За поредна година международен екип от археолози продължават разкопките в

...
За поредна година международен екип от археолози продължават разкопките в
Коментари Харесай

Продължават разкопките на крепостта Залдапа

За поредна година интернационален екип от археолози не престават разкопките в крепостта Залдапа, община Крушари. Вече е потвърдено, че откритата черква е тетраконха (четирилистна), и е единствената до този миг на север от Стара планина. Именно това изобретение е и мотив в края на тази година да се свика интернационален конгрес във френския град Лил. Залдапа е антично тракийско населено място, намиращо се сред днешните села Абрит и Добрин, разкопките там са почнали при започване на 20 век, по-късно прекъсвани неведнъж, а мястото разграбвано и унищожавано от нападения на иманяри.

Какви са откритията на археолозите от България, Франция, Канада, Италия и Албания през тази година, чуйте в репортажа в прикачения звуков файл:

Четирилистната черква в крепостта Залдапа няма аналог на север от Стара планина, а в южна България такива църкви са открити край Перущица и Стара Загора. По време на разкопките тази година екипът археолози е впечатлен от мозайката, открита в църквата, разгласи ръководителят на плана проф. Георги Атанасов от РИМ в Силистра.

Фундаментът на църквата е бездънен над 3 метра, което проф. Атанасов споделя, че за 42-годишната си процедура вижда за първи път.

Тази черква не е най-голямата и най-богатата в крепостта Залдапа, уточни другият началник на плана доцент Албена Миланова от Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

Залдапа, по думите на доцент Миланова, има голям капацитет и за образование на младите археолози. В разкопките край село Абрит присъединяване взема и представителят на френското Министерство на културата Марин Роде и учител в университета в Страсбург. Той споделя, че тази година са открити доста дребни предмети като стъклена посуда, амфори, монети, даже и кости на бели хищни риби. Именно те ще оказват помощ на учените да проследят хронологията на обособените етапи на обитаване на крепостта.

Разкопките при Залдапа за това лято са към своя край, само че за четирилистната черква следва да се приказва и на интернационален конгрес във Франция в края на тази година.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР