За ЕС циркулират какви ли не лъжи и заблуди: че

...
За ЕС циркулират какви ли не лъжи и заблуди: че
Коментари Харесай

Осем лъжи за ЕС

За Европейски Съюз циркулират какви ли не неистини и заблуди: че се разпада, че се ислямизира, че е бюрократично страшилище, че е под диктата на Берлин и Париж. Дойче веле се стопира на осем от най-често срещаните лъжливи изказвания за Европейския съюз.

Европейски Съюз е бюрократично страшилище, което на всичко от горната страна спомага за ислямизирането на Европа - това са единствено две от многочислените лъжливи изказвания за Евросъюза, които циркулират в интернет и в нормалното кръчмарско политиканстване. Изследователите от мозъчния център GLOBSEC в Братислава са подготвили цялостен указател, опровергаващ 11-те най-често срещани заблуди за Европейски Съюз. Списъкът им е формиран въз основа на резултатите от интернет-търсачки и на най-често задаваните въпроси по конференции и в медиите. Ето осем от тези легенди, дружно с дребна част от обширната обосновка на GLOBSEC:

Мит първи: " Европейски Съюз се разпада "

Факт е, че през последните години Евросъюзът се бори против съществени провокации, а евроскептични гласове се чуват из целия континент - изключително след решението на Англия да напусне Европейски Съюз. Иначе обаче Европейски Съюз наподобява в доста положително здраве: от 1980 до 2016 година Брутният вътрешен продукт на страните-членки е повишен от 3,8 трилиона на 16,5 трилиона $, като съгласно прогнозите след 5 години ще доближи астрономическата сума от 24 трилиона $. След прочут спад в интервала 2013-2016, в последно време се възстановява и доверието на хората в Европейски Съюз. Днес 40% от европейците утвърждават работата на Европейски Съюз (само 21% не я одобряват), а 56% от жителите са оптимисти за бъдещето на Евросъюза.

Мит втори: " Страните-членки са жертва на Брюкселския диктат "

Критиците на Евросъюза постоянно настояват, че Европейската комисия извива ръцете на страните-членки - и че от това страдат жителите. Всъщност обаче Европейски Съюз е обединяване на суверенни страни, които непринудено отстъпват някои пълномощия на Брюксел, само че за сметка на това получават редица преимущества като свободата на напредване и най-много - достъп до най-могъщия единен пазар в света. " Брюксел " не замества суверенните национални държавни управления, а политиките на Европейски Съюз се образуват в развой на договаряния в границите на трите централни институции - Европейския съвет, Европарламента и Еврокомисията.

Мит трети: " Европейски Съюз е бюрократично страшилище "

За своите 500 милиона жители Европейски Съюз се грижи благодарение на 32 000 чиновници и служители. При население от 325 милиона в Съединени американски щати броят на тези хора е 2,6 милиона. 82-милионна Германия се оправя с 315 000 служители и чиновници, във Англия броят им е 400 000, а в Полша - 427 000. Колкото до фамозния мотив, че Европейски Съюз се пробва да регламентира всичко, та чак до кривината на краставиците, той не регистрира един значим факт: подобен голям вътрешен пазар има потребност от общи стандарти. При това тези стандарти се вкарват след в детайли разискване с бизнеса и имат за цел само да защитят правата на потребителите. Понякога стандартизацията даже изостава от потребностите - потвърждава го огромният звук към особеното качество на едни и същи храни в Западна и в Източна Европа.

Мит четвърти: " Франция и Германия преобладават Европейски Съюз "

Всички решения в Европейски Съюз се взимат в следствие от комплициран развой, който минава през Съвета, Парламента и Комисията. В Еврокомисията Франция и Германия са показани с по един комисар - както всички останали. Да не приказваме, че най-важните решения (за бюджета, за разширението, за външната политика) постоянно се взимат единомислещо. Поради това в Съвета и в Комисията обособени страни или групи страни сполучливо прокарват лична политика, да вземем за пример Кипър против договарянията за участие с Турция или пък четирите Вишеградски страни по въпроса за миграцията и бежанците. Френско-германски диктат не може да има и заради едно просто събитие: двете страни са на разнообразни позиции по някои от основните въпроси като данъчния съюз, трансферните заплащания и бързината на политическото сливане.

Мит пети: " Еврото е причина за всички несгоди "

Общата валута е освен стопански, само че и политически план. Той има за цел да улесни търговията и да подкрепи възникването на обща европейска еднаквост. Хората в страните от еврозоната при пътешестване печелят чисти пари, тъй като към този момент няма такси при обмяната на валута. Бизнесът - също. Търговията има огромна полза и заради това, че към този момент не съществува рискът от колебаещите се валутни курсове. От въвеждането си до момента общата европейска валута съумя освен да задържи инфлацията към 2%, само че и да стане втората аварийна валута в света, след $.

Мит шести: " Европа се ислямизира "

Да, мюсюлманското население в Европейски Съюз нараства и сега възлиза на към 26 милиона. Но това са единствено 5% от популацията. Според прогнозите, до 2030 процентите ще станат 6, а до 2050 - 7,4. Но даже тези цифри са прекомерно ниски, с цел да се приказва за " ислямизация ". Освен това мюсюлманското население нараства не толкоз заради приток на мигранти, а заради по-високата си раждаемост. И през днешния ден в редица европейски страни, измежду които е и България, живеят по 7-8% мюсюлмани, само че тези страни въобще не се считат за " ислямизирани ". Това лъжливо чувство идва и от още нещо: младежите в " християнска " Европа са все по-малко религиозни. Според допитванията, 91% от чехите, 80% от естонците, 75% от шведите, 72% от датчаните и 67% от унгарците в тази възрастова група не се разпознават с никоя вяра.

Мит седми: " Европейски Съюз е парадайс за бежанците "

Често се твърди, че в Европейски Съюз се харчат прекомерно доста пари за бежанците, вместо да се поставят повече финансови грижи за локалните хора. Това не е правилно, просто тъй като парите за бежанците са десетки пъти по-малко, в сравнение с парите в обществените системи на обособените страни. Освен това редица страни от Европейски Съюз към този момент орязаха финансовата поддръжка за бежанците, а като цяло Евросъюзът вкара доста строги ограничения за предоставяне на политическо леговище - през 2017 единствено 46% от молбите са били задоволени. Останалите хора би трябвало да се върнат по домовете си. Да, Евросъюзът към този момент не се оправя добре с репатрирането - върнати в страните им са едвам 40% от отхвърлените претенденти за леговище. Но Комисията и страните-членки са наясно с този проблем и са твърдо решени да се оправят с него.

Мит осми: " Бежанците са основната причина за терористичните набези в Европа "

Вярно е, че няколко терористични офанзиви бяха осъществени с присъединяване на претенденти за политическо леговище: Вюрцбург, Ансбах, Берлин, Стокхолм. Но доста повече терористични набези в страни от Европейски Съюз бяха осъществени от хора с европейски паспорти. Повечето от тях в действителност имат задгранични корени, само че от време на време са даже трето потомство жители на Европа. Тъй че радикалният ислямистки тероризъм е доморасъл, а повода за него се крие в неприятната интеграция. Независимо от това Евросъюзът работи съществено по укрепването на своята сигурност: запушват се дупките в законодателството за политическото леговище, усилва се граничният надзор, работи се по подсилване на съглашението с Турция и за добра организация в грижите за самите бежанци и мигранти. Тук изключително внимание се отделя на ограниченията против радикализирането на бежанците. /Дойче веле
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР