Президентът пристигна в Нова Каледония рано тази сутрин на посещение,

...
Президентът пристигна в Нова Каледония рано тази сутрин на посещение,
Коментари Харесай

Макрон пристигна в Нова Каледония

Президентът дойде в Нова Каледония рано тази заран на посещаване, което има за цел да възвърне разговора и да форсира възобновяване на реда на френския архипелаг в южната част на Тихия океан след седмица на принуждение, съобщи Агенция Франс Прес.

" Моето предпочитание... е да поддържа хората, с цел да може мирът, спокойствието и сигурността да бъдат възобновени допустимо най-бързо ", съобщи той на слизане от самолета, и добави, че е пристигнал с " огромно почитание и примирение ".

Президентът промени графика си, с цел да измине към 16 000 км, подбуден от най-тежкото принуждение в Нова Каледония от 80-те години насам. Визитата, която се чака да продължи единствено един ден, ще му разреши да види разрушенията от първа ръка. Очаква се той да упорства за възобновяване на договарянията сред локалните водачи, разграничени от въпроса за независимостта от Франция, и да благодари на френските сили за сигурност, които се пробват да възстановят реда.

Макрон се срещна с представители на локалните управляващи и съобщи, че в Нова Каледония са изпратени 3000 чиновници по сигурността. По думите му ще останат там толкоз дълго, колкото се смята за належащо, даже в случай че това значи да останат там по време на Летните олимпийски и параолимпийски игри, на които Париж и други елементи на Франция ще бъдат домакини от края на юли.

Макар да съобщи, че не счита, че актуалното изключително състояние би трябвало да бъде удължено, той сподели, че то ще бъде анулирано единствено в случай че всички политически водачи призоват барикадите и пътните блокади да бъдат свалени, съобщи АП.

Насилието избухна на 13 май, когато френският парламент в Париж обсъждаше изменение на френската конституция, с цел да направи промени в изборните описи на Нова Каледония. Националното заседание утвърди законопроект, който наред с другите промени ще разреши на жителите, които са живели в Нова Каледония най-малко 10 години, да гласоподават на провинциалните избори.

Противниците се притесняват, че мярката ще облагодетелства профренски настроените политици в Нова Каледония и в допълнение ще маргинализира канаките, които в миналото са страдали от строга политика на сегрегация и необятно публикувана дискриминация, отбелязва АП, представено от Българска телеграфна агенция.

От десетилетия съществува напрежение сред канаките и потомците на колонизаторите и други хора, които са се заселили на територията с население 270 000 души и желаят да останат част от Франция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР