В отговор часове преди пленума Нинова спешно събра Политическия съвет

...
В отговор часове преди пленума Нинова спешно събра Политическия съвет
Коментари Харесай

БСП се разделя с Нинова на решаващ пленум, срещу нея се обърна и собственото й ИБ

В отговор часове преди пленума Нинова незабавно събра Политическия съвет на обединението " Българска социалистическа партия за България ", който предложи за краткотраен ръководител на партията до избора на нов един от дребното останали правилни на Нинова - Георги Свиленски. Другите двама от ИБ, които са най-близки до лидерката в оставка – Христо Проданов и Иван Ченчев, тя предлага за зам.-председатели. За зам.-председател на 50-ото Народно заседание Политическият съвет издига Драгомир Стойнев. 

 

А с цел да попречи да бъде определен различен краткотраен ръководител на Българска социалистическа партия с изключение на посочения от нея Свиленски, соцлидерката подава еднолично и зад тила му и групова оставка на Изпълнителното бюро. Така тя се пробва да върже ръцете на пленума, който възнамерява да гласоподава за Зафиров. 

 

Председателката в оставка съумя да изпревари и желанието на Националния съвет да я задължи с решение да влезе като народен представител от София, а не от Благоевград. Социалистите желаеха по този метод да не позволен да стане народен представител от " Коалиция за България " някогашният ръководител на младежкото Съюз на демократичните сили Калоян Методиев, неин непосредствен консултант сега. Соцлидерката побърза и подаде заявление в ЦИК, с което избра да влезе от Благоевград, като по този метод Методиев, който не е член на Българска социалистическа партия, влиза от 25 МИР София, където беше на второ място в листата след нея.

 

Нинова обаче не съумя да осуети провеждането на пленума, след който, ако реши да се закълне като народен представител, ще влезе в нарушаване на личната си смяна в устава. Партийният устав не разрешава на социалистите да имат повече от 3 депутатски мандата. Забраната не важи единствено за ръководителя на партията, само че все още на депутатската клетва Нинова няма да бъде водач. Според членове на Националния съвет точно с този мотив в началото председателката в оставка се опълчи на съвещание на Националния съвет на 15 юни и разгласи, че пленум е плануван за 23 юни. Официалният й аргумент беше, че няма задоволително време за правене на политически разбор за резултата на Българска социалистическа партия на вота.

 

На фона на тези обезверени маневри, самата Нинова към този момент се оказа изолирана даже от личното си Изпълнително бюро, чийто състав персонално е подбирала. Ръководството насрочи осъществяване на пленума на Българска социалистическа партия през днешния ден макар нейната първична опозиция и опита й да го отсрочи.

 

ИБ на Българска социалистическа партия още при започване на седмицата отхвърли настояването й пленумът да се отсрочи, а от 19 членове на бюрото единствено двама са я подкрепили, научи Dir.bg. Въпреки отхвърли й, болшинството от членовете на Народно събрание събраха подписи и се готвеха да проведат съвещание даже в нейно неявяване. Последва ново съвещание на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия в петък, на което беше решено Българска социалистическа партия да се събере на пленум още през днешния ден за насрочване на цялостен цикъл доклади и избори в партията и за избор на нов водач.

 

На пленума се чака още Българска социалистическа партия да излъчи и работна група за договаряния за държавно управление, която да се отзове на самодейността на ГЕРБ в понеделник. Тримата й членове, които ще бъдат определени през днешния ден, обаче няма да имат мандат за отговор дали социалистите ще вземат участие в ръководството. Решението ще вземе на последващо съвещание Националният съвет, откакто се запознае с предложенията по време на договарянията.

Източник: dir.bg

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР