Изложбата Българската роза в творбите на деца от Азербайджан, представена

...
Изложбата Българската роза в творбите на деца от Азербайджан, представена
Коментари Харесай

Изложбата "Българската роза в творбите на деца от Азербайджан" на Празника на розата в Карлово

Изложбата " Българската роза в творбите на деца от Азербайджан ", показана от Центъра за азербайджански език и просвета на Софийския университет „ Св. Климент Охридски " по време на Празника на розата в Карлово 2024, провокира огромен интерес на поданици и посетители на града.

Българската маслодайна роза - значим знак за България, с който страната е доста фамозна из целия свят, в това число и в Азербайджан, - сподели шефът на центъра София Шигаева-Митреска. Откривайки изложбата госпожа Митреска означи, че концепцията за основаването на тези рисунки поражда посредством реализирането на взаимен план на Центъра за азербайджански език и просвета и Националния музей на историята на Азербайджан „ Пролетни паралели: Азербайджан-България ", когато децата от ателие Uni Kids Club в Азербайджан основават рисунките на българската маслодайна роза, а децата от учебни заведения и ателиета в София рисуват орхидея Харъбюлбюл, която пораства в Азербайджан. В рамките на фестивала тя също показа газели на Низами Гянджеви на азербайджански с превод на български език, с цел да българската аудитория да се приближи до азербайджанската лирика.

Рисунките са били изложени в първото Младежко населено място - самодейност на членовете на Общинския съвещателен съвет по въпросите за младежта - Община Карлово, намерено в Деня на българската писменост, култура и просвета, което е в границите на програмата на Празника на розата в Карлово 2024.

Изложбата е знак на взаимно почитание и другарство сред азербайджански и български народ, която ще спомага за взаимното опознаване на обичаи и култури, както и за по-нататъшното развиване на културните връзки сред Азербайджан и България.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР