украсена зала 3 на НДК, в която днес заседаваха делегатите от Европа и света.


Евродепутатите имаха възможността да се запознаят с българския обичай и

Евродепутатите имаха възможността да се запознаят с българския обичай и ...

......... от Австрия, Полша, Франция, Швеция, Финландия, Хърватска и др. „Щастлива съм да споделим с Европа нашите прекрасни вековни традиции, особено в годината на Българското председателство, когато нашата идентичност и култура са и нашата визитка пред света“. Ева Майдел пожела на своите колеги и на всички българи здраве, благополучие и благоденствие.


Очарован съм да съм в София, в скъпата ми България.

Очарован съм да съм в София, в скъпата ми България. ...

......... реализира. Трябва да се съсредоточим не върху датите, а върху работата. По време на срещата в София ще обсъдим и финансирането на на свързаността на Западните Балкани. За това искам държавите от Западните Балкани да вземат необходимите решения. Отговорността е огромна за региона и още по-голяма за ЕС", завърши Юнкер.


Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна

Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна ...

......... краища на страната ни, съхранявали поколения българския дух. Планирани са още три събития по време на Българското председателство, включващи демонстрации на традиционни български занаяти. През март и април посетителите на НДК ще имат възможност да се докоснат до тайнството на тъкачеството и грънчарството, както и до магията на българската гайда.


Основното послание, около което се обединихме днес, е да работим

Основното послание, около което се обединихме днес, е да работим ...

......... опазването и развитието на европейските ценности чрез културата. Министър Банов акцентира върху ролята на уникалната българска институция – читалището, в този процес. Той посочи и недостатъчното обществено финансиране на културата. Делегатите споделиха опита на страните си при реализацията на различни проекти, насочени към приобщаване на младите хора към културните политики.


По инициатива на Българското председателство на Съвета на ЕС новите

По инициатива на Българското председателство на Съвета на ЕС новите ...

......... може да се преразгледа на по-късен етап. Цифровата икономика и уменията на бъдещето са във фокуса на Българското председателство. Това е един от четирите основни приоритета на Председателството, чрез който България се стреми да допринесе за завършването на Цифровия единен пазар, да развие цифровата икономика и умения в дигиталния свят.


Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева Екатерина

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева Екатерина ...

......... напредък през 2018 г.“, заяви вицепремиерът Екатерина Захариева. На днешното си заседание Съветът прие регламент, с който се налага забрана върху необоснованото блокиране на географски принцип в рамките на вътрешния пазар и официално одобри реформата на схемата на ЕС за търговия с емисии (СТЕ) за периода след 2020 г.  


Вицепремиерът Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната

Вицепремиерът Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната ...

......... тяхната европейска перспектива. Според нас сега има възможност регионът да получи политически знак, че мястото на нашите приятели и съседи е в Европа, когато са готови, посочи Захариева. Тя осъди убийството вчера на словашкия журналист Ян Куциак. Надявам се словашките власти да разследват това ужасно убийство възможно най-скоро, добави вицепремиерът.


Неформално заседание на министрите, отговарящи за търговията в ЕС, под

Неформално заседание на министрите, отговарящи за търговията в ЕС, под ...

......... за свободна търговия, по-специално с Мексико и страните от групата Меркосур. В дневния ред на неформалната среща е планиран работен обяд на министрите, по време на който ще се обсъдят въпроси, свързани със създаването на многостранен инвестиционен съд и предложението за регламент за наблюдение на преките чуждестранни инвестиции в ЕС.


От 27 февруари /вторник/ до 2 март /петък/ достъпът до

От 27 февруари /вторник/ до 2 март /петък/ достъпът до ...

......... 2 март /петък/ след 15:00 часа. Същото важи и за Литературен клуб „Перото”. Без промени остава достъпът до Театър Азарян, като на 28 февруари (сряда) билети за спектакъла „За теб“ ще бъдат продавани и на билетната каса на ДНК час преди началото на спектакъла – от 18:00 до 19:00 часа.


Близо 40 музеи и няколко галерии от различни краища на

Близо 40 музеи и няколко галерии от различни краища на ...

......... свободен. 8 Сред участниците са археологически, етнографски, исторически, регионални и къщи-музеи от София, Пловдив, Русе, Благоевград, Смолян, Перник, Враца, Карлово, Сопот, Силистра, Исперих, Асеновград, Велинград, Свиленград и др. Свои произведения показват и Национална художествена галерия, Градска художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна, както и Художествената галерия в Русе, пише "Булфото".


На 22 февруари в Националния дворец на културата се проведе

На 22 февруари в Националния дворец на културата се проведе ...

......... единството на Европейския съюз. Групата “Спинели” е мрежа от европейски политически лидери, ангажирани с целта и обединени около идеята за създаването на федерален Европейски съюз. Основана през 2010 година в Европейския парламент, Групата обединява европейски депутати от различни политически групи, които си сътрудничат по конституционните въпроси, определящи бъдещето на ЕС.


Международна конференция за ефективното използване на резервационните данни на пътниците

Международна конференция за ефективното използване на резервационните данни на пътниците ...

......... за ефективно използване на този инструмент. Акцент бе поставен върху развитието и задълбочаването на обмена на данни. Направен бе преглед на актуални въпроси по практическото прилагане на директивата. Сътрудничеството с трети страни също бе във фокуса на дискусиите. Представените добри практики очертаха работещите решения за подобряване прилагането на PNR директивата.


На 22 и 23 февруари 2018 г. в Националния дворец

На 22 и 23 февруари 2018 г. в Националния дворец ...

......... училища, тяхната роля и тази на бизнеса в развитието на регионите и за стимулиране предприемачество сред студентите. Зам.-министърът на образованието и науката Петър Николов ще открие събитието, което се организира от Европейската комисия в партньорство с Министерство на образованието и науката на България, Българска Стопанска Камара и Съветa на ректорите.


Неформална среща на директорите по отбранителната политика на страните-членки на

Неформална среща на директорите по отбранителната политика на страните-членки на ...

......... на ефективен и взаимно приемлив подход към решаването на поставените въпроси. За плодотворната работа на срещата допринесе и добрата организация, осъществена съвместно от екипа на дирекция „Отбранителна политика“ от Министерството на отбраната, експерти от Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 и служители на Националния дворец на културата.


Ако единственото правно основание за обработка на лични данни е

Ако единственото правно основание за обработка на лични данни е ...

......... на Комисията. Има и възможности, в които личните данни на физически лица се обработват не само с тяхно съгласие, като при извършването на банкови операции, например или при ситуации на неизбежност, когато човек е в безпомощно състояние, а се налага бърза реакция с цел защита на живота и здравето му.


България отдава голямо значение на отношенията си с Азербайджан и

България отдава голямо значение на отношенията си с Азербайджан и ...

......... на договорените 1 млрд. кубични метра природен газ годишно от Шах Дениз 2 до България. Вярваме, че българското председателство на Съвета на ЕС е допълнителна възможност за разширяване на сътрудничеството между България и Азербайджан.България приветства напредъка на преговорите за ново всеобхватно споразумение между Европейския съюз и Азербайджан, посочва още премиерът.


С приемането на заключителния документ на Интерпарламентарната конференция за Общата

С приемането на заключителния документ на Интерпарламентарната конференция за Общата ...

......... в рамките на Интерпарламентарната конференция за Общата външна политика и политика за сигурност и Общата политика за сигурност и отбрана, символизират ключовата роля на националните парламенти при формулиране на приоритетите на външната политика на ЕС и следва да насърчат държавните ръководители на страните-членки за постигане на съгласие в тази област.


„Стратегията за Западните Балкани предоставя добра платформа за ускоряване на

„Стратегията за Западните Балкани предоставя добра платформа за ускоряване на ...

......... Българското председателство акцентира върху свързаността на държавите в региона във всички аспекти - пътна и железопътна, енергийна, дигитална и на бизнеса. „Стратегията е всеобхватна, дългосрочна и честна. Реформите трябва да се правят за по-добър живот, за гражданите на тези държави“, отбеляза още външният ни министър пред народните представители от Съюза.


Дебатът за бъдещето на Общата външна политика и политика за

Дебатът за бъдещето на Общата външна политика и политика за ...

......... подчерта тя. В заключение Могерини изтъкна, че в ЕС има широко съгласие с основния приоритет на Българското председателство – очертаването на ясна европейска перспектива пред Западните Балкани. Тя отбеляза, че въпросът е от стратегически интерес за ЕС и изрази увереност, че ще бъдат постигнати конкретни резултати по време на европредседателството.


Евродепутатът Ева Майдел представи приоритетите на българското председателство на Съвета

Евродепутатът Ева Майдел представи приоритетите на българското председателство на Съвета ...

......... форум е много добра възможност да бъде представен градът не само в историческа и културна перспектива, но и като водещ в Европа по регионални политики. На срещата са присъствали общински съветници, ръководители на институции, директори на училища, представители на академичната общност в града, както и млади хора от цялата област.


Трябва да имаме максимално близко сътрудничество във всички сфери със

Трябва да имаме максимално близко сътрудничество във всички сфери със ...

......... да имаме сиви или черни дупки, изолирани от процеса на европейската интеграция, заяви външният министър. Един от приоритетите по отношение на сигурността по време на председателството е т.нар. "забравени конфликти". Забравени, защото продължават толкова дълго, че понякога в публичното пространство вниманието е толкова високо, че свикваме, каза още Екатерина Захариева.


По време на срещата "Гимних" обменихме идеи за преодоляване на

По време на срещата "Гимних" обменихме идеи за преодоляване на ...

......... преход. Процесът върви. Всички пътища водят към Женева. ЕС и държавите членки ще проведат конференция в Брюксел. Вчера видях, че има твърдо убеждение да се работи в тази посока съвместно, за да може ЕС да намери решение на кризата, която премина през много трудни моменти, каза още Федерика Могерини.  


Втори ден от неформалната среща на външните министри на страните

Втори ден от неформалната среща на външните министри на страните ...

......... и министри на страните-кандидатки за членство - Албания, Македония, Сърбия, Турция и Черна гора. В разговорите участва и върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини. Тези неформални срещи не излизат с приемане на конкретни документи и са известни със своята конфиденциалност.


Министрите на външните работи на петте държави, кандидатки за членство

Министрите на външните работи на петте държави, кандидатки за членство ...

......... Могерини, комисарят по политиката на съседство и за разширяване на ЕС Йоханес Хан и първите дипломати на още 32 държави ще обсъдят сътрудничеството между Съюза и страните кандидати в областта на отбраната и сигурността. Срещата "Гимних" ще приключи със съвместна пресконференция на министър Захариева и Федерика Могерини в 12.15 ч. 


През тези години, ако има област, в която ЕС и

През тези години, ако има област, в която ЕС и ...

......... Сред темите на неформалната среща на външните министри е и Сирия. Могерини припомни, че се подготвя конференция за бъдещето на Сирия и региона и отбеляза, че хуманитарната ситуация там все още е драматична. Друга тема днес е КНДР. Могерини отбеляза, че се наблюдават окуражителни стъпки по време на Олимпийските игри.


Неформалната среща на министрите на външните работи (Гимних)започва днес в

Неформалната среща на министрите на външните работи (Гимних)започва днес в ...

......... днес в София. Срещата ще започне с работни заседания, посветени на Сирия, Западните Балкани и Корейската народно-демократична република. На 16 февруари към 28-те министри и Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини ще се присъединят и министри от страните кандидатки за членство.


Заради събития, свъразни с европредседателството, ще има промени в движението

Заради събития, свъразни с европредседателството, ще има промени в движението ...

......... движението в София, съобщиха от общината. От 20.00 часа утре до приключване на мероприятието в събота се забраняват престоят и паркирането на ул. "Доспат" между бул. "Витоша" и ул. "Баба Неделя", на ул. "Баба Неделя" и на ул. "Д-р Христо Стамболски". Възможно е да бъде спирано движението по тези улици.


Десет едноминутни филма ще популяризират Българското председателство на Съвета на

Десет едноминутни филма ще популяризират Българското председателство на Съвета на ...

......... през последните години. Ученици от общинските училища ще се съберат за 24 май в училището в село Карапелит, за да научат повече за възможностите за работа и обучение в европейски страни. Читалищни дейци също ще дебатират възможностите за обогатяване на книжните фондове и развитието на художествената самодейност с европейски средства.


Туризмът и неговата роля за икономическия растеж на Европейския съюз,

Туризмът и неговата роля за икономическия растеж на Европейския съюз, ...

......... в столицата. Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите, превозващи участниците в събитието: на ул. "Доспат" между бул. "Витоша" и ул. "Баба Неделя"; на ул. "Баба Неделя", на ул. "Д-р Христо Стамболски". По преценка "Пътна полиция" преминаването на превозни средства също ще бъде ограничено.


Във връзка с наситената програма от календара на Българското председателство

Във връзка с наситената програма от календара на Българското председателство ...

......... 16 и 17 февруари Билетният център на НДК няма да е отворен за посетители. С ограничен достъп в тези дни ще бъде и Литературен клуб „Перото”, който ще отваря врати в късните следобедни часове след приключване на мероприятието. За точните часове на отваряне на „Перото” следете Фейсбук-страницата на литературния клуб.


Автоматичен преводач от и на български език, на 24 езика,

Автоматичен преводач от и на български език, на 24 езика, ...

......... разработени от водещата европейска технологична компания в областта на езиковите и преводните услуги Tilde. Услугата eTranslation на Механизма за свързване на Европа помага на европейски и публични администрации да обменят информация, прескачайки езиковите бариери в ЕС, като осигурява капацитет за електронен превод, благодарение на който се изгражда многоезична дигиталната инфраструктура.


Как туризмът да се развива устойчиво и да е двигател

Как туризмът да се развива устойчиво и да е двигател ...

......... втората дискусия. Инициативата „2018 г. – Година на туризма ЕС – Китай“ ще е третата основна тема на срещата. Потенциалът на китайския пазар е огромен. По предварителни данни през 2017 г. в европейските страни са отчетени 12,4 млн. туристически посещения на китайски граждани като ръстът спрямо 2016 г. е 18%.


Около 560 лева на ден излиза издръжката на един евроделагат,

Около 560 лева на ден излиза издръжката на един евроделагат, ...

......... за симултанен превод с една преводаческа кабина. Страната ни задели общо 150 млн. лева за Българското председателство, по 50 млн. лева за трите години от 2016 до 2018-та, като това включва и предварителната подготовка и обучението на чиновниците, през ремонта на НДК, до системите за сигурност и акредитация на делегатите.


Институтът за български език към БАН "Проф. Любомир Андрейчин" организира

Институтът за български език към БАН "Проф. Любомир Андрейчин" организира ...

......... и за усилията на ЕС да изгради обща европейска платформа за машинен превод /eTranslation/ в полза на публичната администрация и гражданите, както и ще придобият практически познания как да превеждат по-бързо и ефективно с помощта на системата "Преводач" по време на Председателството ни на Съвета на ЕС, посочват от БАН.


Един от най- важните приоритети на Българското председателство на Съвета

Един от най- важните приоритети на Българското председателство на Съвета ...

......... с която напредват в изпълнението на установените критерии. Това изисква сериозни усилия за ключови реформи, включително в областите на правовата държава и основните права, борбата с корупцията и организираната престъпност, подобряването на функционирането на демократичните институции, публичната администрация и икономиката, насърчаването на добри съседски отношения и решаването на двустранни спорове.


Близо 1,5 млрд. евро ще инвестира Европейския социален фонд (ЕСФ)

Близо 1,5 млрд. евро ще инвестира Европейския социален фонд (ЕСФ) ...

......... позиции и идеи по темата, както и за идентифициране на основните тенденции за бъдещото финансиране на инвестициите в развитието на хората. В конференцията ще участват над 350 представители на институции на ЕС, национални, регионални, местни публични органи, социални партньори, организации на гражданското общество, академични среди и други заинтересовани страни.  


Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 категорично

Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 категорично ...

......... той е качествен и атрактивен продукт. Почти всички отзиви в медиите и социалните мрежи са изключително положителни. Доказват го резултатите – по 15 400 души на час са гледали в социалните мрежи филма за България, изготвен за ротационното ни председателство. Справката е за първите 48 часа след представянето на клипа.


Българският евродепутат Емил Радев (ЕНП-ГЕРБ) стана първият български посланик за

Българският евродепутат Емил Радев (ЕНП-ГЕРБ) стана първият български посланик за ...

......... особено важи за децата, които израстват със смартфони и Интернет, но които поради своята възраст и доверчивост са изключително изложени на опасностите, криещи се в световната мрежа.“ „Точно поради тази причина е наше задължение като родители да им даваме пример и да ги научим да се защитават.“, допълни Емил Радев.


"След Брекзит Великобритания може да търгува без мита и ограничения

"След Брекзит Великобритания може да търгува без мита и ограничения ...

......... мандатът за преговори, одобрен по-рано през януари. Освен Брекзит, евродепутатът Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП и Ник Клег обсъдиха приоритетите на българското председателство, дебатът по бъдещето на Европа, както и редица текущи и бъдещи законодателни инициативи, разглеждани в Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите, където Ева Майдел е постоянен член.


На 6 февруари 2018 г. в пленарна зала на Европейския

На 6 февруари 2018 г. в пленарна зала на Европейския ...

......... региона, както и очертаване на възможност за членство в съюза на страните от Западните Балкани (Сърбия, Косово, Македония, Албания, Черна Гора, Босна и Херцеговина). Представената стратегия предлага постепенно увеличаване на предприсъединителното финансиране, като само за 2018 то възлиза на 1.07 милиарда, в допълнение към 9-те милиарда разпределени за периода 2007-2017.


„Повече от половината уебсайтове блокират потребителите на основата на националност

„Повече от половината уебсайтове блокират потребителите на основата на националност ...

......... можем да пътуваме без роуминг, до края на годината ще можем да ползваме абонаментите си за телевизия и филми (бел.ред. Регламент за преносимост), където и да се намираме в ЕС и ще се наслаждаваме и на по-добро третиране при онлайн пазаруването (бел.ред. Регламент геоблокиране).”, добави българският евродепутат Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП.


Единен европейски орган трябва да извършва контрол върху храните, каза

Единен европейски орган трябва да извършва контрол върху храните, каза ...

......... "Здравословно бъдеще за Европа: здравословно хранене при децата". Омбудсманът призова и за по-голямо финансиране на изследвания, които да показват влиянието на добавките в храните върху човешкия организъм и уточни, че изследванията трябва да се правят на европейско ниво. Манолова разказа и за безплатното мобилно приложение, което показва съдържанието на храните.


Ученици от езиковата гимназия "Иван Вазов" от Смолян създадоха приложение,

Ученици от езиковата гимназия "Иван Вазов" от Смолян създадоха приложение, ...

......... за Европа: здравословно хранене при децата", която е част от Българското председателство на Съвета на ЕС. Апликацията е безплатна. "Имахме проблем, който трябва да се разреши. Нашите съученици не се хранят здравословно, което ни провокира да създадем приложението. Липсват превантивните мерки", казаха учениците. На демонстрацията присъстваше и омбудсманът Мая Манолова.


Темата за здравословното хранене на децата е един от приоритетите

Темата за здравословното хранене на децата е един от приоритетите ...

......... Начева. „Здравеопазването започва с производството на храните. Прилагаме две програми за училищата, които са свързани с плодовете и училищното мляко. Всяка година има нарастващ интерес, а програмата обхваща деца до 4-ти клас. Контролът трябва да идва от полето до трапезата" , допълни заместник-министърът на земеделието, храните и горите Цветан Димитров.


Премиерът Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република ...

Премиерът Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република ... ...

......... на ЕС с акцент европерспективата на страните от Западните Балкани, миграционната криза, кохезионната политика и други важни за Европа теми бяха център на разговора между двамата. Бойко Борисов и президентът на Малта изразиха сходни позиции по стратегическите въпроси в Европейския съюз и оцениха високо доброто двустранно партньорство в редица сектори.


Нашият общ дом Европа не е само пясък, камък, бетон

Нашият общ дом Европа не е само пясък, камък, бетон ...

......... институции в Брюксел, чуждестранни и български културни дейци. Програмата на концерта включва емблематични произведения от българската класика и фолклор и от европейската музика, представени от Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, хор "Ваня Монева" с диригент Ваня Монева и със специалното участие на сопраното Соня Йончева и пианиста Людмил Ангелов.


България извървя труден и много тежък път до Брюксел, но

България извървя труден и много тежък път до Брюксел, но ...

......... каза, че Българското председателство е важно не само за българския народ и за хората от Балканите, а за цяла Европа. Борисов посочи, че сме готови да се обърнем към предизвикателствата пред Съюза, а обединени, това ще ни даде сила – каквото е и мотото на страната ни и на Председателството.


Министър Лиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското

Министър Лиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското ...

......... към профила , президентът Румен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш ... към профила , вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на културата Боил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в ... към профила и официални лица, представители на европейските институции.


Първата среща за годината на министрите на икономиката, в рамките

Първата среща за годината на министрите на икономиката, в рамките ...

......... на политическо и експертно ниво, в това число и формални срещи на министрите в Брюксел през месец март за развитие на цялостната и дългосрочна индустриална стратегия. “Именно за това вярвам, че днешната ни среща е важна, за да заложим началото на бъдещата дългосрочна и цялостна индустриална стратегия“, заяви министър Караниколов.


България има капацитета да допринесе за решаване на мигрантския проблем

България има капацитета да допринесе за решаване на мигрантския проблем ...

......... защита на всички външни граници. Работата с региона на Западните Балкани беше разгледана като ключова за овладяването на мигрантските потоци в бъдеще и запазването на сигурността на Европейските граждани. Бе изтъкната ролята на Българското председателство на ЕС за сближаването със страните от региона и постигането на икономическа и инфраструктурна свързаност.