Джейми Даймън е неспокоен. Шефът на JPMorgan Chase току-що се

...
Джейми Даймън е неспокоен. Шефът на JPMorgan Chase току-що се
Коментари Харесай

Последната несбъдната мечта на Джейми Даймън, краля на Уолстрийт

Джейми Даймън е разтревожен. Шефът на JPMorgan Chase преди малко се е завърнал от дългия празничен уикенд за 4 юли с огромното си и разрастващо се семейство: неговата брачна половинка, четири дъщери и куп внуци. Той няма огромно самообладание за разправиите, които съпътстват снимането на изявление - повода, заради която той, неговите медиатори, снимачен екип, вашият колумнист и основният редактор на The Economist са се събрали в нюйоркската централа на най-голямата американска банка.

Джейми Даймън е разтревожен. Шефът на JPMorgan Chase преди малко се е завърнал от дългия празничен уикенд за 4 юли с огромното си и разрастващо се семейство: неговата брачна половинка, четири дъщери и куп внуци. Той няма огромно самообладание за разправиите, които съпътстват снимането на изявление - повода, заради която той, неговите медиатори, снимачен екип, вашият колумнист и основният редактор на The Economist са се събрали в нюйоркската централа на най-голямата американска банка.

Даймън не желае да се мотае в коридора, с цел да се снима неговото " влизане " ; нито пък ще чака, с цел да бъде съответно инсталиран микрофон и да бъде настанен в стола си, преди да стартира диалог за публичната политика. " И по този начин, ще започваме ли ", приканва той.

Правенето на нещата е методът на Даймън. Той е припрян, опортюнистичен, прагматичен - видът човек, който просто се заема с работата. Когато преподавателят му по математически разбор в 12-и клас напуснал, той почнал да се учи самичък. Току-що приключил бизнес учебно заведение, стартира да работи в American Express, тъй като желае да построи нещо, вместо единствено да движи пари.
Реклама Банковият еквивалент на Версай
Това, което е основал за близо 18 години отпред на JPMorgan Chase, е банковият еквивалент на Версайския замък или Тадж Махал. Това е най-успешната американска банка - и с пазарна капитализация от 435 милиарда $ несъмнено най-ценната в света. Под управлението на Даймън акционерите ѝ са получили добра годишна възвращаемост от 10.6% - два пъти повече от множеството други огромни кредитори. Нейната капиталова банка се подрежда в челната тройка в съвсем всички сфери на активност, в които желае да се конкурира. Търговската ѝ банка е най-голямата в Америка. Тъй като е толкоз огромна - и защото на банките в Америка, притежаващи над 10% от всички депозити, е неразрешено да получават повече (освен в случай че не избавят фалираща банка, както направи JPMorgan с First Republic през април) - тя може да пораства единствено постепенно.
" JPMorgan е най-хубавият принос, който мога да дам. Ние имаме 300 хиляди чиновници. Ние се грижим добре за тях и им даваме благоприятни условия. " Джейми Даймън, основен изпълнителен шеф на JPMorgan
Тогава не остава доста за извършване за човек, податлив към деяние. (Буквален строителен план - новата централа на банката му на Park Avenue - надали ще задоволи Даймън.) Вместо това той насочва видимо неизчерпаемата си сила към други проблеми. Той пропуща банковата миникриза (в по-голямата си част тя е преодоляна) или риска от криза (тя или ще е лека, или няма да е; и в двата случая той се тревожи повече за Украйна и продоволствената сигурност в Африка). Той е най-оживен по други тематики: обществена подвижност, деескалация на световните спорове и отбраната на капитализма, който съгласно него е незаслужено компрометиран. Годишните му писма до акционерите, които в миналото са се ограничавали до размишления по отношение на ръководството и банковото дело, в този момент съдържат повече политически разсъждения от типичната американска политическа акция.
Предлага решения на проблеми в Съединени американски щати
Той предлага решения на проблемите, които най-вече би желал Америка да реши. За обществената подвижност той би разширил данъчните заеми за извоюваните доходи и неведнъж се връща към недоволството от разноските за обучение. " Трябва да свършим по-добра работа с нашите публични колежи, твърди той. Трябва да го създадем по-евтино, а не по-скъпо. "
Реклама
Джейми Даймън мечтае за открит разговор с Китай, от която той не счита, че Америка като по-проспериращата страна би трябвало да се бои. Китайците не са " високи 10 фута ". Те внасят нефт, нямат продоволствена сигурност, по-бедни са и имат по-слаби въоръжени сили. " Може би са наваксали в някои сфери, само че концепцията, че Америка би трябвало по някакъв метод да се опасява от Китай: не би трябвало. "

Той счита, че прекосяването към индустриална политика за отбрана на националната сигурност е умно. Но Америка би трябвало да внимава с принадлежности като надзор на износа. " Ако това се отнася за свръхзвукови ракети, мисля, че би трябвало да го създадем. Ако това е обвързвано със задържането на китайския народ, мисля, че не би трябвало да го вършим. "

Въпреки ранната си поддръжка за концепцията за " цената за заинтригуваните страни ", която преглежда метода, по който фирмите се отнасят към служащите си, доставчиците, обществото като цяло или околната среда, той не е " безсънен " капиталист. По-скоро той е прагматик. Всички изпълнителни шефове се пробват да имат най-хубавите артикули или услуги, нуждаят се от страхотни чиновници и да държат клиентите си щастливи, твърди той. " Това беше просто хуманизиране на бизнеса, че се грижим за клиентите си или чиновниците, или екипите, или каквото и да било. " Това не го прави нищо друго с изключение на " червенокръвен, гръмък, подкрепящ свободния бизнес, родолюбив американец ".

Интересът на Даймън към публичната политика, решителността, ресурсите и упоритостите му сочат в една посока - политически пост. През годините се появиха спекулации за президентска кандидатура. Но той бързо отхвърля тази концепция. " Никога не съм вярвал, че съм необикновен подобаващ за това ", споделя той. " Може би има общи умения във връзка с администрацията, ръководството, водачеството, само че те не са нещо извънредно. " Знаейки по какъв начин да се ориентираш в политическите арени или по какъв начин да водиш акция, е по-трудно. Даймън счита, че прекосяването от бизнеса към политиката е мъчно. " Мисля, че е доста мъчно да се направи. И в действителност, в случай че просто погледнем историята, това е съвсем невероятно. " Президентът Доналд Тръмп е изключението, а не правилото. И това не е замислено като комплимент. " Бих се тормозил от още едно президентство на Тръмп ", споделя той. Да се обърне Америка във вътрешността и да се откаже от позицията си в света би било голяма неточност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР