Всеки от европейските лидери си тръгна след срещата с повече

...
Всеки от европейските лидери си тръгна след срещата с повече
Коментари Харесай

Тръгнаха ли си евролидерите с по едно наум от София?

Всеки от европейските водачи си потегли след срещата с повече от едно мислено, на първо място от позиция на организацията и от позиция на амбициозната стратегия на Българското председателство. Това сподели пред Novini.bg политологът Антоний Гълъбов във връзка Срещата на върха Европейски Съюз – Западни Балкани в София и думите на премиера Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република... към профила, че всички си потеглят от срещата с по едно мислено.

За доста от европейските водачи беше приятна изненада да видят, че България се оправя доста добре със своя дневен ред, че има какво да каже, добави той.

През миналите 11 години, откогато сме членове на Европейския съюз, България рядко споделяше това, което желае да внесе в европейския дневен ред. Вчерашният дневен ред ни убеди, че за една година България съумя да сложи тематика, която да стане разпознаваема за всички. Без подозрение тематиката за европейската вероятност на Западните Балкани беше еднопосочно разпозната като значима от европейските водачи. Това е значимо, най-малкото след тези 15 години, в които нямаше никакво придвижване по тематиката, съобщи Гълъбов.

Конкретните резултати имат ослепителен облик в това, което чухме през вчерашния ден. На първо място стана явен времевият небосвод, в който ще се движим. 2025 година ще бъде годината, в която ще стартира подготовката на идната многогодишна финансова рамка на европейския бюджет. Пред нас има един небосвод от към 8-9 години, в които процесът на доближаване и на съгласуваност би трябвало да придобие изцяло действителни контури. В прочут смисъл през вчерашния ден политиците направиха това, което зависи от тях, дадоха политическия мандат за работа в тази тенденция, уточни политологът.

Вторият значим резултат е финансовата рамка, финансовите задължения, които бяха подкрепени от основни фактори в интернационален проект. Сумата, за която приказва ръководителят на Европейския парламент Антонио Таяни Антонио Таяни – италиански политик, от януари 2017 година ръководител на... към профила е в границите на 10 милиарда евро, които ще бъдат ориентирани към предоставяне на действителност на европейската вероятност за Западните Балкани. Ако към тази сума бъдат добавени средствата, които ще бъдат изразходвани в този интервал от време по разнообразни оперативни стратегии, това значи, че на ход сега е бизнесът, който би трябвало да разпознае своя интерес в реализирането на взаимни планове, тъй че българските бизнесмени да могат да привлекат основна част от тази сума, сподели Антоний Гълъбов.

По думите му след Срещата на върха в София има забавен резултат, който също е значим. Имаме очевидно ускорение на тематики и процеси, които в продължение дълъг интервал от време изглеждаха нерешими. Имаме подписването на газовото съглашение сред Българя и Гърция за конекторната връзка, имаме доста съществени стъпки напред към образуването на обединен пазар на електрическа енергия сред България и Македония, Косово подписа протокола за границата си с Черна гора – имаме напълно съответни стъпки, които съставляват значима част от един повсеместен развой. Имаме и окуражаващи сигнали от страна на Гърция и Македония за допустимо скорошно реализиране на единодушие за името на Македония. Всичко това като вести от един ден уплътнява един доста сериозен резултат от старания и дава начало на един нов стадий, в който от нашите лични старания ще зависи какво ще успеем да реализираме, разяснява политическият анализатор.

Той разяснява и тематиката със противоречивия пакет за подвижност и обвиняванията на Българска социалистическа партия към държавното управление, че е проспало една година да отбрани ползите на българските превозвачи. Българска социалистическа партия към този момент не е меродавен представител по тематики, свързани с Европейския съюз – къде заради неналичието на подготвеност, къде заради поради базисната липса на причастност към европейския политически развой. Това стана доста ясно и на срещата на партиите, обединени в Партията на европейските социалисти на 16-ти. Стана ясно, че Българска социалистическа партия наподобява като партия, която е поела в посока, друга от посоката на европейските социалисти. Така че мнението на Българска социалистическа партия в тази посока надали би трябвало да бъде взето поради. След първото посещаване на президента Макрон във Варна предходната година, още тогава българското държавно управление включи в диалозите позицията на българските превозвачи. През целия този интервал от време по тематиката бяха водени тежки договаряния, в това число на 16 и 17 май в София. Силната позиция в това отношение е България да стои в границите на европейския развой – когато ние контролираме някакви общи неща между тях, значима е задачата, която желаеме да реализираме. Президентът Макрон съобщи, че задачата е за еднакъв труд да се получава еднообразно заплащане, да бъдат обезпечени правата и ползите на трудещите се и на притежателите. Това значи, че в случай че спазим европейския метод на водене на договаряния, ние можем да реализираме прогрес по анулация на съответни разпореждания в това предложение, които в действителност са мъчно изпълними, а част от тях са и невъзможни за осъществяване и за надзор, и по този метод да удовлетворим ползите на българските превозвачи. Това изисква спомагателни старания, само че и през вчерашния ден в речта си президентът Макрон съобщи, че чака, че до септември ще има прогрес и в тази посока, съобщи Гълъбов.

Според него Българското председателство на Съвета на Европейския съвет е сполучливо. Трябва обаче да бъдат положени старания за развиването на въпросите, които България сложи, добави политологът.

Във вътрешнополитически проект не чакам да възникне обстановка, която да докара до политическа рецесия и привикване на предварителни парламентарни избори. Като цяло, председателството изигра доста основна стабилизираща роля за ръководството и във вътрешнополитически проект, сподели още Антоний Гълъбов.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР