Земеделските стопани и дребният бизнес ще могат да бъдат подпомогнати

...
Земеделските стопани и дребният бизнес ще могат да бъдат подпомогнати
Коментари Харесай

Дават извънредна помощ на земеделците, какво реши парламентът

Земеделските стопани и дребният бизнес ще могат да бъдат подкрепени изключително с пари от Европейския съюз. Това плануват ремонти в закона за подкрепяне на земеделските производители, препоръчани от " ИТН ", които през днешния ден бяха гласувани на първо и второ четене в пленарната зала.

Парите са обезпечени от Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони. Дадена е опция на страните членки да употребяват наличните средства по своите съществуващи стратегии за развиване на селските региони в размер от 5% от общия принос в Фонда за 2021-2022 година.

Според разпоредбите на Европейския съюз подпомагането е под формата на еднократно платима помощ до 15 октомври 2023 година. Заявленията за помощта ще се одобряват до 31 март следващата година. Максималният размер на помощта е 15 000 евро за аграрни производители и 100 000 евро за дребни и междинни компании.

Зад измененията в закона застанаха както от " Продължаваме промяната " и " ИТН ", по този начин и от опозицията – ГЕРБ-СДС и " Възраждане ".

Съмнения, че подпомагането ще облагодетелства избран кръг от компании показаха от " Демократична България ". Оттам желаеха по-добра отчетност за бъдещето разходване на средствата.

От Движение за права и свободи пък желаеха да знаят за какво се постанова избързване и приемане на законопроекта по неотложност. " Вие водите сега диалози за държавното управление, само че властимащите се държат като съпротива, не е извървян естественият път за приемане на сходен сериозен законопроект ", разяснява Петър Чобанов от Движение за права и свободи.

Законопроектът е бил признат през вчерашния ден в земеделската комисия единомислещо.

„ Аз съм извънредно задоволен от обстоятелството, че макар политическите ни разлики, всички депутати застанаха зад концепцията, тъй като тя е в интерес на хората, които ни хранят, земеделските производители “, това сподели депутатът от " ИТН " Пламен Абровски, който е и вносител на текстовете.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР