Глобалният минимален данък означава, че фирмите с големи обороти ще

...
Глобалният минимален данък означава, че фирмите с големи обороти ще
Коментари Харесай

Защо глобалният минимален данък може да изгони инвеститорите

Глобалният най-малък налог значи, че компаниите с огромни обороти ще заплащат с 5% повече от в този момент. Това сподели икономистът Стоян Панчев в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

Въвеждането на този налог е част от инструкция, която се ползва в Европейския съюз. Тази концепция потегля от Организацията за икономическо сътрудничество и раз и през Евросъюза е въвеждано във всички европейски страни, разясни той. „ България е единствената страна в Европейски Съюз, която е приела налога без изключенията ", означи Панчев.

Идеята за световен налог е да се прекратят някои данъчни практики за оптимизация на данъчните разноски на огромните корпорации, изясни той. „ България е жертва на тази обстановка, тъй като ние по никакъв метод не участваме в тези схеми за данъчно усъвършенстване. Точно поради характерността на нашата данъчна система се оказва, че ние ще страдаме от това в допълнение нарастване ", съобщи икономистът.

Корпоративното данъчно облагане у нас сега е на междинни равнища. „ Особено в съответни стопански сфери, като да вземем за пример ІТ услугите. България се оказва с една от най-големите данъчни тежести в тази сфера ", даде образец Панчев.

Експертът по корпоративно интернационално данъчно облагане Пламен Донев счита, че световният най-малък налог визира към 700 компании. „ Това са главно дъщерните сдружения на огромни мултинационални групи от компании с оборот над 750 милиона евро годишно. Дори в България те да са показани от дребни или междинни предприятия, те влизат в обсега на закона. Чисто българските групи, които ще подлежат на този налог, са малко - към четири-пет. Кръгът като брой наранени лица не е толкоз доста, само че това е главната част от задграничните и българските вложители в българската стопанска система ", изясни той.

България е трябвало да вкара всички планувани в европейската инструкция облекчения по отношение на световния най-малък налог, само че това не се е случило, акцентира Донев. „ Един от причините от Министерство на финансите преди няколко месеца беше, че в случай че въведем всички облекчения, ние няма да осъществим условията на директивата. Ние сме единствената страна в Европейски Съюз, която е въвела налога, само че не е приложила всички възможни данъчни облекчения ", изясни специалистът.

Проблемът по думите му е неверното схващане, че равнището на корпоративното данъчно облагане е ниско, означи Пламен Донев.

Българска национална телевизия, „ Говори в този момент "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР