Богатите държави получават милиарди долари икономически ползи от глобална програма,

...
Богатите държави получават милиарди долари икономически ползи от глобална програма,
Коментари Харесай

Климатичните промени: Богатите държави трябваше да помогнат на бедните - всъщност ги обират

Богатите страни получават милиарди долари стопански изгоди от световна стратегия, предопределена да помогне на разрастващите се страни да се оправят с изменението на климата, написа " Ройтерс " в собствен материал.

Като насочват парите от програмата назад към личните си стопански системи посредством заеми с лихви и като изискват от получателите да наемат избрани компании, богатите страни влизат в непосредствено несъгласие с концепцията, че би трябвало да оказват помощ на по-бедните за замърсяването, което подхранва изменението на климата и което непропорционално визира точно по-слабите стопански системи.

Водещите международни стопански системи са отпуснали минимум 18 милиарда $ с пазарна рента, в това число милиарди от Япония, Франция, Германия и Съединени американски щати. Още към 11 милиарда $ заеми (предимно от Япония) изискват получателите да наемат японски компании. Агенцията е открила, че над 10 милиарда $ под формата на безплатни средства са претендирали от получателите да наемат компании от избрани страни донори.
 Кафе, захар, портокали: производството на кои храни ще спадне поради рисковия климат
Кафе, захар, портокали: производството на кои храни ще спадне поради рисковия климат

Сериозните проблеми в Бразилия, дават визия за това какво ни чака в бъдеще

" От позиция на справедливостта това е просто надълбоко неоправдателно ", сподели Лиан Шалатек от фондация " Хайнрих-Бол ", която предизвиква политиките за запазване на околната среда. Анализаторите настояват, че тези съглашения подкопават задачата да се помогне на уязвимите страни да изградят резистентност към изменението на климата.

Много от тези заеми и безплатни средства бяха включени в уговорката на развитите страни да изпращат 100 милиарда $ годишно до 2020 година на засегнатите от климатичните промени небогати страни. От 2015 година до 2020 година са изплатени към 353 милиарда $, като повече от половината от тях са под формата на заеми, а не на безплатни средства - факт, който провокира недоволството на някои разрастващи се страни, които настояват, че не би трябвало да поемат задължения, с цел да вземат решение проблеми, породени от индустриалната активност в развития свят.
 Снимка 666138
Източник:

Богатите страни пазят своите практики за финансиране на битката с изменението на климата, като настояват, че заемите им разрешават да дават повече средства за значими планове, в сравнение с в случай че разчитат единствено на грантове. Те вземат поради съществуващия дълг на дадена страна, когато вземат решение кой инструмент да предложат, като дават приоритет на безвъзмездната помощ за най-бедните.

Около 18% от заемите за климата обаче не са на преференциални условия, а с пазарни лихвени проценти. Франция отпусна на Еквадор неконцесионен заем в размер на 119 млн. $ за създаване на огромна въжена линия, като прогнозите бяха, че той ще донесе 76 млн. $ под формата на лихви - това усили недостига на Еквадор, като в същото време даде работата на френски компании.
 Заради климатичните промени: Чакат ни с над 20% по-ниски житни реколти
Заради климатичните промени: Чакат ни с над 20% по-ниски житни реколти

Трябва незабавно да бъдат внедрени нови по-устойчиви сортове

" Това е типичен образец, при който един неприятен заем ще сътвори в допълнение финансово напрежение ", разяснява пред " Ройтерс " Риту Бхарадвадж от Международния институт за околна среда и развиване.

Япония е изискала от получателите на съвсем една трета от своите заеми за битка с климатичните промени, на стойност над 10 милиарда $, да наемат японски компании, което е помогнало на компании като Sumitomo Corp. да завоюват контракти за над 1 милиарда $ за железопътен план във Филипините. Подобни условия усилват разноските и отстраняват опциите за създаване на локален експертен опит, споделят критиците.

Други страни постановиха сходни условия за безплатни средства в размер на милиарди. Европейски Съюз отпусна безплатни средства на стойност 4 милиарда $, изискващи наемане на служащи от избрани страни, Съединени американски щати - 3 милиарда $, а Германия - 2,7 милиарда $.

Според оценките на Организация на обединените нации за реализиране на задачите на Парижкото съглашение в региона на климата са нужни 2,4 трилиона $ годишно. Но предоставеното до момента финансиране за битка с изменението на климата бледнее спрямо него, като част от него се връща назад към богатите стопански системи посредством лихвени заплащания и контракти за работа - в несъгласие с правилата за подкрепяне на по-бедните страни да преодолеят рецесията, породена значително от излъчванията на богатите страни, акцентира организацията.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР