Загадъчни исторически мистерии се крият под вековното архитектурно чудо Света

...
Загадъчни исторически мистерии се крият под вековното архитектурно чудо Света
Коментари Харесай

Тунели хвърлят светлина върху историята на Света София в Ист...

Загадъчни исторически мистерии се крият под вековното архитектурно знамение Света София, в Истанбул.  Изследователи работят, с цел да разкрият в тунелите, избите и гробовете под емблематичната конструкция в Истанбул.

 Анадолска организация

След като 86 години беше музей, Света София през 2020 година с указ на президента Ердоган беше отворена като, Голямата джамия Света София. Днес тя още веднъж притегля хиляди туристи и поклонници. Но малко хора знаят, че под архитектурното знамение в сърцето на Истанбул се крие мрежа от тунели, мазета и гробове.

 Анадолска организация

Професор Хасан Фърат Дикер и неговият екип в това време не престават да изследват „ подземната Света София “.  Те изследват комплицираните структури под постройката, която е била реконструирана три пъти в историята си, датираща от византийско време. Дикер е учен от Факултета по архитектура и дизайн към университета Фатих Султан Мехмет (FSMVÜ), който е основан от фондация, в началото учредена от Мехмед II, османският султан, който превзема Истанбул и трансформира катедралата Света София в джамия.

Преди две години откриватели картографираха тунелите, на които се дължи предпазването на Света София от несъразмерна влага, като служат като естествена вентилационна система. Те сътвориха триизмерни изображения на тунелите, чиято дължина доближава към 1 километър.

Заедно с тунелите, в североизточната част на постройката се намира трикамерна гробница, ситуирана на 4 метра подземен. Според историците тя датира от четвърти век след новата епоха.

„ Както и във забележимата си част, Света София има богата история и под повърхността “, съобщи Дикер. „ На четири метра под повърхността има „ хипогеум “ (гробница), която е издигната доста преди построяването на Света София. Това в действителност е най-старата архитектурна конструкция, открита в непосредствена непосредственост до Света София и е обвързвана с други подземни структури посредством прибавяне на канали през по-късните години “, добави той.

 

„ Имахме за цел да документираме инфраструктурата на Света София, както и нейната суперструктура, в архитектурен смисъл и да повишим осведомеността за унищожаване на съществуващите проблеми “, сподели той пред Анадолската организация (AA).

 Анадолска организация

„ Строителството на Света София, във типа си, който  е оживял до през днешния ден, е почнало през 532 година и е приключено през 537 година “, с одели той.

„ Света София “ е била изложена на неконтролирана дъждовна вода, преди да бъде почистена, загатна той, добавяйки, че към четири тона парчета и тиня са били отстранени в границите на почистването, осъществено предходната година.

 Анадолска организация

Намерените избени структури на 2 метра под градината пред северозападната фасада, били инфраструктурните пространства от истинския атриум на Света София, разгласи Дикер.

„ Някои тунели са извънредно тесни. Дори дишането не е елементарно там. Когато се замислите за времето, когато са издигнати, можем да разберем какъв брой мъчно е било за хората да се движат в тези тъмни места и не е било допустимо да се употребяват за други цели. " Той засяга митовете и „ градската легенда “, че тунелите под Света София се простират до Девическата кула и даже до Принцовите острови на километри в Мраморно море.

Дикер счита, че групата от структури под Света София евентуално са били употребявани като хранилища за „ материали, принадлежащи на катедралата “. „ Тези места в този момент се нуждаят от сериозна реституция “, добави той.

 Анадолска организация

Света София е служила като черква в продължение на 916 години, само че от 1453 до 1934 година, близо 500 години, е била джамия. През 1985 година Света София е добавена към листата на международното завещание на ЮНЕСКО. Тя е измежду най-хубавите туристически дестинации в Турция и остава отворена за локални и задгранични гости.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР