На извънредно парламентарно заседание насрочено за 13 часа днес, 18

...
На извънредно парламентарно заседание насрочено за 13 часа днес, 18
Коментари Харесай

Депутатите днес избират управител на БНБ

На изключително парламентарно съвещание планувано за 13 часа през днешния ден, 18 юли, депутатите би трябвало да обсъдят и изберат шеф на Българска национална банка за нов шестгодишен мандат. Почти несъмнено е, че актуалният гуверньор Димитър Радев, който заема поста от 2015 година, ще го резервира. Той беше повдигнат от ГЕРБ, само че се употребява с поддръжка и от ПП-ДБ и Движение за права и свободи. Единственият различен претендент, повдигнат от евроскептичната " Възраждане ", е икономистът Любомир Христов, откакто Българска социалистическа партия изтегли своята номинация Николай Каварджиклиев. Българска народна банка контролира банковия бранш, който е с над 160 милиарда лева активи, като ще има основна роля и при прехода от лв. към евротоДвамата бяха изслушани предходната седмица в бюджетна комисия като показаха визиите си за ръководство на централната банка. Основният разлом сред Радев и Христов предвидимо беше в отношението им към приемането на еврото. Докато Радев преповтори позицията си за оптимално бързо влизане в еврозоната ( " допустимо най-скоро, само че не по-късно от 1 януари 2025 година " ), Христов се нарежда не толкоз твърдо анти-евро сходно на издигналата го политическа мощ ( " Аз съм за еврото, само че 2025 година е прекомерно рано " ). Той застъпи тезата, че би трябвало да се изчака до момента в който България реализира действителна конвергенция с Европейски Съюз, което съгласно него би лишило най-малко 15 години и то в случай че се работи интензивно в тази посока.

На изключително парламентарно съвещание планувано за 13 часа през днешния ден, 18 юли, депутатите би трябвало да обсъдят и изберат шеф на Българска национална банка за нов шестгодишен мандат. Почти несъмнено е, че актуалният гуверньор Димитър Радев, който заема поста от 2015 година, ще го резервира. Той беше повдигнат от ГЕРБ, само че се употребява с поддръжка и от ПП-ДБ и Движение за права и свободи. Единственият различен претендент, повдигнат от евроскептичната " Възраждане ", е икономистът Любомир Христов, откакто Българска социалистическа партия изтегли своята номинация Николай Каварджиклиев. Българска народна банка контролира банковия бранш, който е с над 160 милиарда лева активи, като ще има основна роля и при прехода от лв. към еврото

Двамата бяха изслушани предходната седмица в бюджетна комисия като показаха визиите си за ръководство на централната банка. Основният разлом сред Радев и Христов предвидимо беше в отношението им към приемането на еврото. Докато Радев преповтори позицията си за оптимално бързо влизане в еврозоната ( " допустимо най-скоро, само че не по-късно от 1 януари 2025 година " ), Христов се нарежда не толкоз твърдо анти-евро сходно на издигналата го политическа мощ ( " Аз съм за еврото, само че 2025 година е прекомерно рано " ). Той застъпи тезата, че би трябвало да се изчака до момента в който България реализира действителна конвергенция с Европейски Съюз, което съгласно него би лишило най-малко 15 години и то в случай че се работи интензивно в тази посока.
И подуправителите са съвсем ясни
Освен шефа, с изтекли мандати от две години са и двама от подуправителите на Българска народна банка, като към този момент е задействана процедура за попълването и на тези постове. По закон те би трябвало да бъдат номинирани от гуверньора, като съгласно гласуваните от депутатите правила той ще има период от три дни след избирането си да го направи. Така до края на седмицата и тук кандидатурите би трябвало да са факт.

Неофициално упованията са това да бъдат Андрей Гюров от Политическа партия за ръководство " Емисионно " и Петър Чобанов от Движение за права и свободи за ръководство " Банково ". Дори въпрос дали това са имената беше заложен към Димитър Радев от Тошко Йорданов от Има Такъв Народ, само че той сподели, че ще уточни номинации след избора си. В по-широк проект Радев изясни, че въпросът за политическата интервенция в активността на самостоятелните централни банки стои на всички места по света като равнището в България е задоволително, като има банки където всички членове са политически назначения.
Реклама Свързани публикации ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи: Разпределянето на основните постове потегли 13 юли 2023, 06:16 Димитър Радев остава единствена алтернатива на водещите партии за шеф на Българска народна банка 5 юли 2023, 07:30 Движение за права и свободи и Има Такъв Народ не съумяха да наложат Каримански за началник на Българска народна банка 15 април 2022, 12:43 След отдръпването на Гюров, само че оставането на Каримански за Българска народна банка обединението е на кръстопът 10 април 2022, 23:29 Кой да оглави Българска народна банка и други неразбирателства в обединението 4 април 2022, 18:03 Мнозинството за Каримански за началник на Българска народна банка бе демонстрирано на чуването 31 март 2022, 21:24 Кандидатът за шеф на Българска народна банка Андрей Гюров: По-бързо въвеждане на еврото и ефикасен контрол 31 март 2022, 11:14 Коалиционен двубой за Българска народна банка 25 март 2022, 06:01 " Продължаваме промяната " издига Андрей Гюров за шеф на Българска народна банка (допълнена) 22 март 2022, 20:50 Започна битката кой да оглави Българска народна банка 19 август 2021, 17:12
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР