Това заяви държавният глава Румен Радев в базиликата Сан Клементе“,

...
Това заяви държавният глава Румен Радев в базиликата Сан Клементе“,
Коментари Харесай

Радев: Писмеността, културата и вярата ни са нашият безценен прин...

Това съобщи президентът Румен Радев в базиликата „ Сан Клементе “, където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на славянски език.

 

Президентът участва на Божествена света литургия, отслужена на централния олтар на базиликата от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.

Те преведоха народа ни през най-тежките тествания и утвърдиха България като страна, сподели още Радев.

 

Държавният глава напомни, че папа Адриан II приема в " Санта Мария Маджоре " светите братя Кирил и Методий, благославя ги, прогласява ги за " равноапостолни " и освещава носените от тях духовнослужебни книги. Папата прави един необикновен за своето време либерален акт – като на процедура анулира триезичната разкол – богослуженията да се правят единствено на латински, гръцки и еврейски. Тогава отваря вратата доста други славянски нации да се приобщят към православната религия, добави той.

Като българи може единствено да бъдем горди от далновидността и държавническия обсег на княз Борис I, който приема в България учениците на светите братя Кирил и Методий и основава книжовни школи в Охрид и Преслав. Така стартира и „ Златният век “ на българската просвета, нематериалност и книжовност, означи президентът.

 

Само българите и българската църковна общественост може да прави свещенодействие и цялостна света литургия върху централния олтар на всички места, където са служили свитите братя, сподели отец Иван Иванов. Имаме тази неповторима опция, това е изключителна привилегия единствено за българите, съобщи той. Извършвам моето служение с благословението на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний в Рим и съм виновен за българите тук, за българските църковни общности в Италия, изясни отец Иван Иванов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР