Проблемните кредити в банковата система нарастват за първи път от

...
Проблемните кредити в банковата система нарастват за първи път от
Коментари Харесай

Делът на проблемните кредити расте за първи път от септември 2022 г.

Проблемните заеми в банковата система нарастват за първи път от септември 2022 година, демонстрира оповестената от Българска народна банка парична статистика към края на юни 2023 година Същевременно, макар ограниченията на Българска народна банка в посока изстудяване на кредитния пазар, интензивността остава висока, като единствено за последния месец банките в страната са нараснали порфейлите си от заеми за семействата и бизнеса с над 1 милиарда лева Така, към края на полугодието размерът на банковия заем доближава нов връх от 78.1 милиарда лева, като размерите порастват във всички сегменти - корпоративно, жилищно и потребителско финансиране.

Проблемните заеми в банковата система нарастват за първи път от септември 2022 година, демонстрира оповестената от Българска народна банка парична статистика към края на юни 2023 година Същевременно, макар ограниченията на Българска народна банка в посока изстудяване на кредитния пазар, интензивността остава висока, като единствено за последния месец банките в страната са нараснали порфейлите си от заеми за семействата и бизнеса с над 1 милиарда лева Така, към края на полугодието размерът на банковия заем доближава нов връх от 78.1 милиарда лева, като размерите порастват във всички сегменти - корпоративно, жилищно и потребителско финансиране.



Европейско изстудяване Отчетеното от Българска народна банка утежняване на портфейлите в края на второто тримесечие е движено напълно от фирмените заеми. Именно те са и тези, които първи усещат по-сериозно резултатите от почналото преди година стягане на паричната политика на Европейската централна банка - защото огромна част от тях са обвързани с европейския показател Euribor.

На процедура, за последната година, през която, размерът на неприятните и преструктурирани заеми за бизнеса в българската банкова система е отбелязвал растеж в шест от месеците. За първи път през юни 2023 година обаче в границите на един месец проблеми в обслужването или преструктурирания са се показали при експозиции за над 100 млн. лева - общо 134.7 млн. лева с което те доближават 2.4 милиарда лева, а делът им се повишава единствено за месец от 5.4% на 5.6%.
Реклама
Междувременно, при финансирането за семействата, което през последните години по предписание се отпуска в левове, а цената му е обвързана със цената на ресурса, който банките набират от локалния депозитен пазар, качеството на портфейлите остава положително. През юни размерът на проблемите ипотеки понижава с 6 млн. лева до 293 млн. лева (1.64% от всички), а при одобряваните за по-рискови потребителски заеми понижението е с съвсем 15 млн. лева до 936 млн. лева (5.87%)

В резултат към края на полугодието сумарно делът на нередовно обслужваните и преструктурирани заеми (данните в паричната статистика се разграничават от тези за надзорни цели) нараства до 4.67% по отношение на 4.59% през май. В номинално изражение размерът пораства със 113.1 млн. лева до 3.65 милиарда лева И българска двигателна сила На този декор кредитният пазар в страната продължава да бумти, макар предизвестията на регулатори и анализатори за прегряване. След серия покачвания на условия от банките антицикличен буфер, които не доведоха до мечтаното изстудяване на интензивността им, Българска народна банка прибягна и до най-силния си инструмент на паричната политика - стягане на условията за наложителните минимални запаси (ЗМР), които финансовите институции би трябвало да поддържат. В края на април централната банка дейно от началото на юли, като също по този начин. Идеята е по този метод от системата да бъдат изтеглени средства, което да ограничи разполагаемия запас на банките за разпределяне на заеми. Видно от статистиката към края на полугодието вербалната намеса на Българска народна банка не дава резултат, като въпреки всичко би трябвало да се има поради, че действителните резултати от сходни ограничения нормално се усещат със закъснение. Предвид свръхликвидността в системата обаче е мъчно да се планува дали, по кое време и в каква степен стъпката на централната банка ще докара до значителен резултат върху кредитната интензивност.

Погледнато в цифри, единствено за последния месец предоставеното на бизнеса финансиране се е нараснало номинално с над 531 млн. лева до нов връх от 42.6 милиарда лева Ръстът е движен най-вече от заемите отвън овърдрафта, които се усилват с 415 млн. лева до 27.8 милиарда лева При овърдрафта покачването е близо три пъти по-умерено - със 116 млн. лева до 14.8 милиарда лева Така сумарно целият портфейл в сегмента пораства с 1.26% на месечна база през юни, на фона на регистрираните съвсем непроменяемо от началото на годината месечни растежи от порядъка на 0.4%. На годишна база пък юни е третият следващ месец, в който растежът в сегмента гладко се форсира - по този начин към края на полугодието повишаването на портфейла по отношение на юни 2022 година е с 8.35%.

При семействата първата половина на годината също завършва с нов връх в общия размер на предоставеното финансиране - 35.5 милиарда лева Само за последния месец самостоятелните клиенти на банките са получили нови заеми за 560.7 млн. лева, а в процентно изражение месечният растеж е с 1.61%. На годишна база въпреки всичко се следи плавна наклонност на закъснение на интензивността - покачването към момента се мери с двуцифрени стойности - 14.05% към юни, само че това е най-ниският ритъм от година насам като в края на 2022 година ускорението надвиши 15.5%.
Реклама
Разпределението по сегменти е 17.9 милиарда лева ипотечни и съвсем 16 милиарда лева потребителски заеми, като и двете цифри са рекордни. Динамиката през последния месец обаче е разнопосочна - до момента в който при потребителското финансиране числата приказват за гладко усмиряване, при жилищното данните сочат ускоряване.

През юни номиналният растеж на портфейлите от потребителски заеми е със 196 млн. лева, което е с 1.24% по-малко по отношение на месец по-рано, при регистриран през май месечен растеж от 1.32%. На годишна база от началото на 2023 година темповете се забавят - до 10.9% към края на полугодието.

При ипотечните заеми обаче през юни 2023 година портфейлите порастват номинално с 359 млн. лева, като се форсират и по отношение на май, и по отношение на юни 2022 година На месечна база растежът е с 2.05%, като за първи път от 2009 година насам растежът минава 2%. На годишна пък след три следващи месеца под границата 18%, още веднъж я надвишава, въпреки и минимално, като доближава 18.02%.

На този декор депозитите в банковата система също резервират устойчивите си двуцифрени темпове на повишаване, въпреки и с разнопосочни придвижвания в обособените сегменти, сочи паричната статистика. При вложенията на семействата ускорението е с 10.4% на годишна база по отношение на 10% месец по-рано до 74.7 милиарда лева Спестяванията на бизнеса от своя страна забавят темпа си на повишаване до 16.5% спрямо 20.6% през май, а общият размер е 40.6 милиарда лева Общо за неправителствения бранш растежът на депозитите към юни е с 12.3% на годишна база (12.4% месец по-рано) до 119.1 милиарда лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР