Норвегия ще предостави 1,1 млрд. крони (103 млн. долара) на

...
Норвегия ще предостави 1,1 млрд. крони (103 млн. долара) на
Коментари Харесай

Норвегия отпуска 103 млн. долара на Украйна за енергийната инфраструктура

Норвегия ще даде 1,1 милиарда крони (103 млн. долара) на Украйна, с цел да подкрепи ремонта на енергийната инфраструктура и да обезпечи електроснабдяването на страната преди идната зима.

" Русия прави масирани, систематични офанзиви, с цел да сковава енергийната мрежа, само че украинците работят непрекъснато, с цел да поддържат главните доставки на електрическа енергия за популацията ", съобщи министър-председателят Йонас Гар Стьоре.

Новите оценки демонстрират, че повече от 50% от потенциала за произвеждане на електрическа енергия в Украйна е погубен, съобщи Агенция Франс Прес.

" Ние сме в стеснен разговор с Украйна за това по какъв начин тя може да употребява тези средства най-ефективно. Самите украинци имат най-хубава визия за това, което е належащо ", съобщи Стьоре, като добави, че е значимо да се стартира ремонт на инфраструктурата преди настъпването на зимата.

Норвегия заяви, че към този момент е взето решение 120 млн. крони да бъдат ориентирани за ремонт в региона на Харков, който е изключително тежко обиден от съветските офанзиви.

Ще бъдат конфигурирани слънчеви панели в седем родилни отделения и операционни зали в региона на Харков.

През 2022 година Норвегия е предоставила на украинския енергиен бранш финансиране в размер на 2,1 милиарда крони, а през предходната година - 1,9 милиарда крони.

Скандинавската страна е дала обещание 75 милиарда крони военна и гражданска помощ за Украйна за петгодишния интервал 2023-2027 година, като средствата ще се отпускат всяка година в сходство с потребностите на Украйна.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР