В предизборните програми има повече реализъм и по-малко амбиция, каза

...
В предизборните програми има повече реализъм и по-малко амбиция, каза
Коментари Харесай

Проф. Даниела Бобева: Изчезна патосът за еврото и зеления преход

В предизборните стратегии има повече натурализъм и по-малко упоритост, сподели пред БНР финансистът проф. Даниела Бобева – стопански вицепремиер в държавното управление на Пламен Орешарски.

" Големият проблем е, че никой не споделя от кое място ще дойдат тези пари за по-високите приходи, за по-социална, за по-демографска политика. Има голям недостиг в това да забележим по какъв начин ще се насърчи икономическият напредък ", акцентира тя.

По думите ѝ партиите, които имат желание да ръководят, са подготвили такива предизборни стратегии, които наподобяват по скоро на управнически програми – доста са детайлни, с цифри, с съответни задължения. Тези, които не чакат да влязат в ръководството, са малко по-обрани и техните стратегии са по-скромни, добави тя и заключи: " Копи-пейст няма ".

В икономическата област на парламентарно показаните не можеш да разграничиш кое е ляво и дясно, акцентира финансистът и изясни:

" Всички приказват за обществени предприятия и какъв брой е хубаво тук всеобщо да вършим обществени предприятия. Нещо, което е напълно ляво, го разпознаваме и в десните, които сега са парламентарно показани ".

По думите ѝ новото е, че извън Народното събрание се връща оня спор за лявото и дясното в стопанската система и къде е страната.

Думата " национализация " я няма при левите, само че те във връзка с данъчна система и привилегии са излезли много отвън естественото, което сме привикнали да виждаме в Народното събрание, разяснява тя в изявление за предаването " 12+3 ". И заключи:

" Извън Народното събрание имаме доста ясно ляво и дясно ".

Според нея много мъчно могат да се намерят ясно дефинирани цели в стопанската система:

" Нямаме толкоз шумно двата целта – еврото и Шенген, да излязат в платформите ".

Проф. Бобева бе безапелационна, че сега го няма огромното наддаване в стратегиите от предходната предизборна акция. По думите ѝ единствено една партия се е заела с съответни цифри за повишение на приходите и навръх кои приходи.

" Темите са приходите, еврото, Шенген, енергетиката и зеления преход. Това са главните тематики, които са обект на предизборните акции. Сега излиза напред и демографията ".

За еврото към този момент няма дата, патосът е за еврото е липсващ, сподели финансистът и уточни, че в това отношение стратегиите са много обрани.

" С връзки няма да влезем в еврозоната. Трябва да осъществим критериите. Засега не изпълняваме един единствен – това е инфлационният ".

Тя е безапелационна, че без радикална смяна във фискалната политика, нямаме късмет да приемем еврото.

Според нея и патосът за зеления преход си е отишъл.

В предизборните стратегии има едно отрезвяване на политическия ни хайлайф във връзка с ролята на България в Европейски Съюз, счита проф. Даниела Бобева. Според нея има нещо като предефиниране на нашето присъединяване в Европейски Съюз.

" Това нищожество на България в европейския спор се ускорява с една по-амбициозна роля на България в отбрана на национални позиции. Повечето партии, освен националистически, виждаме, че дейната национална позиция не е наложително да съответствува с общоевропейската. Това е нещо ново ".

По тематиката енергетика, проф. Бобева акцентира, че в нито една стратегия няма " Белене ". Щедрите обещания за фотоволтаиците и възобновимите източници на сила също ги няма, добави тя. 

По думите ѝ в региона на дигитализацията има много екзотични хрумвания.

Най-голям консенсус финансистът вижда в стратегиите за демографията, която излиза на напред във времето.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР