Заемът за свързаната с Румен Гайтански фирма, е отпуснат по

...
Заемът за свързаната с Румен Гайтански фирма, е отпуснат по
Коментари Харесай

Как точно ББР катастрофира с "Роудуей кънстракшън" и Вълка

Заемът за свързаната с Румен Гайтански компания, е провиснал по времето и с подписа на Стоян Мавродиев Сегашните шефове внасят сигнал в прокуратурата за два подписани (и евентуално мигновено прекратени) контракта за доставка Огромният заем е аргументиран с напудрена с нереалистична активност от кариери, неслучили се доставки и публични поръчки Сега министър Пулев и новият контрол на ББР търсят виновност от последните шефове, а не виждат проблем в отпущането
ББР е аварирала институция. Това разгласи служебният министър на нововъведенията и растежа Александър Пулев в една от серията си изяви, отдадени на това да дискредитира доколкото може съпредседателя на " Продължаваме промяната " Кирил Петков и назначеното от него управление на държавната банка.

Атаките бяха по всевъзможни линии, а последната от 20 декември е даже през наследството от епохата на ГЕРБ и раздадените по времето на основния изпълнителен шеф Стоян Мавродиев (2017-2020) големи съмнителни заеми. Самият Пулев гледа на този интервал по-скоро благосклонно като изяснява, че 90% от облагата идва от тях и те устоят банката и заплащат заплатите. " Да, има шепа проблематични заема от 700 общо, за които също нищо не е направено от хората на Петков ", приключи той.
Реклама

А детайлите, въпреки и без съответни имена на компании, пристигнаха от новоназначения от Пулев контролен съвет на ББР. Според известието им има три огромни неизрядни длъжника с по над 50 млн. лева отговорности и хранителни запаси над 50%, които са разказани като група от компании в областта на пътното строителство, транспортна компания и производител на електроинструменти. Зад тези закодирани послания прозират " Роудуей кънстракшън " / " Пътстройинженеринг ", " Транспект " / " Юнион ивкони " и " Спарки " / " Спарки Елтос ". Но несъмнено фокусът на обвиняванията е по адрес на първата огромна експозиция от 150 млн. лева, където съгласно надзорниците подхванатите дейности са " непоследователни и безпричинно забавени ".

" Капитал " за пръв път описа за заема за " Роудуей кънстракшън " още дни след отпущането му през 2019 година, само че в този момент можем да попълним картината по какъв начин е било оркестрирано най-голямото единично злополучие в салдото на ББР и какво е правено за оправянето с него. А тази картина демонстрира, че за жалост вредата е заложена още при сключването на контракта за заем и даже и при съвършено менажиране от страната на управлението на държавната банка по-късно, мъчно може да се чака да се избави нещо значително.
Пътностроително произшествие
За тези, които не помнят, на 17 юни 2019 година - неотдавна основана компания, индиректно обвързвана с Румен Гайтански - Вълка и записана на софийския бул. " Цариградско шосе " 48-50, където са разположени доста публично притежавани от него компании - в това число и " Волф " АД. Целта на заема е да се финансира до 90% от цената за придобиване на 5 112 240 акции, или 99.615% от капитала на " Пътстройинженеринг ". Те са благосъстоятелност на " Био майнинг ", което на собствен ред е публично притежавано от Гайтански.
Реклама
Така вследствие на интервенцията от ББР излизат 150 млн. лева и отиват към доближения до Ахмед Доган предприемач. Сделката още тогава будеше неразбиране по какъв начин е обезпечена, защото финансовите доклади на " Пътстройинженеринг " по никакъв метод не можеха да оправдаят оценка 165 млн. лева - за 2018 година компанията от момчилградското село Груево регистрира 16.5 млн. лева активи, 13.6 млн. лева доходи и едвам 13 хиляди лева счетоводна облага, като дава работа на към 170 души.

Разковничето се оказват три остарели малко употребявани концесии за рандеман на строителни материали, с които компанията разполага, два съмнителни контракта за изкупуване на големи количества от тях, една самостоятелна оценка, която приема безусловно упованията за стотици милиони левове доходи в идващите години и един величествен бизнес-план, стъпващ на всичко това.
Добив на хартия
Първата част от магията се оказват три концесии на " Пътстройинженеринг ". Най-ранната за находището " Джебел " е подписана още през 2007 година и е за рандеман за базалтоандезити и андезитови туфобрекчи, като потвърдените ресурси са внушителни - близо 6.2 млн. куб. м от първите и 400 хиляди куб. м от вторите. Въпреки това през годините кариерата не е употребена чак толкоз интензивно и до 2018 година " Пътстройинженеринг " е добила 774 хиляди тона фракции и е платила сумарно 324 хиляди лева концесионно заплащане на страната.

Втората също от 2017 година е " Колибар чешма " за рандеман на мрамори. Там картината е аналогична кумулативно добити 46 хиляди тона (от 913 хиляди куб. м запаси) и импортирани едвам 32 хиляди лева концесионни хонорари, като по времето на приемането на заема находището не се експлоатира. При това по контракт и двете изтичат в края на 2021 година като обаче има алтернатива да се възобновят за още 15 години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР