Норвегия ще признае официално съществуването на независима палестинска държава на

...
Норвегия ще признае официално съществуването на независима палестинска държава на
Коментари Харесай

Норвегия ще признае следващата седмица държавата Палестина

Норвегия ще признае публично съществуването на самостоятелна палестинска страна на 28 май, разгласи през днешния ден министър председателят Юнас Гар Стьоре, представен от ДПА и Ройтерс.

По-рано през деня норвежки медии бяха споделили, че това ще стане още през днешния ден.

Скандинавската страна разгласи решението си на фона на по-широка самодейност на няколко европейски страни, в това число Ирландия, за признание на страната Палестина. Те считат, че това ще помогне за постигането на мир в Близкия изток, отбелязва Ройтерс.

Израелското държавно управление отхвърля всевъзможни едностранни опити за налагане на основаването на палестинска страна. " Признаването на палестинска страна ще докара до повече тероризъм, неустойчивост в района и ще сложи под опасност всички шансове за мир ", съобщи тази седмица израелското външно министерство.

Юнас Гар Стьоре сподели през днешния ден, че " би трябвало да запазим единствената опция, която предлага политическо решение както на израелци, по този начин и на палестинци: две страни, живеещи една до друга, в мир и сигурност ". Той акцентира, че признаването на палестинска страна е метод да се окаже поддръжка на умерените сили, които съгласно него са изгубили позиции в този нескончаем и жесток спор. Освен това то изпраща мощно обръщение на други страни да последват образеца на Норвегия и други европейски страни, добави Гар Стьоре, написа Българска телеграфна агенция.

Норвежкият министър председател изрази вяра, че това може да помогне за рестартирането на процеса към решение с две страни. Това е в интерес и на страната Израел, акцентира той.

Водената сега война в Газа сподели ясно, че постигането на мир и непоклатимост би трябвало да се опира на решаването на палестинския въпрос, посочи още Юнас Гар Стьоре. Целта съгласно него е постигането на политически единна палестинска страна, произлизаща от палестинската самостоятелна власт.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР