Кредитиране с пълна пара. Такава картина очертават данните от публикуваната

...
Кредитиране с пълна пара. Такава картина очертават данните от публикуваната
Коментари Харесай

Лихвите плавно растат през юни, а кредитирането се ускорява

Кредитиране с цялостна пара. Такава картина обрисуват данните от оповестената от Българска народна банка лихвена статистика към юни. Докато в банковия бранш, данните за размерите новоотпуснато финансиране освен не дават сигнали за изстудяване, а даже сочат ускоряване към края на полугодието.Това се случва на фона на към момента относително плавния растеж на лихвите. Тенденцията за повишаване на заемите остава по-видима в корпоративния сегмент, който се въздейства по-пряко и от, до момента в който при семействата процесите са по-бавни. И там обаче числата загатват за идни покачвания - доколкото лихвите по депозитите също стартират да се покачват по-отчетливо в последните месеци. Финансиране като за последно Данните от лихвената статистика демонстрират, че единствено през юли бизнесът и семействата са получили нови заеми за по 1.27 милиарда лева (от които заемите за физически лица са надлежно 693 млн. лева потребителски и 578 млн. лева ипотечни). Стойностите са най-високите от началото на 2020 година, когато Българска народна банка стартира да разгласява детайлна информация за размера на предоговорените и рефинансирани заеми - до тогава те влизаха в категорията " нов бизнес ", а отделянето им разреши да се добие по-ясна визия за същинското ново кредитиране. За съпоставяне - за интервала януари - май 2023 година средномесечно банките са отпускали на компаниите по 891 млн. лева, а на семействата - по 968 млн. лева (576 млн. лева потребителско и 392 млн. лева ипотечно финансиране).

Кредитиране с цялостна пара. Такава картина обрисуват данните от оповестената от Българска народна банка лихвена статистика към юни. Докато в банковия бранш, данните за размерите новоотпуснато финансиране освен не дават сигнали за изстудяване, а даже сочат ускоряване към края на полугодието.

Това се случва на фона на към момента относително плавния растеж на лихвите. Тенденцията за повишаване на заемите остава по-видима в корпоративния сегмент, който се въздейства по-пряко и от, до момента в който при семействата процесите са по-бавни. И там обаче числата загатват за идни покачвания - доколкото лихвите по депозитите също стартират да се покачват по-отчетливо в последните месеци. Финансиране като за последно Данните от лихвената статистика демонстрират, че единствено през юли бизнесът и семействата са получили нови заеми за по 1.27 милиарда лева (от които заемите за физически лица са надлежно 693 млн. лева потребителски и 578 млн. лева ипотечни). Стойностите са най-високите от началото на 2020 година, когато Българска народна банка стартира да разгласява детайлна информация за размера на предоговорените и рефинансирани заеми - до тогава те влизаха в категорията " нов бизнес ", а отделянето им разреши да се добие по-ясна визия за същинското ново кредитиране. За съпоставяне - за интервала януари - май 2023 година средномесечно банките са отпускали на компаниите по 891 млн. лева, а на семействата - по 968 млн. лева (576 млн. лева потребителско и 392 млн. лева ипотечно финансиране).

Сравнението на годишна база също е красноречиво - единствено за юни 2022 година размерите новопредоставени заеми са били надлежно малко над 1 милиарда лева за бизнеса и 1.2 милиарда лева за семействата. Ускорението е очевидно и при сравнението на средномесечните размери за полугодието на 2023 година по отношение на същия интервал на 2022 година От началото на актуалната година семействата са теглили приблизително по 1.02 милиарда на месец, спрямо 943 милиарда лева приблизително за януари - юни 2022 година В корпоративния сегмент пък разликата е още по-голяма - през първите шест месеца на 2023 година банковите портфейли от фирмени заеми порастват приблизително с 954 млн. лева на месец, до момента в който за същия интервал на миналата година цифрата е било 842 млн. лева

При разбора на данните не би трябвало да се не помни и това, че действителните растежи на банковите кредитни портфейли в действителност са с сензитивно по-умерени темпове. Причината е, че редом с даването на ново финансиране има и основна интензивност по линия на погасяванията на отговорности. Това се отнася изключително за всекидневно по-краткосрочните потребителски заеми.
Реклама
Същевременно, след два месеца на известно закъснение в интензивността при предоговорените и рефинансирани от бизнеса и семействата заеми, през юни лихвената статистика още веднъж регистрира ускоряване. Данните за месеца демонстрират, че корпоративните клиенти на банките са преструктурирали отговорности за съвсем 1.2 милиарда лева - съизмеримо с цифрата за март, до момента в който през април и май размерите бяха надлежно 567 млн. лева и 692 млн. лева При семействата пък размерът на предоговорените и рефинансирани заеми в последния месец от полугодието е 325 млн. лева - още веднъж по-близо до регистрираните през март 330 млн. лева, спрямо 265 млн. лева през април и 288 млн. лева през май. Лихвите - нагоре, само че гладко И до момента в който към средата на годината упованията на анализатори и регулатори за изстудяване на кредитния пазар не се материализират, то прогнозите на наблюдаващите пазара във връзка с лихвите все по очевидно следват начертания тренд нагоре. През последните няколко месеца посоката се обрисува все по-ясно при лихвите по депозитите, които в продължение на години бяха на нулеви нива при спестяванията на семействата и даже под нулата що се отнася до вложенията на бизнеса. Така, на практика доникъде на 2022 година банките на процедура таксуваха фирмите, които държаха парите си при тях. Посоката се обърна отчетливо от началото на тази година, като към юни лихвите по новопривлечените корпоративни депозити за период до 1 година към този момент са близо 2% - 1.98% по спестяванията в левове и 1.94% по тези в евро.

При депозитите на семействата динамичността е много по-умерена, а обяснението е в свръхликвидността на банките, както и в относително консерватияния профил на българския клиент, който рядко поглежда към други възможности за спестяванията си. Това задържа нивата близки до нулата, само че въпреки всичко и там през последните месеци все по-ясно се следи наклонността към покачване - и откакто от началото на 2020 година до есента на 2022 година лихвите на практика не прекосяваха 0.2%, към юни 2023 година доходността по вложенията на физически лица за период до 1 година в левове към този момент доближава 0.58%, а по тези в евро е 0.74%.

Този по-плавен растеж на лихвите при спестяванията на семействата се придвижва и в по-умерени темпове на повишаване на цената, при която банките ги финансират. Така, към юни потребителските заеми в левове са били даже по-евтини по отношение на месец по-рано - междинната рента, при която са отпускани, е 8.19% спрямо 8.66% през май. Поевтиняване се вижда и при всеобщите ипотеки в левове, където през юни лихвите са били приблизително 2.57%, по отношение на 2.6% месец по-рано.

От друга страна при кредитирането за бизнеса повишаването продължава с много по-отчетливи темпове. Причината е стягането на паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ), защото огромна част от заемите в сегмента са обвързани с европейския показател Euribor. Така, към края на полугодието на 2023 година междинните лихви по фирмените заеми в левове към този момент минават границата от 4% и доближават 4.01%. При финансирането в евро пък цената пораства до 5.71% по отношение на 5.30% през май. Все отново би трябвало да се има поради и това, че при заемите за бизнеса динамичността на лихвите на месечна база като цяло постоянно се въздейства от еднократни резултати на огромни експозиции.
Реклама Свързани публикации Фед увеличи лихвения си % до най-високото равнище от 22 години 26 юли 2023, 22:53 Преди да настане стихия: курсът, при който ще се одобри еврото, си остава 1.95583 25 юли 2023, 11:31 Делът на проблематичните заеми пораства за първи път от септември 2022 година 24 юли 2023, 18:22 Депутатите преизбраха Димитър Радев за шеф на Българска народна банка (обновена) 18 юли 2023, 11:35 Инфлацията към този момент е едноцифрена - 8.7% през юни 17 юли 2023, 13:51 Плащанията с карта са се удвоили от началото на пандемията 3 юли 2023, 07:00
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР