Мюсюлманският празник Курбан Байрам тази година се отбелязва между 16-19

...
Мюсюлманският празник Курбан Байрам тази година се отбелязва между 16-19
Коментари Харесай

Българските политици поздравиха мюсюлманите за Курбан Байрам

Мюсюлманският празник Курбан Байрам тази година се отбелязва сред 16-19 юни, чества се в продължение на четири дни. Мюсюлманският календар следва лунните цикли и по тази причина празникът няма непрекъсната дата и всяка година се измества напред с 10 дни по отношение на миналата. В първия празничен ден се отслужва обичайна молитва, наречена “Байрам намаз ”, в която вземат участие единствено мъже, се отбелязва още в справката, написа Българска телеграфна агенция. 

Българските политици поздравиха мюсюлманите за Курбан Байрам.

Президентът Румен Радев поздрави мюсюлманската общественост в България.

В пожеланията си президентът акцентира, че духовното възвисяване, смирението и опрощението вървят ръка за ръка с добротата и състраданието и укрепват моралните устои на нацията ни, показват от прессекретариата на президента. Радев отбелязва още, че религиозната приемливост, почитание и съгласие са обичайни за нашето общество и празникът Курбан Байрам основава мостове сред хората, които способстват за взаимното схващане и за нравственото израстване на нашия народ.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поздрави мюсюлманите по случай празника във фейсбук.

„ Честит Курбан Байрам на всички другари мюсюлмани! И както учи празникът - дано да продължим всички в България да си оказваме помощ и да живеем в съгласие, без значение от каква вяра и етнос сме “, написа Борисов.

" Обръщам се към вас в благословените дни на светлия празник Курбан Байрам. Честитя ви този огромен празник и ви искам здраве, берекет и разцвет във всички инициативи. В тези дни, които символизират помиряването и опрощението, искам мир и съгласие на всички вас и вашите фамилии. Изразявам своята откровена признателност за това, че дружно успяхме да реализираме доста положителни резултати на одеве отминалите избори и имам вяра, че дружно ще успеем да работим за постигането на по-добър и по-сигурен живот за хората в България. Честит Курбан Байрам! ", съобщи ръководителят на Движение за права и свободи Делян Пеевски, представен от пресцентъра на партията.

Съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков също поздрави мюсюлманите. Поздравлението на Петков е написано в профила му във фейсбук. 

Кирил Петков насочва поздравленията си към хората, с които се е срещнал в Одрин, Бурса и Истанбул по време на акцията си, както и към всички мюсюлмани, живеещи в България. „ Нека празникът донесе благополучие, наслада и топлота в домовете ви “, написа още той.

Кметът на София Васил Терзиев  пожела здраве и благоденствие на мюсюлманската общественост в България.

Нека домовете ви бъдат изпълнени с топлота и наслада, сподели Васил Терзиев.

По думите му за мюсюлманите този ден е знак на обединяването, шерването и опрощението. Кметът на София изрази разбиране, че дружно можем да продължим да построяваме по-добро общество, изпълнено с почитание, обич, мир и съгласие.

" Поздравявам българските мюсюлмани по случай огромния празник Курбан Байрам и насочвам пожелания за здраве и благоденствие. Нека милосърдието, опрощението и взаимната поддръжка, които съпътстват празника, да подхранват всеки ден разбирателството и толерантността, с които България е за образец ", написа служебният министър председател Димитър Главчев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР