Затварянето на границата между Русия и двете самопровъзгласили се републики

...
Затварянето на границата между Русия и двете самопровъзгласили се републики
Коментари Харесай

Путин плаши с нова Сребреница в Донбас

Затварянето на границата сред Русия и двете самопровъзгласили се републики в Донбас от украинските военни може да повтори сюжета с клането в босненския град Сребреница. Това разгласи съветският президент Владимир Путин по време на съвещание на Съвета по правата на индивида на Русия, оповестяват съветските медии.

" Украинската страна продължава да упорства - дано нашите военни затворят границата. Мога да си показва какво би могло да стане по-нататък. Това ще бъде повтаряне на Сребреница ", предизвести съветският държавен глава.

Коментарите на Путин препращат към клането в Сребреница в Босна и Херцеговине, което стана през 1995 година Повече от 8 000 бошняци бяха убити от армията на босненските сърби на Република Сръбска. Това се счита за най-голямото всеобщо ликвидиране в Европа след края на Втората международна война.

Руският президент също по този начин изрази изненадата си от неналичието на закон за опрощение в резултат на спора в Донбас, макар че се приказва за сходно законодателство от 2015 година насам.

Украйна упорства контролът върху съветската граница с Донбас да бъде трансфериран на Киев преди изборите в района. Това обаче опонира на Минските съглашения от 2015 година, които плануват преустановяване на огъня, освобождение на заложници, евакуиране на въоръжените сили и основаване на самостоятелни райони в раздраната от войната страна.

Клането през 1995 година в Сребреница беше един от най-мрачните епизоди на кървавите войни, които се разиграха по време на разпадането на Югославия. Хиляди мъже босненци и младежи бяха убити в града от войските, командвани от Ратко Младич, който по-късно беше наказан на пожизнен затвор за геноцид.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР