Ще ни прецакат и ще ни накарат да влезем при

...
Ще ни прецакат и ще ни накарат да влезем при
Коментари Харесай

Преди да настане буря: Курсът, при който ще се приеме еврото, си остава 1.95583

" Ще ни прецакат и ще ни накарат да влезем при някакъв различен курс! " Така звучи един от най-популярните легенди към приемането на еврото в България, който ловко се употребява интензивно от достоверните съперници на единната валута, а и от евентуално платените дезинформатори по тематиката. Нито фактът, че България влезе в ERM II при потребления към този момент от четвърт век централен курс 1.95583, нито това, че има решение на Народното събрание, задължаващо гуверньора на Българска народна банка и финансовия министър да договарят единствено освен това съответствие, нито каквито и да е рационални причини могат да оборят насаждания боязън, че " ще ни ограбят ".Сега не е изключено да последва и нов залп, защото в по една от множеството готвени законови промени поради еврозоната се приказва за желание " да се заменят редица посочвания на българския лев в Закона за платежните услуги и платежните системи с посочвания на еврото при курс два български лв. за едно евро. В сходство с това със законопроекта се предлага посочванията на 500 милиона, 200 милиона, 20 милиона, 10 милиона, 2 милиона, 250 000, 100 000, 40 000, 600 и 100 лв. да бъдат сменени надлежно с 250 милиона, 100 милиона, 10 милиона, 5 милиона, 1 милион, 125 000, 50 000, 20 000, 300 и 50 евро ".

" Ще ни прецакат и ще ни накарат да влезем при някакъв различен курс! " Така звучи един от най-популярните легенди към приемането на еврото в България, който ловко се употребява интензивно от достоверните съперници на единната валута, а и от евентуално платените дезинформатори по тематиката. Нито фактът, че България влезе в ERM II при потребления към този момент от четвърт век централен курс 1.95583, нито това, че има решение на Народното събрание, задължаващо гуверньора на Българска народна банка и финансовия министър да договарят единствено освен това съответствие, нито каквито и да е рационални причини могат да оборят насаждания боязън, че " ще ни ограбят ".

Сега не е изключено да последва и нов залп, защото в по една от множеството готвени законови промени поради еврозоната се приказва за желание " да се заменят редица посочвания на българския лев в Закона за платежните услуги и платежните системи с посочвания на еврото при курс два български лв. за едно евро. В сходство с това със законопроекта се предлага посочванията на 500 милиона, 200 милиона, 20 милиона, 10 милиона, 2 милиона, 250 000, 100 000, 40 000, 600 и 100 лв. да бъдат сменени надлежно с 250 милиона, 100 милиона, 10 милиона, 5 милиона, 1 милион, 125 000, 50 000, 20 000, 300 и 50 евро ".

Така че даже е учудващо, че дни по-късно никой не е извикал " Ето, казахме ли ви? ", по тази причина и ще създадем предпазен опит да ви разбираем защо става въпрос, за какво е по-скоро нещо техническо, и по какъв начин по никакъв метод няма да ви ощети или обогати.

Първо най-важното - курсът си остава 1.95583 и всички суми по контракти, цени, депозити, заеми и така нататък ще се превалутират по него. За това се приготвя напълно обособен Закон за въвеждане на еврото в Република България, където ще бъдат разказани всички елементи и правила по какъв начин да става това. В неговите работни разновидности категорично се споделя, че при превалутирането от лев в евро би трябвало да се употребява " цялостната числова стойност на формалния валутен курс с всичките пет знака след десетичната запетая " и че не се позволява " потребление на съкратена форма на формалния валутен курс ". А закръгляването се прави като " получената сума се закръглява до два знака след десетичната запетая ".
Реклама
Така, в случай че да вземем за пример имате 100 хиляди лева депозит в банка, от датата на влизане в еврозоната (към момента задачата е 1 януари 2025 г.) ще имате 51129.19 евро. Същото важи за месечната ви такса по мобилния проект, вноската по заема и каквото друго се сетите.

За какво тогава изобщо приказват ЕЦБ и Българска народна банка в този документ? Става дума за категорично посочени в обсъждания Закон за платежните услуги и платежните системи суми в левове - това са да вземем за пример разнообразни прагове, условия за капитал, наказания и така нататък Именно за тях Българска народна банка предлага те да се трансформират при курс два лв. за едно евро.

В това има логичност. Първо, тъй като по този начин сумите ще останат кръгли. Ако в този момент за някакво нарушаване в българския закон има заложена санкция от 10 до 20 хиляди лв., е естествено тя да стане от 5 до 10 хиляди евро, а не от 5112.92 до 10 225.84 евро. И второ, тъй като превалутирани и закръглени суми, които са взети от европейски наставления в българския закон, е обикновено при приемане на еврото да се върнат в нормалния им тип.

Тези причини се възприемат и от ЕЦБ в мнението й, където се акцентира, че съгласно Договора за Европейски Съюз при анулация на дерогацията (влизането в еврозоната - бел. ред.) " паричните суми, които следва да бъдат платени или осчетоводени в случаите, когато се прави закръгляване след обмяна в евро единици, се закръгляват към най-близкия цент ". Но в тази ситуация във Франкфурт схващат, че " законопроектът не закръгля паричните суми след вероятно бъдещо конвертиране в евро, а по-скоро има за цел да транспонира напълно съответните суми, посочени в Директива (ЕС) 2015/2366 и Директива 2009/110/ЕО, които са изразени в евро ".
Реклама
Този метод евентуално ще залегне и на доста други места. Например разумно е да предположим, че минималният капитал за вписване на ООД, който сега е 2 лева, ще стане 1 евро, а не евро и 2 евроцента, като е въпрос на законодателна технология дали на всички места това да става с експлицитни ремонти в закони, наредби и така нататък, или по някакъв метод ще се уреди общо.

А другояче доколкото множеството такива тъкмо посочени суми са нормално наказания, такси или условия към жителите и компаниите, то в тази ситуация закръглянето на курса на 2 лева в тази ситуация би било в тяхна полза и би имало лек дефлационен резултат.
Свързани публикации Кога България ще одобри еврото и какво я забавя 23 февруари 2023, 11:30 Каква поредна българска евро драма: на терена са Българска народна банка, " Възраждане " и еврофеновете 11 ноември 2022, 06:58 Речник на българската евро митология 3 юни 2022, 06:16 Българският facebook споделя " не " на еврото, twitter e твърдо " за " 2 юни 2022, 11:45
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР