Всички роми в България да имат лични карти, а жените

...
Всички роми в България да имат лични карти, а жените
Коментари Харесай

Нова придобивка за бременните ромки в България

Всички роми в България да имат персонални карти, а дамите от ромски генезис да могат да употребяват цялостния пакет по време на бременност и раждане. Тези цели бяха сложени на провелата се в Министерски съвет среща на Калина Константинова, заместител министър-председател по дейно ръководство и ръководител на Националния съвет за съдействие по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет с представители на неправителствения бранш по случай Международния ден на ромите. На събитието участваха народни представители, непрекъснатият представител на Световната банка за България, представителят на УНИЦЕФ за България и други.

За първата цел поръчката даде министърът, като сложи период в границите на тази година. А вторият проблем сложи проф. Радосвет Горнев, подпомагащ здравната просвета измежду общността, прецизира news.bg.

България може да бъде мощна и здрава, когато всеки жител има правата и свободата да бъде себе си, сподели Калина Константинова. Тя показа упорит проект за идващите 2.5 година и има упоритостта той да не остане на хартия, тъй че животът на ромите да се усъвършенства.

8 април е ден за респект и празник на ромската общественост, добави Константинова и даде думата на депутати, представители на Неправителствени организации и на Вирджиния Атанасова. Тя е на 17 година, от Шумен, учи в Професионалната гимназия по селско-стопанство. Благодари за поддръжката през годините, поради която е повярвала в себе си и е съумяла да покаже на приятелите, че бъдещето зависи от младите и по тази причина би трябвало да се образоват и да запазят идентичността си. " Не на дискриминирането, не на войната, сподели Вирджиния и добави, че се радва, че всички са разнообразни.

От Световната банка показаха, че се работи от години за включването на ромите и означиха позитивния опит и положените дейности. Представители на УНИЦЕФ подчертаха ускореното деяние по отношение на уязвимите групи и ромските деца, по данни повече от 10 000 деца, са подкрепени от стратегия на организацията.

Проф. Радосвет Горнев се спря на тактиката, която работи 10 година и изиска: Време е да се признаят обществените услуги - двете министерства ( Министерство на здравеопазването и МТСП б.а.) би трябвало да изработят нов документ, който да ги признае. Той посочи, че към този момент е декларирано публичното разискване.

" 20 години се борим бременните дами да имат същия пакет профилактични действия без значение от техния здравно-осигурителен статус, раждат се по-малко от 50 000 деца в страната, все по-малко, по тази причина би трябвало да се промени Законът за здравното обезпечаване. От 20 година повтаряме въпроса и не можем да намерим политическа воля да бъде решен ", изясни претекстовете той.

Красимира Величкова от Български дарителски конгрес отговори, че нормативна стратегия за прегледите ще се случи и подсигурява, че това скоро ще бъде променено.

Лидия Макавеева от Асоциация " Интегро " сподели, че 30 общини са подкрепени посредством разбори за локалните потребности и са сложени в проекта за консолидиране. Тя обаче със страдание означи: " Срамувам се към момента от България, където хората считат, че има маргинализирани хора и тази маргинализация е увеличена след 90-а година, изключително поради гласуването на изборите ". Иначе е реалност, че има дългогодишна стратегия за възпитаници в приблизително обучение.

В тази връзка Калина Константинова разгласи, че има твърдо решение в границите на тази година да се реши казуса с персоналните карти на всички роми в България, защото това е " най-важният инструмент за приобщаване ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР