Европейските университети скоро може да имат директна връзка с разузнавателните

...
Европейските университети скоро може да имат директна връзка с разузнавателните
Коментари Харесай

ЕС праща шпиони в университетите заради риск от кражба на технологии

Европейските университети скоро може да имат директна връзка с разследващите организации, защото Европейски Съюз се стреми да отбрани сензитивните софтуерни проучвания от непознати страни, изключително Китай, написа “Политико ”. 

Националните държавни управления желаят да защитят европейските проучвания в чувствителни технологии като микрочипове, квантови, биотехнологични и изкуствен интелект. Длъжностни лица разясняват, че желаят да основат постоянни класифицирани и некласифицирани брифинги и да назначат “офицери за връзка ”, които да оказват помощ на вузовете да се борят с задграничното шпиониране.

Това е било записано в текст от 14 май, парафиран от министрите в четвъртък и забелязан от “Политико ”.

През последните години набъбнаха опасенията от наличието на китайски студенти и преподаватели в европейските университети или съдействието сред вузове в Европейски Съюз и проучвателен институти от Китай. Няколко висши образователни заведения да вземем за пример прекъснаха връзките си с китайския държавен институт “Конфуций ” след съмнения за шпионаж.

Изтичането на данни за технологии е “възникващ риск ” — и подобен, при който Европейски Съюз “не може повече да си разреши да бъде доверчив ”, съобщи европейският комисар за нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова пред “Политико ” през януари.

След по-малко от четири месеца разисквания страните - членки на Европейски Съюз, одобриха широкообхватни ограничения в четвъртък, с цел да отговорят на тези опасения.

Една от ограниченията притегля вниманието. Препоръчва се на националните държавни управления да разрешат на своите университети и на всички организации, провеждащи или финансиращи проучвания, да се координират със службите за сигурност.

Основната цел е “да се улесни обменът на информация сред организациите, извършващи научни проучвания, и организациите, финансиращи научни проучвания, от една страна, и разследващите организации, въпреки това ”, гласи рекомендацията на съвета, контрактувана в четвъртък.

Мерките, които държавните управления на Европейски Съюз ще одобрят, са по-засилени от предлагането на Европейска комисия от януари, в което не се загатва категорично присъединяване на разузнаването.

Вузовете нормално са отворени за диалози с шпиони, с цел да научат повече за рисковете, свързани с задгранично присъединяване в техните научни проучвания, написа още “Политико ”.

От LERU - мрежа от 24 университета, фокусирани върху научните проучвания, оповестиха, че са “за по-тясно съдействие сред университетите и службите за сигурност ”, само че с уточнението, че това би трябвало да се случи при спазване на правилата за защита на данните. Някои висши образователни заведения даже към този момент поддържат връзка със съответните си разследващи служби.

“Имаме доста чести съвещания с тях ”, сподели Люк Селс, ректор на университета в Льовен, един от водещите проучвателен вуза в Европа на въпрос по какъв начин прави оценка риска от непозната интервенция и последващото присъединяване на службите за сигурност.

Документът от четвъртък предлага няколко други ограничения, които държавните управления на Европейски Съюз могат да подхващат, с цел да предпазят университетските си проучвания, като преструване на произшествия или осъществяване на други проби за резистентност в бранша на научните проучвания и нововъведенията.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР