Вярно е, че растителното царство пази най-добрите лекарства за нас.

...
Вярно е, че растителното царство пази най-добрите лекарства за нас.
Коментари Харесай

Зеленчукова диета за Вашето здраве

Вярно е, че растителното царство пази най-хубавите медикаменти за нас. Все отново доста хора гледат с съмнение на зеленчуците като се изключи обичаните и добре познати картофи, които също не са били признати елементарно като храна, когато през 16-ти век били донесени в Европа. Селяните отказвали да ги садят и да ги употребяват, тъй като мислели, че те отравят почвата, провокират диария и популяризират чумата. По-късно със същото съмнение в Европа посрещнали доматите. Въпреки, че мексиканските ацтеки смятали домата за храна на здравето, европейците се страхували от него и го наричали отровна любовна ябълка. Употребявали го единствено магьосниците.

Въздържайте се от плодове – това предизвестие станало съвременно през 15-ти век, заради диарията и неприятните й признаци, които се усилвали в сезона на зреенето на плодовете. По това време хората не биха могли да знаят, че стомашно-чревните болести се провокират не от плодовете и зеленчуците, а от нечистите с микроби води през горещите сезони.

През античността и междинните епохи зеленчуците са ценени прекомерно малко, тъй като те не запълвали скелета като месото и зърнените храни. И в наше време към момента някои се отхвърлят от плодове и зеленчуци, тъй като на същата цена могат да си доставят повече калории от зърнени храни, без да държат сметка за смисъла на витамините и минералите, които могат да ни дадат единствено зеленчуците.

Знаете ли, че един филиз целина или една паница зелена салата съдържа повече витамини, в сравнение с цяла опаковка синтетични витамини?

За страдание мнозина, които са привикнали с пържолата и пържените картофи, даже не познават усета на другите зеленчуци и отхвърлят да ги опитат. Мъжете са изключително консервативни по този въпрос и настойчиво държат единствено на своите картофи, боб и грах.

Растителното царство се разграничава от животинското по това, че то черпи храната си от неорганичните съставки на почвата. С помощта на водата, корените на растението могат да всмукват минералните детайли от почвата, да ги отведат до листата, където под въздействието на слънчевата светлина се трансформират в органични съединения.

Ясно е, че силата е самият живот и във вселената има една непрекъсната битка за сила. За индивида има два стандартни източника на живот и сила – това са животинското и растителното царство.

Трябва да си спомним обаче, че животните се хранят с растения или с други животни, които ядат растения. Но човек не може да яде всички растения, които са от растителното царство. Растенията могат да се класифицират като варива и неварива, листни, хлорофилни, сладки, кисели, полутвърди и полутечни. Някои порастват над почвата, а други – под повърхността й. Годни за ястие са разнообразни елементи на растението: луковица, грудка, корен, стъбълце, семе, лист, плод или цвят. Някои са мазни, а други не. Всички съдържат витамини допълнително или по-малко съсредоточена форма.

Варивата включват семена и други зърна, корени и грудки, неваривата – това са растения, от които като храна се употребяват листа и стъбла. Сладките зеленчуци, като морковите и сладките картофи, съдържат захар под разнообразни форми. Характерният усет се дължи на наличието на киселини – като ябълчена, лимонена, оксалова и други Класифицирането на полутечни и полутвърди е съгласно наличието на вода. В зърната и плодовете се съдържат мазнини и в по-малки количества – в листата и стъблата. Някои растения са доста богати на витамини, а други не съдържат нито един потребен за индивида.

Когато Хипократ е дефинирал своята максима: Твоята храна ще бъде твоето лекуване, несъмнено е мислил за лечебните качества на растенията. От опит се знае, че когато човек страда от неразположения, предизвикани от интоксикация, най-често при корист със захари, брашна и протеини, би трябвало да се потърси помощта на алкалните зеленчуци и алоето с техните обезвреждащи свойства.

Историята на диетологията загатва, че в продължение на епохи италианците са употребявали тиквичките като универсално лекарство. Защо са избрали за задачата този елементарен и мил зарзават? Може би инцидентно, от поверие или може би тъй като това растение се отглеждало елементарно на тяхната почва? Възможно е да са стигнали до това умозаключение пипайки, по емпиричен път, не знаейки, че тиквичките са извънредно богати на натрий. Органичният натрий на тиквичката е най-хубавото средство за възобновяване на черния дроб, когато наличието му натрий е изчерпано.

Богатите на калий растения, като зеления фасул, доставят нужните алкални субстанции за панкреаса и слюнчените жлези, които са резервоарите на калий в организма. Калцият, нужен детайл за построяването на скелета както на животните, по този начин и на растенията, се доставя от стъблата, клоните и корените. Натрият, калият и калцият, които растението извлича от алкалните почви, са трите детайла, от които тялото има най-голяма потребност. Другите детайли, които също се съдържат в растенията, са витално нужни за индивида и животните, само че в по-малки количества.

В течение на годините са основани доста предписания за лечебни зеленчукови супи или варени зеленчуци. Историята загатва Хипократовата чорба, амброзиите на Амброаз Паре, сместа на Бригам Йънг.

За доста от болесттите, дължащи се на киселинна интоксикация – като неврит, артрит, хепатит, мигрена, епилепсия и рак – естествените антидоти се намират в растителното царство. Когато имаме случай на токсемия без признаци на избрана болест, само че с разстройство във функционалностите на черния дроб, едно малко недояждане с приемане на алое и зеленчукови бульони ще се окаже ефикасно и природосъобразно лекуване, което ще освободи черния дроб от възпалителните феномени и ще възвърне естественото му действие.

Най-доброто лекуване за диабетиците е късото недояждане с приемането на супи от зеленчуци, богати на калий и алое след ястие през останолото време. Панкреасът на диабетично болния е изгубил способността си да управлява количеството на захарта в кръвта. Тъй като главният химически детайл на панкреаса е калият, богатите на калий зеленчуци имат особена стойност. Болният се оставя на легло и се храни със следните зеленчуци – целина, магданоз, тиквички, зелен фасул, сварени във вода и разрушени с миксер или пасатор. След всяко хранене се пие алое. Не се дава никаква друга храна, до момента в който урината не се почисти от захарта. Той би трябвало да остане на легло, с цел да резервира силата си и да даде най-хубави шансове на черния дроб и панкреаса да свършат работата си, без да се затрудняват от киселините, които се отделят при физическо изпитание. За да се освободи от захарта, на болния са му нужни три или четири дни. След това се дефинира деликатно подобаваща диета, при която се пие гарсиния преди и алое след ястие и той може да се върне към нормалната си активност.

Нужно е да напомня, че зеленчуците би трябвало да се варят, с цел да се разчупи целулозната “кутия ” на растителните кафези. Човекът употребява топлината, а преживните животни – ферментацията, за която разполагат със специфичен корем. Но суровите зеленчуци също имат огромно значение за индивида, най-много за функционалностите на червата. Все отново би трябвало да се внимава, в случай че чревната лигавица е възпалена се пие алое, защото храна с груба конструкция може да я раздразни или даже да провокира кървене.

Освен алкални детайли и витамини суровите зеленчукови сокове доставят на организма натурална вода, извънредно подобаваща за неговите потребности. Тази вода е течност, която нервира доста по-малко от чешмяната вода – хлорирана и флуорирана, постоянно с противен усет и корозивно деяние. Зеленчуковите сокове би трябвало да се разреждат с качествена вода. Някои растения съдържат пигменти, като например каротина на морковите, който може да даде жълтеникав цвят на кожата. Соковете със зелен цвят – от магданоз, спанак и други листни зеленчуци, могат да имат дразнещо деяние при инфектиране на чревната лигавица. Сок от алено цвекло може да оцвети урината в алено. Тези сокове би трябвало да се използват селективно.

В случаите, когато човек е свръхнатоварен с протеини след продължителна и несъразмерна приложимост на месо е добре да премине на вегетарианска диета и да направи най-малко Клийн 9.

Спорът сред консуматорите на месо и вегетарианците датира от епохи и несъмнено ще продължи още. Някои, които се назовават вегетарианци, ядат сирене, масло, яйца и кисело мляко. Това не са същински вегетарианци, а по-скоро не са потребители на месо и те следват един добър режим от позиция на науката за храненето.

В умозаключение ще посоча някои значими неща, които би трябвало да се запомнят: целесъобразно е да не се смесват зеленчуци и плодове или други сладки артикули по време на едно и също хранене, да се употребява единствено един тип от групата на варивата при едно хранене. Растителните корени, като морковите, пащърнакът, цвеклото, не се смилат добре, когато са варени, и провокират формиране на газове и кисела ферментация /не бива да се бъркат с картофите, които са грудки/.

Комбинацията от захар, брашно и протеини се смила мъчно от хора, които водят затънал живот и тя е повода за чести чревни разстройства. За предпочитане е зеленчуците да се варят на пара или в малко вода. Варенето на мощен огън унищожава ензимите и витамините. Водата от варенето е добре да се използва – било като бульон или за пиянство.

Спомнете си, че летливите масла и други дразнещи субстанции в чесъна, лука, репичките и в множеството подправки са токсини, които природата е дала на тези растения, с цел да се защищават от несекомите. Всъщност подправките са естествени инсектициди и затова не са ядливи, макар че се използват за увеличение на апетита и като стимуланти. Тъй като тези летливи масла могат да раздразнят нежните каналчета на бъбреците, по добре е да ги отстраним от храната си. Но даже и това е по-добро от храните, които са в основата на токсемията.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР