Употребата на тежки оръдия и атаките срещу гъсто населените райони

...
Употребата на тежки оръдия и атаките срещу гъсто населените райони
Коментари Харесай

ООН съобщи за обстрел с тежки оръдия по град в Северен Дарфур

" Употребата на тежки оръдия и офанзивите против гъсто обитаемоте региони в и към Ел Фашер " предизвикват " многочислени жертви ", се споделя в изказване, оповестено в обществената мрежа " Екс ", в което се приканват " всички страни " да пощадят града.

" Ранените цивилни се транспортират по неотложност до болничното заведение в Ел Фашер ", сподели координаторът на Организация на обединените нации и добави, че " цивилните, които се пробват да избягат, са хванати в клопката на интензивните боеве ". Това принуждение " заплашва живота на повече от 800 000 души ", живеещи в града, добави тя.

От повече от година в Судан се води революция сред армията, ръководена от военачалник Абдел Фатах ал Бурхан, и паравоенните Сили за бърза поддръжка (СБП) на някогашния му заместител, трансформирал се в негов противник, военачалник Мохамед Хамдан Дагало, прочут като " Хемети ".

Във войната починаха десетки хиляди хора. В Ел Генейна, административната столица на Западен Дарфур, по данни на Организация на обединените нации са убити сред 10 000 и 15 000 души, показва Агенция Франс Прес.

Жителите на Ел Фашер, намиращ се на към 400 км източно от Ел Генейна, и единствената столица от петте щата Дарфур, която не е в ръцете на Съюз на българските писатели, се притесняват от сходен сюжет.

По данни на Организация на обединените нации градът, в който живеят 1,5 милиона души, в това число 800 000 разселени лица, до момента е бил относително пощаден с помощта на несигурния мир, контрактуван сред локалните въоръжени групировки и Съюз на българските писатели.

Миналия месец обаче двете съществени въоръжени групировки изоставиха неутралитета си, с цел да се бият на страната на армията, а в отговор паравоенните формирования на Съюз на българските писатели обкръжиха града.

Както армията, по този начин и паравоенните формирования са упреквани в безсистемно обстрелване на цивилни региони и възпрепятстване на прекосяването на филантропична помощ, като Съюз на българските писатели са упреквани съответно в етническо пречистване и закононарушения против човечеството, означават Агенция Франс Прес и Българска телеграфна агенция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР